Guvernul așteaptă de la Comisia Europeană un răspuns dacă poate elimina ″taxa pe soare″ din legislație. Burduja: Să nu existe risc de infringement. Ce spun prosumatorii

Guvernul așteaptă de la Comisia Europeană un răspuns dacă poate elimina ″taxa pe soare″ din legislație. Burduja: Să nu existe risc de infringement. Ce spun prosumatorii
scris 16 feb 2024

Guvernul a solicitat Comisiei Europene să clarifice dacă poate elimina din legislația în vigoare faptul că începând cu 2026 poate impune ”taxa pe soare”, respectiv impozitarea prosumatorilor, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a arătat că dacă Bruxelles-ul va spune că prin eliminarea prevederii nu se încalcă directiva europeană în domeniu, nu va avea nicio problemă în susținerea eliminării textului de lege.

De ce este important: Controversata ordonanță privind ”taxa pe soare” a fost publicată în 2022 și prevede că autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe prosumatorilor de energie din surse regenerabile într-una sau mai multe din 3 situații.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Guvernul se va muta la Parlament. Palatul Victoria, în reabilitare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul se va muta la Parlament. Palatul Victoria, în reabilitare
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Acum, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat Direcției Energie a Comisiei Europene să clarifice dacă eliminarea textului este posibilă fără ca România să intre într-o procedură de infringement.

Burduja a spus, totodată, este exclusă impunerea unei astfel de taxe pe soare pentru că puterea instalată a prosumatorilor este departe de 8%, cum ”suntem departe” și de 2026.    

FOTO A fost aprobat studiul de fezabilitate pentru Autostrada Pașcani-Suceava CITEȘTE ȘI FOTO A fost aprobat studiul de fezabilitate pentru Autostrada Pașcani-Suceava

Pe de altă parte, Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) a transmis foarte recent, printr-un comunicat în care citează chiar un răspuns al Comisiei Europene, că legislația UE nu obligă România să impună așa-numita ″taxă pe soare″, pe energia produsă de prosumatori și consumată de către aceștia, pentru nevoile lor.

″Invocarea Directivei Europene pentru introducerea “taxei pe soare” a determinat Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie să adreseze o solicitare de clarificare către Comisia Europeană. Răspunsul Comisiei Europene este clar și fără echivoc: <Articolul 21(3) este o clauză de tip „poate”, ceea ce înseamnă că transpunerea de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei>″, a spus APCE.

Asociația a concluzionat că introducerea “taxei pe soare” nu este o măsură impusă de la nivelul Uniunii Europene, ci o decizie a politicienilor din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa pe soare
taxe tarife prosumatori
panouri solare pe case
prosumatori romania