Prețul gazelor naturale livrate de Romgaz către Electrocentrale București (ELCEN) și destinate producerii de energie termică pentru clienții casnici ai RADET a fost majorat cu 18,33%, de la 60 lei/MWh la 71 lei/MWh, după liberalizarea parțială a prețului gazelor pentru populație intrată în vigoare la data respectivă, ceea ce ar putea duce la scumpirea gigacaloriei în Capitală.
"De la 01.04.2017, piața gazelor naturale a fost liberalizată. Urmare a liberalizării pieței gazelor naturale și a creșterii costurilor cu acestea pentru consumatorii casnici, ELCEN a făcut demersuri către ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei – n.r.) pentru reflectarea în prețul de vânzare a energiei termice a costului majorat al gazelor naturale. În prezent, prețul de vânzare a energiei termice este cel de dinaintea liberalizării pieței gazelor, acest fapt având un impact negativ în profitabilitate. Costurile societății cu gazele naturale utilizate pentru consumatorii casnici au crescut de la 60 RON/MWh la 71 RON/MWh", se arată într-un document oficial consultat de Profit.ro.
Potrivit sursei citate, Romgaz și ELCEN au negociat tranzacții la prețul de 71 lei/MWh pentru gazele necesare furnizorului de agent termic al RADET în lunile aprilie și mai, iar de la 1 iunie a intrat în vigoare un act adițional la contractul de vânzare-cumpărare gaze pentru consumatori casnici dintre cele două companii, prin care prețul a fost majorat de la 60 la 71 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI Circa 282.000 de tranzacții imobiliare în România, în primul semestru, în scădere cu 38%. Unde au fost vândute cele mai multe imobileChiar dacă ANRE aprobă preluarea integrală a majorării costului gazelor naturale în prețul de livrare a energiei termice practicat de ELCEN în relația cu RADET, asta nu înseamnă automat că bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire al RADET vor plăti efectiv mai mult pe gigacalorie. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui ca, la rândul său, RADET să solicite și să i se aprobe de către ANRE majorarea prețului la căldură și apă caldă. Chiar și în aceste condiții, Primăria Capitalei poate decide să majoreze subvenția acordată RADET din bugetul local, astfel încât prețul de facturare către consumatori al gigacaloriei să rămână neschimbat.
Prețul de facturare de către RADET către consumatorii casnici din București al căldurii și apei calde nu a mai fost modificat din 2011. Din 2015, RADET a solicitat de mai multe ori PMB majorarea acestuia, pentru a reflecta creșterea costurilor, în special cu agentul termic achiziționat de la ELCEN, însă fără succes. În plus, una dintre principalele cauze ale intrării în insolvență a RADET a fost reprezentată de restanțele înregistrate de Primărie la plata subvențiilor menite să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu.
Pe de altă parte, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, pe 30 iunie, o Strategie de alimentare cu energie termică a Capitalei, care conține un scenariu de scumpire a a căldurii în București, potrivit căruia tariful la energie termică fără TVA pentru consumatorii casnici din Capitală ar putea fi majorat cu 5,7% anul acesta, de la 30,72 euro/gigacalorie la 32,47 euro/gigacalorie, ajungând la 35,80 euro/Gcal în 2018, 40,22 euro/Gcal în 2020, 46,05 euro/Gcal în 2022 și 50,72 euro/Gcal în 2024.
CITEȘTE ȘI Declinul demografic din România s-a redus în luna mai, ca urmare a creșterii natalitățiiPotrivit proiecțiilor incluse în document, elaborat de către Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) din București și finalizat în februarie, prețul fără TVA plătit de populație ar putea ajunge la peste 96 euro/Gcal în 2042, ultimul an luat în calcul în Strategie.
"Se va avea în vedere în continuare subvenționarea serviciului de alimentare cu energie termică la un nivel care să compensenze diferența dintre veniturile generate prin aplicarea prețului de facturare pentru energia termică și costurile reale aferente serviciului integrat. (...) Acoperirea tarifului real al căldurii la nivelul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul București se va realiza în continuare din subvenții de la bugetul local", se precizează în Strategie. În același document se arată că "subvenția acordată de primărie are un trend descrescător pe perioada de analiză (2017-2042 - n.r.), ajungând la zero în ultimii ani ai acestei perioade".
CGMB a aprobat de principiu, tot pe 30 iunie, achiziționarea de către Municipiul București a pachetului integral de acțiuni al ELCEN, de la Ministerul Energiei (97,5%) și Romgaz (2,5%), la valoarea nominală a acestuia, de circa 155 milioane euro.