Omul de afaceri și politicianul Viorel Cataramă și fostul europarlamentar Petru Luhan, expert în accesarea de fonduri UE și totodată ex-manager financiar la OMV Petrom și Continental Automotive, s-au asociat și intenționează să investească în dezvoltarea de capacități noi de generare de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și solare.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ei au înființat în acest scop o firmă la care sunt atât asociați, cât și administratori.
Noua companie are în vedere mai multe terenuri pe care ar putea construi parcuri eoliene și solare, situate în mai multe județe, a declarat, pentru Profit.ro, Petru Luhan.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Căutăm în prezent experți în evaluare și proiectare tehnică, pentru a decide pe care dintre terenuri să construim. Se va ține de cont de suprafețe, de hărțile de vânt care evaluează potențialul de producție eoliană, dar și de capacitatea rețelei electrice de a integra noi astfel de unități de producție", a spus Luhan.
El a precizat că proiectul este la început și nu poate avansa încă cifre referitoare la puterea instalată vizată și la valoarea necesarului de investiții.
CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business onlineProiectul Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR) al României, ce urmează a fi finanțat din fonduri UE de peste 30 miliarde euro destinate sprijinirii recuperării economice a statelor UE afectate de pandemia COVID-19, prevede un buget estimat de investiții de 1,55 miliarde euro în domeniul "Energie și tranziție verde".
De asemenea, la finalul anului trecut, a fost comandat un studiu de evaluare a potențialului tehnico-economic al resurselor de energie regenerabilă din România, în baza căruia să fie revizuită și completată legislația primară națională în vederea transpunerii normelor comunitare în domeniu, după ce Comisia Europeană a caracterizat drept "neambițioasă" ținta națională de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile în consumul de electricitate la 30,7% până în 2030, inclusă în Planul Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) al țării.