Germania își reactivează centralele pe cărbune pentru a economisi gazul

Germania își reactivează centralele pe cărbune pentru a economisi gazul
scris 13 iul 2022

Guvernul german a aprobat o reglementare ce permite revenirea la punerea în funcțiune a termocentralelor pe bază de cărbune și petrol, pentru a economisi gazele naturale, relatează agenția EFE.

Termocentralele, menținute în rezerva strategică a Germaniei, vor putea funcționa astfel temporar până la sfârșitul iernii viitoare, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFICE Ziua recordurilor: Cursa contra-cronometru de umplere a depozitelor de gaze pentru iarna viitoare începe să-și facă simțită prezența și în România CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Ziua recordurilor: Cursa contra-cronometru de umplere a depozitelor de gaze pentru iarna viitoare începe să-și facă simțită prezența și în România

Măsura face parte din pachetul impulsionat de Ministerul german al Economiei și Protecției Climei, în timp ce în contextul războiului din Ucraina livrările de gaze rusești au scăzut, există riscul sistării lor dacă Rusia ar decide astfel ca represalii pentru sancțiunile împotriva sa, iar Germania caută oricum să-și diminueze dependența față de gazul rusesc, dar alternativele, în special gazele naturale lichefiate, sunt mai scumpe și costurile energetice sunt deja în creștere.

Germania este foarte dependentă de materiile prime energetice rusești. Înaintea războiului început în februarie ea importa din Rusia 55% din necesarul său de gaze naturale, procent diminuat între timp la 35%.

Dar scăderea recentă a livrărilor de gaze rusești amenință obiectivul țărilor europene de a-și umple depozitele de gaze până în noiembrie.

''Dorim să economisim gaze acum pentru a ne umple depozitele în perspectiva iernii. Ne vom spori în acest mod precauțiile și ne vom proteja în fața unei acutizări a situației actuale pe piața energetică'', a motivat reactivarea centralelor pe cărbune ministrul german al economiei, Robert Habeck.

Noua reglementare va permite reintrarea în funcțiune a centralelor care nu funcționează pe bază de gaz și care au împreună o capacitate instalată de 4,3 gigavați pentru cărbune și 1,6 gigavați pentru uleiuri minerale. Acestora li se adaugă centralele pe cărbune care urmau să fie dezafectate anul acesta și anul viitor și care însumează o capacitate de 2,6 gigavați.

Dar ''obiectivul prioritar de a finaliza renunțarea la cărbune în Germania până în 2030 nu va fi afectat de această măsură temporară'', asigură Ministerul german al Economiei și Protecției Climei.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
carbune