ExxonMobil ar putea folosi o platformă offshore fără echipaj, comandată de la distanță, pentru gazele din Marea Neagră. Termenii fiscali finali încă se discută cu Guvernul român

ExxonMobil ar putea folosi o platformă offshore fără echipaj, comandată de la distanță, pentru gazele din Marea Neagră. Termenii fiscali finali încă se discută cu Guvernul român
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 mai 2017

Oficialii gigantului petrolier american ExxonMobil, partenerul OMV Petrom la concesiunea offshore de gaze naturale Neptun Deep din apele teritoriale românești ale Mării Negre și operator al perimetrului, le-au spus în martie analiștilor de investiții că proiectul de dezvoltare este rentabil la actualele prețuri de pe piața internațională a gazelor, cu condiția stabilirii unui sistem de taxare convenabil și stabil, și că speră ca negocierile pe această temă cu autoritățile de la București să se finalizeze în mod satisfăcător în următoarele câteva luni.

"Suntem în prezent în dialog activ cu Guvernul român în privința termenilor fiscali finali. Și sperăm să putem închide aceste discuții în mod satisfăcător în următoarele câteva luni. Iar dacă putem face asta, vom trece la faza de dezvoltare, pentru că este un proiect care, cu o fiscalitate corectă și stabilă, va funcționa la prețurile actuale. Este un bun exemplu în ceea ce privește discuțiile pe care le avem cu guvernele despre ceea ce este necesar pentru a pune în mișcare aceste investiții. (Neptun Deep – n.r.) este o resursă de înaltă calitate în privința căreia discutăm acum cu Guvernul termenii fiscali finali", a declarat, la întâlnirea cu analiștii, Mark Albers, vicepreședinte-senior al ExxonMobil, responsabil cu activitățile de explorare și dezvoltare.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul acesta, premierul Sorin Grindeanu a avut deja două întâlniri oficiale anunțate public cu reprezentanții consorțiului OMV Petrom-ExxonMobil, pe 27 februarie și pe 4 aprilie. De asemenea, pe 5 aprilie, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a avut o întrevedere cu delegația Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), la care s-a convenit ca, pe timpul elaborării legii redevențelor, să existe un dialog în cadrul grupului interministerial constituit la nivelul ministerului, iar ROPEPCA să-și transmită punctele de vedere. Pe 2 martie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care s-a decis înființarea Comitetului interministerial privind asigurarea suportului tehnic necesar pentru sprijinirea noilor proiecte energetice cu potențial de dezvoltare în partea românească a Mării Negre realizate de ExxonMobil și OMV Petrom.

Departamentul de Stat american emite o alertă de călătorie în Europa până la 1 septembrie, citând riscuri teroriste CITEȘTE ȘI Departamentul de Stat american emite o alertă de călătorie în Europa până la 1 septembrie, citând riscuri teroriste

În noiembrie anul trecut, fostul ministru de Finanțe, Anca Dragu, declara că ministerul a finalizat proiectul noii legi a redevențelor și că acesta menține impunerile la un nivel apropiat de cel actual, una din noutății fiind introducerea de deduceri suplimentare pentru investițiile în proiecte offshore precum Neptun Deep.

Pe de altă parte, în ianuarie, Guvernul Grindeanu a aprobat o notă privind elaborarea unui act normativ pentru sistematizarea redevențelor din domeniul resurselor minerale, în condițiile în care programul de guvernare în baza căruia Executivul a primit votul de încredere al Parlamentului prevede supraimpozitarea cu cel puțin 20% a profiturilor obținute din extracția resurselor naturale, în măsura în care aceste resurse nu sunt prelucrate în România.

"În ceea ce privește impozitarea profitului, o restabilire a echității considerăm noi că reprezintă impozitarea suplimentară a profiturilor obținute din extracția de resurse naturale și neprelucrate în România, cu cel puțin 20%, prin adoptarea noii legi a redevențelor, cel târziu la finalul anului 2017", se menționează în programul de guvernare.

Exxon îi va achita viitorului șef al diplomației SUA, Rex Tillerson, un pachet de pensionare de 180 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Exxon îi va achita viitorului șef al diplomației SUA, Rex Tillerson, un pachet de pensionare de 180 de milioane de dolari

Americani iau în calcul exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră cu ajutorul unei platforme maritime de foraj fără echipaj, comandată de la distanță, precum și utilizarea unei tehnologii noi de deshidratare a gazelor extrase, direct în interiorul conductei care le preia din perimetrul de producție, ceea ce ar elimina necesitatea construirii unei stații de uscare a gazelor pe țărm, reducând semnificativ costurile proiectului de dezvoltare.

