Apreciere considerabilă a petrolului ca urmare a optimismului piețelor privind ratificarea acordului de plafonare a producției OPEC

Apreciere considerabilă a petrolului ca urmare a optimismului piețelor privind ratificarea acordului de plafonare a producției OPEC
scris 22 nov 2016

Petrolul s-a apreciat considerabil pe piețele internaționale, ajungând la peste 49 de dolari pe baril, ca urmare a optimismului cu care investitorii privesc viitoarea reuniune a cartelului statelor exportatoare de petrol (OPEC), de pe 30 noiembrie, reuniune la care ar putea fi ratificat acordul preliminar de plafonare a producției OPEC.

Acordul preliminar, semnat în urmă cu peste o lună la Algier de statele membre OPEC, vizează o micșorare a producției colective a cartelului până la un nivel cuprins între 32,5 și 33 de milioane de barili pe zi, de la actualul nivel de 33,2 milioane de barili pe zi înregistrat în luna august.

Urmărește-ne și pe Google News

Cotațiile futures ale petrolului cu livrare în luna ianuarie s-au apreciat în noaptea de luni spre marți cu 1,2%, după ce contractele futures ale petrolului cu livrare în decembrrie, care au expirat luni, s-au aprecviat în cursul ultimei zile de tranzacționare cu peste 3,9%.

Aprecierea petrolului de la începutul acestei săptămâni a fost impulsionată de declarațiile oficialilor statelor membre ale cartelului, în special de cea a guvernatorului libian al OPEC, Mohamed Oun, care a declarat că negocierile diplomatice pe tema cotelor de producție care urmează a fi asumate de statele individuale au “evaluat pozitiv”.

Trump anunță că în prima zi de mandat retrage SUA din Parteneriatul Trans-Pacific CITEȘTE ȘI Trump anunță că în prima zi de mandat retrage SUA din Parteneriatul Trans-Pacific

La ora actuală pare că singurele obstacole în calea semnării unui acord definitiv de micșorare a producției OPEC sunt dorința Iranului de a-și majora producția pentru a-și recupera cota de piață pierdută în perioada în care a fost subiectul sancțiunilor occidentale și solicitarea similară a Irakului, care susține că are nevoie de veniturile din petrol pentru a-și putea finanța războiul pe care-l poartă cu militanții islamiști.

“Semnarea unui acord de către OPEC ar împinge petrolul la un preț de peste 50 de dolari pe baril. Dacă va fi numai un acord verbal, fără sancțiuni pentru nerespectarea cotelor, piața va reacționa pozitiv, însă pe termen scurt. Petrolul ar putea apoi coborâ iarăși la un nivel de 45-46 dolari pe baril”, susține Evan Lucas, analist la IG Ltd. din Melbourne, citat de Bloomberg.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) cu livrare în luna ianuarie s-a apreciat până la ora 04:00 (ora României) cu 57 de cenți, până la un nivel de 48,81 dolari pe baril.

Contractele cu livrare în decembrie s-au apreciat luni, în ultima zi de tranzacționare, cu 1,8 dolari pe baril, încheind ziua la 47,59 dolari pe baril. Aprecierea de 1,8 dolari pe baril este cea mai mare apreciere zilnică înregsitrată în ultima lună, iar volumul tranzacționat a fost cu 7% mai ridicat decât media ultimelor 100 de zile.

Țițeiul Brent (etalon pe piața europeană și globală) cu livrare în ianuarie s-a apreciat la rândul său cu 55 de cenți sau 1,1%, ajungând la 49,45 dolari pe baril, după ce luni câștigase 2,04 dolari sau 4,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
wti
brent
opec
plafonare
productie