GRAFIC Prețul gazelor cu furnizare în primul trimestru al anului viitor, cu o pătrime mai redus decât cel din acest an

GRAFIC Prețul gazelor cu furnizare în primul trimestru al anului viitor, cu o pătrime mai redus decât cel din acest an
scris 28 oct 2024

Umplerea depozitelor autohtone de gaze cu 2 săptămâni înaintea datei la care acestea au depășit pragul de 100% anul trecut a redus presiunea pe prețul acestora, în prezent gazele cu furnizare în trimestrul întâi al anului viitor tranzacționându-se pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) la cotații cu peste o pătrime sub cele din urmă cu un an, relevă analiza Profit.ro.

În această lună s-au tranzacționat pe BRM 45 GWh cu furnizare în primele 3 luni ale anului viitor la un preț mediu de 187 lei/MWh, cu 27% sub prețul mediu al gazului cu furnizare în primul trimestrui al acestui an, de 257 lei/MWh, realizat în cadrul licitației de pe 30 octombrie 2023. La acea dată volumul tranzacționat fusese de 40 GWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Grecii de la PPC, care au preluat afacerea Enel, încep lucrările de construcție la cel mai mare parc eolian din Moldova CITEȘTE ȘI Grecii de la PPC, care au preluat afacerea Enel, încep lucrările de construcție la cel mai mare parc eolian din Moldova

În ultima licitație de anul trecut, de pe 11 noiembrie, prețul gazului cu furnizare în primul trimestru al acestui an a fost de 193 lei/MWh, peste actualul nivel, volumul tranzacționat fiind unul extrem de redus, de doar 455 MWh.

De altfel, piața forward a gazelor suferă de o acută lipsă de lichiditate de la introducerea obligativității producătorilor de a livra gaze la preț reglementat furnizorilor consumatorilor casnici și PET-urilor.

Anul trecut, de exemplu, s-au tranzacționat pe BRM doar 47 GWh cu livrare în primul trimestru al acestui an, cantitate reprezentând doar o cincime din producția curentă dintr-o singură zi.

În acest an situația s-a mai îmbunătățit, până în prezent fiind efectuate 6 licitații, în cadrul cărora s-au comercializat aproape 250 GWh, echivalentul producției interne dintr-o singură zi.

Lichiditatea extrem de scăzută de pe piața forward îngreunează procesul de reliberalizare a pieței.

Tarifele de utilizare a resurselor de numerotație vor fi stabilite printr-un mecanism bazat pe Indicele Prețurilor de Consum CITEȘTE ȘI Tarifele de utilizare a resurselor de numerotație vor fi stabilite printr-un mecanism bazat pe Indicele Prețurilor de Consum

În prezent, furnizorii își asigură majoritatea gazelor la preț reglementat, ieșind doar pe piața spot pentru a-și procura eventualul deficit zilnic de gaze.

Pe piața spot de gaze cu livrare în ziua următoare, pe care se fac zilnic tranzacții, volumele tranzacționate sunt considerabile.

De exemplu, pe 21 octombrie s-au comercializat 108 GWh, reprezentând 43% din producția internă din acea zi, de 250 GWh.

FOTO Dulcinella lansează franciza pentru a deveni lider de piață cu 200 de cofetării CITEȘTE ȘI FOTO Dulcinella lansează franciza pentru a deveni lider de piață cu 200 de cofetării

România a atins un grad de umplere a depozitelor de 100% pe 26 septembrie, cu 2 săptămâni mai devreme decât anul trecut, când acest lucru s-a realizat abia pe 11 octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
brm
piețe forward
spot
lichiditate