FOTO - CEO-ul PPC România, care a cumpărat afacerea Enel, explică ce se întâmplă cu sistemul energetic național și ce va urma: Își arată limitele tehnice. Birocrație și o abordare populistă!

FOTO - CEO-ul PPC România, care a cumpărat afacerea Enel, explică ce se întâmplă cu sistemul energetic național și ce va urma: Își arată limitele tehnice. Birocrație și o abordare populistă!
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

Sistemul energetic național își arată limitele tehnice, fiind supus unui stres termic neobișnuit, iar printre cauzele pentru limitele în producția de energie electrică și pentru prețurile mari pe piețele de energie se numără elemente precum incoerențele în adoptarea unei Strategii Energetice Naționale, birocrație și o abordare populistă, consideră Alessio Menegazzo, CEO și Country Manager al PPC (fostul Enel) în România.

VEZI AICI ȘI Prețul energiei în România doboară record după record. Ministru: Dacă nu aveam regenerabile, am fi plătit și mai mult

Urmărește-ne și pe Google News

"Supus unui stres termic neobișnuit - cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius pentru mai multe zile consecutive - sistemul energetic național își arată limitele tehnice. Cauzele pentru limitele în producția de energie electrică, precum și pentru prețurile mari pe piețele de energie, sunt multiple, dar se rezumă la elemente precum incoerențele în adoptarea unei Strategii Energetice Naționale, birocrație și o abordare populistă, toate acesta contribuind la amânarea beneficiilor colective aduse de tranziția energetică, un proces care se întâmplă deja în alte state UE", spune Alessio Menegazzo.

OMV Petrom a intrat în Fondul EIT InnoEnergy, susținut de TotalEnergies, Engie, ING, Volkswagen, Siemens CITEȘTE ȘI OMV Petrom a intrat în Fondul EIT InnoEnergy, susținut de TotalEnergies, Engie, ING, Volkswagen, Siemens

Potrivit acestuia, creșterea numărului de cetățeni români care au investit inclusiv proprii bani pentru a deveni prosumatori a diminuat efectele dificultăților din sectorul de producție, însă au generat și probleme - în creștere - pentru gestionarea rețelelor, prin inducerea de dezechilibre în anumite intervale orare.

"Propunerea de lege prin care se dorește adopția soluțiilor de stocare pentru producția casnică descentralizată este una oportună. Stocarea oferă oportunitatea unei tranziții energetice ordonate, una rezilientă la momente de șoc determinate de vreme, de limitări tehnice sau comerciale", a punctat directorul PPC, arată Agerpres.

FOTO - CEO-ul PPC România, care a cumpărat afacerea Enel, explică ce se întâmplă cu sistemul energetic național și ce va urma: Își arată limitele tehnice. Birocrație și o abordare populistă!

În opinia sa, o strategie energetică bine planificată și coerentă, care ar permite maximizarea beneficiilor pentru toți clienții, trebuie să meargă împreună cu investițiile în digitalizarea rețelelor, un proces care trebuie accelerat și încurajat în mod corespunzător.

"Tranziția energetică fără o planificare strategică generează deja cazuri nefericite în Europa. De exemplu, în cazul Olandei, o politică accelerată de electrificare și de instalare de surse de producție cu caracter variabil, dar necorelată cu întărirea rețelelor de transport și distribuție sau cu investiții semnificative în soluții de stocare, a dus la dezechilibre tehnice majore, la timpi mari de așteptare pentru noi racordări sau, în anumite situații, la acțiuni de limitare a producției prin ordine de dispecerizare. În România, aceste dezechilibre (precum și lipsa unor politici bine planificate) deja generează provocări în operarea rețelelor, precum și nemulțumiri în rândul prosumatorilor. Soluțiile de stocare locală pot ameliora aceste probleme, prin asigurarea unui spațiu 'tampon' între nivelul producției și rețelele subdimensionate, precum și a unei 'punți' între orele de producție de vârf (ziua) și cele de consum de vârf (seara)", a explicat Menegazzo.

Rompetrol Rafinare - o nouă investiție, de 13 milioane dolari, la rafinăria Petromidia CITEȘTE ȘI Rompetrol Rafinare - o nouă investiție, de 13 milioane dolari, la rafinăria Petromidia

El subliniază că instalarea de echipamente de stocare pentru prosumatori va aduce multiple avantaje, atât din punct de vedere tehnic, prin gestionarea eficientă a energiei - prin prelungirea utilizării energiei electrice produse local, astfel încât aceasta să fie consumată chiar și în orele fără radiație solară - cât și din punct de vedere comercial, optimizând schimburile comerciale între clienți și furnizori. Beneficiile, spune el, nu vor fi limitate doar la prosumatori, ci vor ajuta rețelele electrice, reducând congestiile, gestionate cu tot mai mare dificultate.

"În acest context, susținerea prosumatorilor poate și trebuie să continue prin diferite soluții, potrivite locului de consum. Se pot întrevedea subvenții similare celei existente azi, dar care să includă și soluții de stocare sau - luând în seamă scăderea costurilor pentru panourile electrice - subvențiile se pot îndrepta cu preponderență spre soluții de stocare, aspect ce va genera același efect benefic de scădere a prețului tehnologiei, pe termen mediu", a punctat oficialul PPC.

viewscnt
Afla mai multe despre
sistemul energetic național
ppc