Înalta Curte de Casație și Justiție a decis irevocabil, joi, să reducă cu 20% (peste 27 milioane lei), de la 137,28 la 109,83 milioane lei, o amendă dictată de Consiliul Concurenței la finalul anului 2011 împotriva firmei OMV Petrom Marketing, din grupul OMV Petrom, pentru participarea, alături de alte 5 companii, la încheierea unei înțelegeri neconcurențiale privind stabilirea retragerii simultane de pe piață a sortimentului de benzină Eco Premium.
"Admite recursul declarat de reclamanta SC OMV Petrom Marketing SRL împotriva sentinței civile nr. 2.404 din 4 septembrie 2013 a Curții de Apel București – Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal. Modifică sentința atacată, în sensul că admite în parte acțiunea. Anulează în parte art. 2 pct. 2 din Decizia nr.97/21.12.2011 emisă de Consiliul Concurenței, referitor la cuantumul amenzii aplicate SC OMV Petrom Marketing SRL, pe care îl reduce până la suma de 109.830.425 lei, reprezentând 2,4% din cifra de afaceri realizată în 2010. Irevocabilă", se arată în decizia ÎCCJ.
Prin aceeași decizie din 2011 și cu aceeași motivare, Consiliul Concurenței a amendat OMV Petrom SA, compania-mamă a OMV Petrom Marketing, cu 366,53 milioane lei. Contestația amenzii de către OMV Petrom se află de asemenea pe rolul ÎCCJ, următorul termen de judecată fiind programat pe 12 aprilie. La precedentul termen, din 2 februarie anul acesta, instanța supremă a respins cererea OMV Petrom de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene cu un set de întrebări preliminare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La sfârșitul anului 2011, Consiliul Concurenței a sancționat șase companii petroliere cu amenzi în sumă totală de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale. În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că cele șase companii au încălcat atât Legea Concurenței, cât și Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piață a sortimentului de benzină Eco Premium. Amenzile au reprezentat circa 3% din cifrele de afaceri realizate de respectivele companii în anul 2010.
OMV Petrom SA, care opera atunci benzinăriile Petrom și Petrom V, a primit o amendă de 366,53 milioane de lei. OMV Petrom Marketing, care la acea dată opera benzinăriile OMV, a fost amendată cu 137,28 milioane de lei, în timp ce Rompetrol Downstream a primit o amendă de 159,5 milioane de lei. Lukoil Romania a fost amendată cu 136,8 milioane de lei, MOL Romania cu 80,2 milioane de lei, iar ENI Romania cu 11,1 milioane de lei.
În vara anului trecut, ÎCCJ a dat decizii similare cu cea de joi la contestațiile depuse de către Rompetrol Downstream, ENI Romania și MOL Romania la amenzile primite de la Consiliul Concurenței în această speță, reducând irevocabil aceste amenzi, cu procente cuprinse între 20 și 23%.
CITEȘTE ȘI Autoritatea Electorală va controla informatic banii care intră în conturile de campanie ale partidelorȘeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, spunea, la momentul dictării amenzilor, că instituția pe care o conduce a constatat că există dovezi că cele 6 companii amendate s-au înțeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piață sortimentul de benzină ECO Premium, care le genera sub 20% din vânzări și reprezenta mai puțin de 5% din cifra de afaceri. În replică, companiile și-au motivat decizia prin scăderea cererii pentru acest sortiment și blocarea lanțului logistic.
În ianuarie anul trecut, Chirițoiu declara, într-o conferință de presă, întrebat dacă există riscul restituirii banilor din aceste amenzi de către stat, că, în cazul în care procesele vor fi pierdute, "bugetul, cum s-a bucurat să ia banii ăștia, va trebui să-i dea cumva înapoi”.
"Dacă am ajunge să pierdem în instanță, Doamne păzește să fim în situația asta, da, va trebui ca bugetul, cum s-a bucurat să ia banii ăștia, să îi și dea cumva înapoi. Nu avem o experiență în sensul acesta, nu avem o situație în care să se fi încasat banii la ANAF și apoi să se piardă cazul în instanță, să trebuiască să fie dați înapoi”, afirma Chirițoiu.