Grupul de companii EnergoBit din Cluj, specializat în echipamente, instalații și servicii pentru industria energetică, a ieșit din acționariatul producătorului clujean de sisteme de iluminat stradal și industrial EnergoBit Schreder Lighting, după ce și-a cedat participația de 43,5% din capitalul companiei celuilalt partener din firmă, totodată acționar majoritar al acesteia, grupul belgian Schreder.
Tranzacția a fost aprobată oficial într-o AGA a EnergoBit Schreder Lighting SRL de la jumătatea lunii noiembrie. În urma acesteia, grupul belgian Schreder a rămas asociat unic al societății, iar denumirea producătorului de echipamente de iluminat a fost schimbată în Schreder Romania SRL.
Cei doi parteneri au convenit ca transferul părților sociale deținute de EnergoBit SA în firma EnergoBit Schreder Lighting SRL către grupul belgian Schreder să se facă "pentru prețul total de 350.000 (treisutecincizecimii) euro/300.000 (treisutemiii) euro, în acord cu contractul de cesiune părți sociale", potrivit textului hotărârii AGA. Părțile nu au putut fi contactate pentru precizarea structurii prețului tranzacției.
CITEȘTE ȘI Avertisment: România va atinge limita spațiului fiscal în 2017, iar în 2018 ar putea fi avertizată de Bruxelles pentru deficit excesivAsocierea dintre EnergoBit SA și Schreder în cadrul EnergoBit Schreder Lighting SRL datează din 1998. Grupul belgian Schreder, specializat în iluminat stradal, are circa 40 de subsidiare în întreaga lume și un număr total de peste 2.000 de angajați. EnergoBit Schreder Lighting, actualmente Schreder Romania, produce corpuri și instalații de iluminat stradal și industrial la fabrica sa din Cluj asamblând componente furnizate de Schreder.
Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 22,73 milioane lei, în creștere cu peste 50% față de 2014, însă profitul net s-a diminuat cu mai mult de 81% comparativ cu anul anterior, de la 428.757 la doar 80.808 lei.
Grupul EnergoBit, specializat în echipamente, instalații și servicii pentru industria energetică, a fost înființat în anul 1990 de trei ingineri clujeni de la ceea ce era atunci gigantul energetic de stat RENEL, respectiv Ștefan Gadola, Ioan Socea și Peter Pal, fiind una dintre primele companii private din cluj. La înființare, firma făcea doar consultanță în domeniul echipamentelor energetice. Astăzi, grupul numără 17 companii, are aproape 900 de angajați și cumulează un volum anual de business de circa 85 milioane euro, o bună parte din acesta provenind din exportul de bunuri și servicii.
CITEȘTE ȘI Oferte last minute de Revelion pe Valea Prahovei, prețurile sunt cu 25% mai miciÎn 2012, fondul polonez de investiții de tip private equity Innova Capital a preluat circa 53% din capitalul EnergoBit, în acționariatul grupului clujean intrând și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită. Cei trei fondatori ai companiei au rămas acționari semnificativi, iar Ștefan Gadola și Peter Pal sunt și în prezent administratori ai acesteia.
În momentul de față, EnergoBit SA este controlată direct de două vehicule investiționale înregistrate în Cipru, Leabrook Limited și Energobit Holding Limited, la care se adaugă unul din Luxemburg (IHC SARL), precum și BERD.
EnergoBit SA a terminat anul 2015 cu un profit net de 863.470 lei, mai mult decât dublu comparativ cu anul anterior, și o cifră de afaceri de 296,1 milioane lei, în scădere cu 3,6% față de 2014.