Companii mari se bat pe retehnologizarea hidrocentralei Vidraru. Printre subcontractanți, o firmă deținută 50% de unchiul lui Sebastian Ghiță. Cel mai bogat om din Rusia a dispărut din peisaj

Companii mari se bat pe retehnologizarea hidrocentralei Vidraru. Printre subcontractanți, o firmă deținută 50% de unchiul lui Sebastian Ghiță. Cel mai bogat om din Rusia a dispărut din peisaj
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 iun 2018

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a primit două oferte la licitația de atribuire a contractului de retehnologizare a amenajării hidroelectrice de la Vidraru, procedură reluată în februarie după ce fusese anulată în primăvara anului trecut, ca urmare a faptului că atunci fuseseră depuse doar oferte inacceptabile sau neconforme cu specificațiile din caietul de sarcini.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Contractul este evaluat la 94 milioane euro cu tot cu TVA, respectiv 78,98 milioane euro fără TVA.

Urmărește-ne și pe Google News

Una dintre oferte, conform informațiilor Profit.ro, a venit de la consorțiul format din compania românească Romelectro și producătorul sloven de turbine hidro Litostroj Power. Acesta este parte a holdingului Energo-Pro, cu sediul la Praga, controlat de miliardarul Jaromir Tesar, unul dintre cei mai bogați oameni din Cehia.

Google retrage brandurile DoubleClick și AdWords, în cea mai mare rebranduire a softului său de publicitate CITEȘTE ȘI Google retrage brandurile DoubleClick și AdWords, în cea mai mare rebranduire a softului său de publicitate

Holdingul are operațiuni în Republica Cehă, unde deține două hidrocentrale, Bulgaria (14 hidrocentrale, o rețea de distribuție de electricitate și un trader de energie), Turcia (5 hidrocentrale în funcțiune și 2 aflate în construcție) și Georgia (15 hidrocentrale, 1 centrală pe gaze și 2 rețele de distribuție).

Din consorțiu mai fac parte, ca subcontractori sau terți susținători, o altă companie cehă din grupul Energo-Pro, CKD Blansko Engineering, specializată în cercetare, proiectare, inginerie și design, producătorul spaniol de echipamente energetice Indar Electric, precum și firmele românești Electromontaj Carpați Sibiu, controlată de Romelectro, Simtech International din București, deținută de Gabriel și Adriana Tănăsescu, și Butan Grup SRL a omului de afaceri gălățean Jorj Butan.

Cealaltă ofertă a fost depusă de către PowerChina Huandong Engineeering Corporation, companie de stat din China care s-a numărat și printre potențialii investitori interesați de proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnița. Compania are peste 6.000 de angajați și, pe lângă China, mai derulează operațiuni în Turcia, Vietnam, Nigeria, Kenya și Etiopia.

Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,15%, un nou record al ultimilor patru ani CITEȘTE ȘI Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,15%, un nou record al ultimilor patru ani

Unul dintre subcontractorii companiei de stat chineze este Eximprod Grup din Buzău, firmă specializată în automatizări energetice și controlată în proporții egale de omul de afaceri Vasile Dominte, unchiul lui Sebastian Ghiță, și de Gheorghe Manole. Celălalt este compania Energotech din București, deținută de Mihai, Cristian și Florian Cojocaru, contractor al mai multor companii energetice românești, printre care Nuclearelectrica, Transelectrica și Electrica SA.

Față de prima licitație organizată de Hidroelectrica pentru retehnologizarea Vidraru, ulterior anulată, de pe lista de ofertanți au dispărut nume grele, precum compania rusă specializată în construcții și lucrări inginerești pentru sectorul energetic Power Machines, controlată de miliardarul Alexei Mordașov, cel mai bogat om din Rusia, prin intermediul grupului Severstal, și gigantul chinez de stat Power Construction Corporation of China, cu venituri anuale de peste 50 miliarde dolari.

De altfel, dacă la prima licitație lista completă de ofertanți, cu tot cu asociați, subcontractori și terți susținători, cuprindea 45 de nume de companii, acum numărul lor este de doar 10.  

Rata de ocupare a populației a scăzut în primul trimestru la 68% și rămâne sub ținta națională pentru 2020 CITEȘTE ȘI Rata de ocupare a populației a scăzut în primul trimestru la 68% și rămâne sub ținta națională pentru 2020

Contractul de lucrări "Retehnologizare amenajare hidroenergetică Vidraru" scos la licitație de Hidroelectrica implică lucrări de execuție – montaj la întregul ansamblu de echipamente mecanice, hidromecanice și electrice din centrala hidroelectrică și din barajul de la Vidraru, plus integrarea instalațiilor deja modernizate. De asemenea, sunt cerute servicii de expertizare, proiectare și inginerie pentru fiecare dintre unitățile tehnice funcționale ce fac parte din obiectivul de investiții, precum și activitățí de project management constând în coordonarea lucrărilor, serviciilor, activităților de achiziție, fabricare, procurare, livrare, testare, verificare și punere în funcțiune, în vederea realizării unui contract de retehnologizare „la cheie”, potrivit fișei de date a achiziției.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.

Hidroelectrica a terminat anul trecut cu un profit net de 1,359 miliarde lei, în creștere cu 10,7% comparativ cu cel din 2016, de 1,227 miliarde lei. Asta în condițiile în care cifra de afaceri s-a redus ușor, cu 2,5%, de la 3,338 la 3,253 miliarde lei. Cheltuielile totale ale companiei au scăzut în 2017 cu 7,5%, la 1,719 miliarde lei.

Acord UE în vederea unei deschideri în iunie 2019, în anumite condiții, de negocieri de aderare cu Albania și Macedonia CITEȘTE ȘI Acord UE în vederea unei deschideri în iunie 2019, în anumite condiții, de negocieri de aderare cu Albania și Macedonia

Compania estimează pentru acest an venituri totale de 3,19 miliarde lei, cu 3,5% mai mici față de veniturile preliminate pentru 2017, și pregătește investiții de 490,58 milioane lei. De asemenea, societatea și-a bugetat un profit brut de 937,16 milioane lei în acest an, de 1,7 ori mai puțin față de anul 2017, când a încheiat cu un profit brut estimat de 1,6 miliarde lei.

Cheltuielile totale sunt bugetate la 2,26 miliarde lei, în creștere cu aproape 32% față de anul trecut.

Principalele motive care stau la baza acestei majorări sunt constituirea de provizioane aferente abandonării unor investiții istorice cu funcțiuni complexe, în vederea listării companiei, și creșterea salariilor cu 80,12 milioane lei, datorită negocierii unui nou contract colectiv de muncă pe o perioadă de doi ani. În plus, numărul angajaților va crește cu 214 (6,5%), la circa 3.600.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
hidrocentrala vidraru
barajul vidraru
vidraru
romelectro
contract
ofertanti
sebastian ghita