Engie, pe cale să devină primul furnizor de biometan din România

Engie, pe cale să devină primul furnizor de biometan din România

Sursă foto: Engie

scris 3 nov 2024

Compania Engie România, parte a conglomeratului francez omonim, cel mai mare furnizor și distribuitor de gaze naturale din țară, dar aflată totodată în plină expansiune pe segmentele de furnizare și producție de energie electrică, a solicitat licență pentru desfășurarea activității de furnizare de biogaz/biometan Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Ar urma să fie prima licență de acest tip acordată în România, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Subsidiara locală a francezilor și-a făcut cunoscută de mai demult intenția de a-și extinde activitatea în sectorul românesc incipient al biometanului, definit de Legea energiei și gazelor naturale drept ″biogaz adus la parametrii de calitate pentru a putea fi utilizat în rețelele de transport și distribuție în amestec cu gazele naturale″. La nivel de grup, Engie este în plină expansiune pe acest segment.

Un aeroport din Noua Zeelandă impune o limită de timp pentru îmbrățișări CITEȘTE ȘI Un aeroport din Noua Zeelandă impune o limită de timp pentru îmbrățișări

Engie a anunțat în ultima parte a lunii septembrie că a încheiat un parteneriat cu Heineken, pentru a implementa ″tehnologie de înaltă eficiență″ și soluții energetice de decarbonare la cele trei fabrici locale ale producătorului de bere, de la Miercurea-Ciuc, Ungheni și Craiova.

Potrivit celor două companii, se vor implementa diverse soluții de decarbonare, care vizează inclusiv economisirea energiei, instalarea de pompe de căldură și a unui biodigestor la una dintre fabrici.

Am propus o abordare integrată, de la strategie la execuție, constând în soluții și tehnologii inovatoare pentru decarbonarea și utilizarea căldurii. Strategia noastră combină producția de biometan rezultat din deșeurile fabricilor de bere și recuperarea căldurii prin pompe de căldură″, a declarat atunci CEO-ul Engie România, Nicolas Richard.

La rândul său, directorul executiv al Heineken România, Thibaut Boidin, a spus că proiectul de investiții beneficiază de finanțare nerambursabilă UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ford oprește temporar producția camionetelor electrice F-150 Lightning CITEȘTE ȘI Ford oprește temporar producția camionetelor electrice F-150 Lightning

De asemenea, în raportul de sustenabilitate pe anul trecut al Engie România se menționează că societatea, împreună cu filiala sa operatoare de rețele de distribuție a gazelor, Distrigaz Sud Rețele, explorează oportunitatea de a injecta biometan în rețea. ″Ne propunem să facilităm injectarea biometanului în rețeaua de distribuție, deoarece are o compoziție similară cu cea a gazului natural″, scrie în documentul citat.

Proiectul Strategiei energetice naționale menționează ca obiectiv atingerea unei ponderi de 5% a biometanului în rețelele de gaze naturale până în 2030 și de 10% până în 2050, estimând că, din sectoarele deșeurilor și agriculturii, se pot produce aproximativ 501 ktep de biometan până în 2050. Draftul propune dezvoltarea unui ″cadru de reglementare clar″ pentru integrarea biometanului în sistemul național de transport al gazelor.

Banca Centrală a Argentinei reduce rata de referință la 35% de la 40%, pentru prima dată în ultima jumătate de an CITEȘTE ȘI Banca Centrală a Argentinei reduce rata de referință la 35% de la 40%, pentru prima dată în ultima jumătate de an

Dat fiind că biometanul și gazul natural de sondă au aceeași compoziție chimică, biometanul poate fi utilizat în rețelele și instalațiile de utilizare existente, fără a fi nevoie de o adaptare specifică a acestora. Datorită dezvoltării sectorului de gaze naturale și a rețelelor aferente, coroborat cu scăderea producției de gaze naturale pe termen lung, infrastructura astfel dezvoltată poate să fie utilizată pentru transportul gazelor verzi, incluzând aici și biometanul″, scrie în proiectul de Strategie.

BSOG Energy, controlată de Black Sea Oil&Gas (BSOG), cel mai mare concesionar și operatorul exploatării offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, și DN Agrar Group, cea mai mare fermă integrată din România, lider în producția de lapte de vacă, au semnat luna trecută un acord de cooperare pentru cel mai mare proiect de producție a biometanului din România, cu o capacitate totală de până la 15 MW. Investiția totală pentru realizarea proiectului este estimată la peste 30 de milioane de euro, iar durata de execuție – la peste 2 ani de la semnarea acordului final. Veniturile anuale estimate pentru DN Agrar vor fi între 3 și 3,5 milioane de euro, în baza unui contract pe 15 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
enfie biometan
engie biogaz
gaze verzi
strategia energetică