EXCLUSIV Frații Mirea pregătesc un nou parc fotovoltaic, în nordul Bucureștiului. Aplică pentru finanțare de la stat

EXCLUSIV Frații Mirea pregătesc un nou parc fotovoltaic, în nordul Bucureștiului. Aplică pentru finanțare de la stat
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 13 aug 2024

Compania Gadovia Energy, deținută de frații Sorina-Liana Mirea și Costin-Alexandru Mirea, care controlează și traderul și furnizorul de energie electrică Energy Distribution Services (EDS), pregătește dezvoltarea a două parcuri fotovoltaice învecinate, cu o capacitate totală de aproape 9 MW, în localitatea ilfoveană Periș, din nordul Bucureștiului, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Investitorii dețin de anul trecut în Periș două terenuri cu o suprafață cumulată de 9,1 hectare pe care vor să construiască două parcuri fotovoltaice cu circa 14.700 de module fotovoltaice fixe și cu o putere instalată totală de aproape 9 MW. Valoarea de investiție în acest proiect este estimată, per total, la circa 6 milioane euro. Acesta ar fi cel mai mare parc fotovoltaic din portofoliul grupului.

Urmărește-ne și pe Google News
OMV Petrom intră și pe piața de stocare a energiei CITEȘTE ȘI OMV Petrom intră și pe piața de stocare a energiei
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„La cum arată prețurile și legislația în piață, am decis să construim doar când vom avea finanțare, iar acest proces durează. Noi suntem activi pe piață și când apar oportunități potrivite nevoilor noastre, le dăm curs și mai achiziționăm câte un proiect, dar nu avem o urgență în a construi. În momentul de față nu avem nimic în vizor. Vrem să ne dezvoltăm organic“, a declarat, pentru Profit.ro, Igor Prodan, directorul de vânzări al EDS.

Pentru finanțarea celor două proiecte, compania urmează să aplice la Fondul de Modernizare pus la dispoziție de Ministerul Energiei.

Principala companie a familiei Mirea este Energy Distribution Services, trader și furnizor major de energie electrică, cu o cotă de 2% din piața locală de furnizare către clienți finali la nivelul lunii februarie 2024, potrivit celor mai recente date ale ANRE.

FOTO Familia lui Florin Halagian, fostul mare antrenor de fotbal, se pregătește să intre pe piața rezidențială CITEȘTE ȘI FOTO Familia lui Florin Halagian, fostul mare antrenor de fotbal, se pregătește să intre pe piața rezidențială

Energy Distribution Services a înregistrat în 2023 un profit net de peste 22 milioane euro și o cifră de afaceri care a depășit 788 milioane euro, fiind cel mai bun rezultat din istoria de 15 ani a companiei.

Energy Distribution Services are afaceri masive cu energie și în Serbia, după cum a relatat Profit.ro. Subsidiara sa belgrădeană de trading, SCM Power d.o.o., a obținut în 2023 un profit în sumă echivalentă de peste 514 milioane lei (la cursul mediu oficial dinar-leu pe anul trecut), la venituri totale de 1,78 miliarde lei.

Din grupul fraților Mirea mai fac parte 3 companii ce dețin tot atâtea de parcuri fotovoltaice, cu puteri instalate de 6 MW, 2,5 MW și 1 MW, în localitățile Urdel (Timiș), Sălcuța (Dâmbovița) și Vișina (Dâmbovița). Recent, grupul a cumpărat și un parc eolian cu o putere instalată de peste 17 MW în Tulcea.

EXCLUSIV FOTO Companie susținută de milionari belgieni intră în România pe nișa halelor de depozitare dedicate IMM-urilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Companie susținută de milionari belgieni intră în România pe nișa halelor de depozitare dedicate IMM-urilor

Energy Distribution Services a intrat și în acționariatul vehiculului investițional ce dezvoltă proiectul imobiliar de dezvoltare comercială One Gallery, de reconversie a fostei fabrici Ford din cartierul bucureștean Floreasca, cu statut de monument istoric, entitate controlată majoritar de One United Properties.

România are ca obiectiv atingerea unei cote de 30,7% din consumul de energie al țării provenite din surse regenerabile până în 2030. În prezent, România are o capacitate totală instalată de 3 GW în parcurile eoliene și de circa 1,6 GW în centralele solare, conform datelor oficiale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), guvernul a bugetat 1,62 miliarde euro proiectelor de energie verde.

viewscnt
Afla mai multe despre
energy distribution services
eds
costin mirea