FP se opune reînnoirii mandatului CA Nuclearelectrica. Decizia îi aparține Ministerului Energiei

FP se opune reînnoirii mandatului CA Nuclearelectrica. Decizia îi aparține Ministerului Energiei
scris 22 nov 2016

Fondul Proprietatea S.A., acționar minoritar al Nucleatelectrica (cu 9,10%), “se opune vehement” reînnoirii mandatului Consiliului de Administrație al companiei deținute majoritar de statul român, precum și menținerii acelorași membri și a aceluiași director general pentru încă un mandat de patru ani, invocând scăderea valorii de piață și a profitabilității companiei.

Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica a propus reînnoirea propriului mandat, propunere care urmează să fie supusă votului acționarilor în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) din 9 decembrie 2016.

Urmărește-ne și pe Google News

Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica este format din Alexandru Săndulescu (președinte), Alexandru Alexe (vicepreședinte), Daniela Lulache, Carmen Radu, Dan Popescu, Sebastian Tcaciuc și Stănescu Nicolae Bogdan Codruț.

Într-un comunicat de presă, Fondul Proprietatea solicită acționarilor să voteze împotriva reînnoirii mandatelor actualului Consiliu și directorului general și să aprobe demararea de către Ministerul Energiei a procesului de recrutare a unui nou Consiliu, în concordanță cu principiile de guvernanță corporativă.

“Considerăm că propunerea de reînnoire a mandatelor membrilor Consiliului de Administrație și a directorului general al Nuclearelectrica este inacceptabilă pentru acționari, având în vedere că membrii Consiliului nu au adoptat măsuri de contracarare a scăderii valorii de piață a companiei, care a generat pierderi de peste 2 miliarde de lei acționarilor de la listarea companiei în septembrie 2013. Ca urmare, atât profitabilitatea companiei, cât și valoarea sa de piață sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, când a început mandatul actualului Consiliu”, susține Greg Konieczny, CEO al FTIML și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Potrivit FP, solicitările sale sunt motivate de faptul că valoarea de piață a companiei a scăzut cu aproximativ 60% de la listarea sa în 2013, ceea ce înseamnă pierderi cumulate de peste 2 miliarde de lei (453 milioane de euro) suportate de acționarii Nuclearelectrica, din care 1,68 miliarde de lei (373 milioane de euro) reprezintă pierderile suportate de Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar al companiei. De asemenea, susține FP, profitabilitatea companiei a scăzut dramatic în perioada mandatului actualului Consiliu: între 2013 și 2015 profitul net a scăzut cu 65%, în timp ce remunerațiile totale ale membrilor conducerii executive și non-executive au crescut cu 46% în aceeași perioadă, de la 4,49 milioane de lei la 6,59 milioane de lei.

În plus, actualul Consiliu nu a propus sau implementat niciun program de reducere a costurilor pentru a contracara scăderea accelerată a profitabilității sau vreo măsură de contracarare a scăderii abrupte a prețului acțiunilor Nuclearelectrica, care ar fi putut conduce la restabilirea încrederii acționarilor și investitorilor.

FP acuză și faptul că “actualul Consiliu s-a angajat în negocieri pentru costisitorul proiect privind construcția reactoarelor 3 și 4 și a refuzat să facă publice sumele cheltuite până în prezent cu acest proiect, în loc să facă demersuri pentru a asigura finanțarea retehnologizării reactorului 1” și nu și-a îndeplinit obiectivele de performanță stabilite prin planul de management asumat de Consiliu la data de 9 iunie 2013.

Ministerul Energiei este principalul acționar al Nuclearelectrica (cu 82,48%), decizia reînnoirii sau nu a mandatului actualului Consiliu de Administrație aparținându-i. Pe lângă FP (cu 9,1%), 8,42% din acțiunile Nuclearelectrica aparțin altor diverși investitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
ca
nuclearelectrica
fp
reînnoire
mandat