„Puterea Siberiei”, rețeaua de conducte în lungime de peste 2.000 de kilometri care va transporta gaz natural rusesc spre China, este în proporție de 93% finalizat, a anunțat Gazprom, compania ale cărei resurse vor fi exportate prin gazoduct.
Pusă la încercare de politica tarifară a SUA pentru care președintele Donald Trump a afirmat că mai pregătește o ridicare a taxelor cu încă 267 miliarde dolari în raporturile bilaterale, China este pe cale să-și alimenteze cu energie puternica industrie care a făcut-o un veritabil „Atelier al Lumii” .
Gazoductul „Puterea Siberiei” care va aduce gazele naturale ale gigantului rus Gazprom, este aproape finalizat, conform companiei care deține cele mai mari resurse de hidrocarburi din lume, citată de oilprice.com. Conductele vor lega cele 2 țări printr-o rețea lungă de 2.000 de kilometri, care pornește din Iakuția și ajunge la granița ruso-chineză. Estimările sunt că de la finele anului 2019 gazul rusesc deja va ajunge în China.
Gazprom are un contract pe 30 de ani cu China National Petroleum Company (CNPC) pentru livrarea anuală a câte 36,8 miliarde metri cubi de gaze naturale prin intermediul infrastructurii. În acest an, compania rusească intenționează să investească aproape 3,2 miliarde dolari (218 miliarde ruble) în proiecte de transport gaze naturale, față de 2,3 miliarde dolari (158,8 miliarde ruble) anul trecut.
CITEȘTE ȘI OMV, după întâlnirea cu Dragnea, încrezătoare că va obține de la Guvern "un cadru legislativ acceptabil" pentru a da undă verde investiției de 1 miliard euro în Marea NeagrăCNPC și Gazprom au inițiat discuții pentru un al 2-lea gazoduct, „Puterea Siberiei 2”, care să lege câmpurile cu zăcăminte din vestul Siberiei de China, dar există puține detalii despre acest proiect.
Exporturile către Extremul Orient diversifică veniturile Gazprom, care domină piața europeană. În China, cererea de gaze naturale a crescut pe măsură ce țara este pe care să schimbe masiv sistemele de încălzire a milioane de locuințe de la consumul pe bază de cărbune către cel de gaz. Potrivit unui raport din acest an al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), China va deveni cel mai important importator de gaze naturale până în anul 2019.