"Pentru proiectul de dezvoltare Neptun Deep din România, examinăm concepte precum utilizarea unei platforme fără echipaj, comandată de la distanță, care ar putea beneficia de tehnologie cMIST ce permite separarea offshore a apei de fluxul de gaze naturale. Această aplicație elimină necesitatea construirii unei stații de uscare a gazelor pe țărm, reducând semnificativ costurile proiectului și amprenta sa de mediu anticipată", se arată într-un document recent al ExxonMobil.

Sursa precizează că ExxonMobil a testat deja cu succes tehnologia cMIST în Statele Unite și că aceasta este capabilă să reducă greutatea echipamentului de deshidratare a gazelor cu 50% și costurile asociate acestei operațiuni cu 20%, ceea ce constituie un salt în eficientizarea utilizării capitalului. În mod uzual, gazele extrase din zăcăminte sunt tratate, în vederea eliminării impurităților, în instalații masive, constând în turnuri de circa 30 de metri. 

ExxonMobil ar putea folosi o platformă offshore fără echipaj, comandată de la distanță, pentru gazele din Marea Neagră. Termenii fiscali finali încă se discută cu Guvernul român
VIDEO Elon Musk s-a plictisit de aglomerația din Los Angeles. Nou-înființata Boring Company vrea să mute traficul în subteran CITEȘTE ȘI VIDEO Elon Musk s-a plictisit de aglomerația din Los Angeles. Nou-înființata Boring Company vrea să mute traficul în subteran

Planul a fost menționat de oficialii ExxonMobil și în cadrul întâlnirii din martie cu analiștii de investiții.

"Tehnologia cMIST este un sistem compact de absorbție în interiorul conductelor, pentru eliminarea mai eficientă a vaporilor de apă în timpul producției de gaze naturale. Reduce dimensiunea și greutatea echipamentelor de deshidratare și ne așteptăm să diminueze costurile de tratare a gazelor cu până la 25% (...). Tehnologia cMIST ne-a permis să eliminăm o întreagă stație de uscare a gazelor din proiectul de dezvoltare din România", le-au spus managerii ExxonMobil analiștilor.

Între timp, americanii testează piața de construcții și inginerie petrolieră cu o propunere de contract de lucrări de dezvoltare a perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, în vederea demarării producției de gaze, în valoare de peste 1 miliard de dolari, TVA inclusă. Contractul ar urma să aibă o durată de 3 ani de la adjudecare. ExxonMobil nu menționează o dată estimativă de semnare a acestuia și precizează că nu s-a luat încă decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep.

Emmanuel Macron susține că Uniunea Europeană trebuie să se reformeze sau să înfrunte posibilitatea unui Frexit CITEȘTE ȘI Emmanuel Macron susține că Uniunea Europeană trebuie să se reformeze sau să înfrunte posibilitatea unui Frexit

ExxonMobil și OMV Petrom estimează că vor lua decizia finală de investire cu privire la zăcămintele de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră în 2018. Analiza viabilității comerciale a zăcămintelor este în plină desfășurare, iar producția propriu-zisă ar putea începe în deceniul următor. Cele două companii au anunțat în 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, companie controlată de statul român cu peste 56% din acțiuni, a depus recent la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) solicitare de emitere a acordului de mediu pentru proiectul conductei subterane Tuzla-Podișor, care ar urma să facă legătura pe țărm dintre perimetrele offshore de gaze naturale din Marea Neagră și sistemul național de transport, investiție de peste 278 milioane euro, cu termen de finalizare estimat pentru anul 2020.

În plus, ANRE pregătește un act normativ care prevede că producătorii și furnizorii de gaze naturale potențial beneficiari ai proiectelor de extindere a conductelor magistrale trebuie să garanteze operatorilor de transport că își vor recupera investițiile în extindere din creșterea cantităților de gaze transportate și că nu vor fi obligați să majoreze în acest scop tarifele de transport, ca urmare a cererii insuficiente. Acestea se regăsesc în prețul final al gazelor achitat de consumatori și aveau, la nivelul anului trecut, o pondere de circa 17-18% în costul total de achiziție a gazelor naturale destinate clienților casnici și producătorilor de energie termică pentru populație. Ponderea în prețul final plătit de consumatori este mai mică, întrucât acesta mai include marja furnizorilor, plus TVA și acciză.

Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil
omv petrom
neptun deep
gaze naturale marea neagra
redevente
legea redeventelor
redevente petroliere
pret gaze naturale