Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, marți, asocierea Municipiului București cu orașul Popești Leordeni și comuna Chiajna din județul Ilfov în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București, care are ca scop organizarea, reglementarea, finanțarea, exploatarea, monitorizarea și gestionarea în comun a serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pe raza celor trei localități, prin intermediul unui operator regional care va fi înființat și controlat de membrii Asociației.
În draful de statut al Asociației, anexă la hotărârea de Consiliu, sunt prevăzute locuri de semnături pentru reprezentanții celor trei membri asociați fondatori ai acesteia, respectiv primarul general al capitalei Gabriela Firea (PSD), primarul din Popești Leordeni Iacob Petre (PSD) și primarul din Chiajna, Mircea Minea (ALDE). Primăria București a rezervat încă din februarie denumirea Asociației la Ministerul Justiției. Proiectul de statut prevede că primarul general al Capitalei sau o persoană desemnată de acesta va exercita funcția de președinte al Asociației.
Potrivit documentelor citate, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București, formată din București, Popești Leordeni și Chiajna, intenționează să înființeze un operator regional de producție, transport, distribuție și furnizare de energie termică în sistem centralizat. Legea nr. 51/2006 prevede că gestiunea sistemelor de termoficare poate fi delegată de către autoritățile locale fie unui operator extern, privat sau de stat, desemnat prin licitație, fie operatorului regional înființat și controlat integral de către o asociație de dezvoltare comunitară precum cea de față, la care sunt asociate mai multe localități.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit legii, un operator regional este înființat în baza hotărârilor adoptate de autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale membre ale unei asociații de dezvoltare intercomunitară având ca scop serviciile de utilități publice, fie prin înființarea unei noi societăți, fie prin participarea la capitalul social al unuia dintre operatorii existenți deținut de o unitate administrativ-teritorială membră a asociației de dezvoltare intercomunitară. Unitățile administrativ-teritoriale membre ale unei asociații de dezvoltare intercomunitară, în calitate de acționari ai operatorului regional, prin intermediul asociației, exercită un control direct și o influență dominantă asupra deciziilor operatorului regional, similar celui pe care îl exercită asupra structurilor proprii în cazul gestiunii directe a serviciului public de termoficare, se mai stipulează în actul normativ.
Municipiul București, prin CGMB, deține RADET, Regie aflată în insolvență din toamna anului trecut. Potrivit programului de guvernare al Executivului PSD-ALDE, dar și mai multor declarații publice ale autorităților implicate, principalul producător de energie termică pentru Capitală, Electrocentrale București (ELCEN), aflat de asemenea în insolvență, urmează să fie transferat Municipiului București, în vederea fuziunii cu RADET.
"Asociația primește în folosință gratuită, pe toată durata de existență, un patrimoniu inițial încredințat prin hotărâri ale consiliilor locale și are în administrare și exploatare bunurile din domeniul public sau privat al unităților administrativ-teritoriale membre care compun sistemele de utilități publice necesare furnizării/prestării serviciilor de termoficare", se mai prevede în proiectul de statut al Asociației.
CITEȘTE ȘI DNA: Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, în dosarul privind campania prezidențială din 2009În expunerea de motive a hotărârii CGMB se arată că înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București este necesară și pentru posibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile necesare dezvoltării sistemului de termoficare.
Asociația își mai propune construirea de noi surse de producție de energie termică în cogenerare, pentru alimentarea zonelor de consum aflate de mare distanță de CET-urile ELCEN, valorificarea energetică a deșeurilor menajere de pe raza celor trei localități asociate, atragerea de noi surse de finanțare externe și de investiții private pentru dezvoltarea sistemului de termoficare din București, Popești Leordeni și Chiajna, precum și creșterea progresivă a ariei de acoperire a serviciului.
Încă de anul trecut, Primăria Capitalei s-a înțeles cu SRI să preia gratuit de la acesta un teren în suprafață de peste 11 hectare situat în sectorul 1, pe strada Chitila, lângă groapa de gunoi Rudeni și rampa ecologică de depozitare a deșeurilor Chiajna ale companiei Iridex, pentru proiecte legate de managementul integrat al deșeurilor din București, inclusiv pentru construirea unei centrale termoelectrice în cogenerare care să utilizeze drept combustibil deșeurile municipale.
CITEȘTE ȘI Datele înaintea listării: RCS&RDS generează în România venituri de 612 milioane euro cu peste 10 milioane utilizatori. Dinamica veniturilor, superioară concurenților Orange, Vodafone, TelekomAlt obiectiv al Asociației este "îmbunătățirea calității serviciului de termoficare, în condițiile unor tarife și/sau taxe care să respecte limitele de suportabilitate ale populației și principiul <poluatorul plătește>". Menționarea acestui principiu evocă declarații mai vechi făcute atât de către reprezentanți ai RADET, cât și în cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice naționale la nivelul ministerului de resort, cu privire la necesitatea impunerii unei taxe de poluare pentru deținătorii de centrale termice individuale de apartament pe bază de gaze naturale și la limitarea sau chiar interzicerea debranșărilor de la sistemele centralizate de termoficare.
Pe 23 martie, într-o altă ședință a Consiliului General, s-a aprobat înființarea de către Municipiul București, prin CGMB, a Companiei Municipale Energetica București SA, care are câteva scopuri comune cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București, cum ar fi construirea de noi centrale în cogenerare și valorificarea în scop de termoficare a deșeurilor municipale, dar și modernizarea centralei termice Casa Presei. Anterior, în februarie, primarul general Gabriela Firea declara că Primăria Capitalei intenționează să negocieze achiziționarea CET Grozăvești de la ELCEN și a CET Titan de la Electrocentrale Grup, ambele companii fiind controlate de Ministerul Energiei.
La jumătatea lunii trecute, avocatul Gheorghe Piperea de la Rominsolv, administratorul judiciar al RADET, declara pentru că RADET va fuziona prin absorbție cu ELCEN și că astfel se va șterge datoria regiei de termoficare către producătorul de energie termică. El a precizat că fuziunea ar putea avea loc abia la un an de la confirmarea planului de reorganizare, estimată pentru noiembrie în acest an.
Tariful la energie termică fără TVA plătit de consumatorii casnici din București poate fi majorat cu 5,7% anul acesta, de la 30,72 euro/gigacalorie la 32,47 euro/gigacalorie, ajungând la 35,80 euro/Gcal în 2018, 40,22 euro/Gcal în 2020, 46,05 euro/Gcal în 2022 și 50,72 euro/Gcal în 2024. Estimările au fost incluse în Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București. Conform acestor calcule, prețul fără TVA plătit de populație ar putea ajunge la peste 96 euro/Gcal în 2042, ultimul an luat în calcul la proiecția efectuată în cadrul documentului citat.