Prăbușirea prețurilor la țiței și gaze ar putea amâna listarea OMV Petrom la Londra

Prăbușirea prețurilor la țiței și gaze ar putea amâna listarea OMV Petrom la Londra
scris 24 mar 2016

Prăbușirea prețurilor la țiței și gaze pe piețele internaționale ar putea amâna planul de listare a producătorului OMV Petrom pe bursa londoneză, acționarii companiei controlate de grupul austriac OMV fiind convocați pe 26 aprilie pentru a aproba prelungirea cu un an, până la 31 decembrie 2017, a valabilității aprobării acordate anterior de AGA pentru cotarea OMV Petrom la London Stock Exchange.

Astfel, pe ordinea de zi a AGA convocate în 26 aprilie se află prelungirea cu un an, până la finalul anului viitor, a valabilității aprobărilor acordate anterior de acționari, în septembrie anul trecut, pentru listarea secundară a OMV Petrom la Londra, precum și pentru împuternicirea conducerii executive a societății în vederea efectuării demersurilor necesare listării.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceste aprobări fuseseră acordate inițial cu valabilitate până la finalul anului 2016.

EXCLUSIV ASF: Anunțarea și apoi retragerea ofertei de răscumpărare a Fondului Proprietatea intră în sfera abuzului de piață CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF: Anunțarea și apoi retragerea ofertei de răscumpărare a Fondului Proprietatea intră în sfera abuzului de piață

În convocatorul AGA se precizează că, având în vedere perioada lungă de timp pentru care aceste aprobări sunt acordate și condițiile actuale imprevizibile ale pieței, începând cu 1 ianuarie 2017, aceste aprobări sunt condiționate de aprobarea Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, care trebuie solicitată de directoratul companiei înainte de listarea secundară propriu-zisă la Londra.

În AGA din 26 aprilie se vor mai discuta propunerea directoratului de a nu distribui dividende acționarilor pentru anul financiar 2015, situațiile financiare și raportul OMV Petrom pe anul trecut, bugetul pe anul în curs, stabilirea remunerației membrilor Consiliului de Supraveghere, precum și desemnarea auditorului financiar.

OMV Petrom, singurul producător român de țiței, a înregistrat, anul trecut, prima pierdere netă de la preluarea companiei de către grupul austriac OMV, din cauza prăbușirii prețurilor la petrol, cu un rezultat negativ de 690 milioane lei, față de un profit net de 2,1 miliarde lei în 2014, și a anunțat că intenționează să propună acționarilor nedistribuirea de dividende pentru 2015.

Anul trecut, grupul OMV Petrom și-a vândut țițeiul extras cu un preț mediu de 45 dolari/baril, mai mic cu 48% față de 2014. În ultimul trimestru din 2015, prețul mediu realizat la țiței de către companie a fost de puțin peste 36 dolari/baril, în scădere cu 44% comparativ cu perioada similară din anul anterior. Datele platformei central europene de tranzacționare CEGH arată că, în ultimele 12 luni, prețul mediu de tranzacționare al gazelor pentru ziua următoare a scăzut cu aproape 50%, de la 22,5 la 12,5 euro/MWh.

Neculai Onțanu, reținut de procurorii DNA CITEȘTE ȘI Neculai Onțanu, reținut de procurorii DNA

Acționarii OMV Petrom au aprobat, într-o AGA din septembrie anul trecut, listarea companiei pe bursa din Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit, precum și numirea noului CEO al OMV, Rainer Seele, ca membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, în locul fostului director general al grupului austriac, Gerhard Roiss.

La AGA au participat acționari care controlează în total 93,34693% din capitalul social al companiei, iar în favoarea listării secundare a OMV Petrom la Londra s-au pronunțat, prin vot secret, acționari care dețin cumulat 72,70326% din capital. Principalii acționari ai companiei sunt OMV (51,01%), statul român prin Ministerul Energiei (20,64%) și Fondul Proprietatea (18,99%). Anterior, atât OMV, cât și Fondul Proprietatea s-au pronunțat în favoarea listării secundare a OMV Petrom pe London Stock Exchange. Diferența dintre deținerea cumulată de capital a acționarilor prezenți la AGA și cea a celor care au votat pentru listarea la Londra este echivalentă cu deținerea statului român la OMV Petrom, de 20,64% din acțiuni, ceea ce înseamnă că reprezentantul statului în AGA fie s-a abținut, fie a votat împotriva listării.

Convocarea AGA în vederea discutării listării secundare a OMV Petrom la Londra prin certificate de depozit fusese anunțată de companie pe 19 august 2015. În aceeași zi, concomitent, administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, a anunțat că FP continuă să analizeze opțiuni strategice pentru o potențială reducere a participației la OMV Petrom, inclusiv prin intermediul unei oferte publice atât de acțiuni, cât și de certificate de depozit având drept suport acțiuni, acestea urmând să fie listate pe London Stock Exchange.

Fondul Proprietatea și-a anunțat încă din 2014 intenția de a-și vinde participația de 18,99% din OMV Petrom, însă nu a găsit cumpărători pe piața internă.

Potrivit companiei, listarea la Bursa din Londra printr-o emisiune de certificate de depozit ar permite OMV Petrom accesul la investitori străini care fie nu sunt în măsură, fie nu sunt autorizați să dețină acțiuni ale producătorului român de hidrocarburi, facilitând, totodată, tranzacționarea în monedă americană a titlurilor de valoare ale companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
omv
fondul proprietatea
pret titei
pret gaze naturale
omv petrom listare londra