Ministerul Energiei cere Consiliul Concurenței să analizeze prețul cu care Nuclearelectrica cumpără uraniu canadian

Ministerul Energiei cere Consiliul Concurenței să analizeze prețul cu care Nuclearelectrica cumpără uraniu canadian
scris 27 dec 2016

Ministerul Energiei a anunțat marți, la o săptămână după ce ministrul a devenit interimar, că a sesizat Consiliul Concurenței privind „necesitatea efectuării unei analize” a condițiilor de piață pentru produsele obținute din minereul de uraniu, inclusiv a aspectelor legate de modul de construcție a prețurilor de comercializare. Ministerului Energiei susține că analiza „ar putea să prevină o practică anticoncurențială", mai precis un posibil abuz de poziție dominantă din partea companiei canadiene Cameco, de la care Nuclearelectrica a cumpărat uraniu în ultimul an, în urma rezilierii de drept a contractului cu Compania Națională a Uraniului.

Nuclearelectrica este controlată de Ministerul Energiei, care deține 82,5% din acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Energiei susține că „există indicii potrivit cărora condițiile de piață pentru furnizarea combustibilului nuclear necesar SNN sunt potențial grevate de prețuri conjuncturale și că nu sunt create premisele pentru asigurarea unei surse constante, la un preț predictibil pe termen lung pentru acest produs”, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea, Ministerul Energiei își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că existența unor potențiale practici concurențiale neloiale ar putea conduce în timp, pe de-o parte, la riscul de incapacitate de funcționare a producătorului român de profil, Compania Națională a Uraniului (CNU), și, pe de altă parte, la riscul vizând siguranța pe termen lung în furnizarea combustibilului nuclear pentru CNE Cernavodă.

„Acest fapt ar amenința funcționarea ciclului nuclear integrat al țării noastre, un avantaj cert al României în spațiul European. În același timp, ar putea fi afectată și competitivitatea pieței naționale de electricitate, pe termen lung, în contextul impactului asupra CNE Cernavodă”, a menționat Ministerul Energiei.

Guvernul României, prin Ministerul Energiei, a acordat CNU lunile trecute un ajutor de salvare în valoare de 62 de milioane de lei.

Mărcile auto premium sunt pe cale să câștige în 2016 segmentul clasei medii în Europa CITEȘTE ȘI Mărcile auto premium sunt pe cale să câștige în 2016 segmentul clasei medii în Europa

„Pentru asigurarea funcționării CNU pe termen lung, este imperios necesară asigurarea tuturor condițiilor de concurență loială în piața de profil, care să confere participanților, inclusiv CNU, posibilitatea de a-și valorifica de o manieră corectă avantajele competitive în relația cu beneficiarul final”, mai precizează Ministerul Energiei.

Ministerul susține că vrea să evite o situație de poziție dominantă din partea unor terți actori din piață, „care s-ar putea manifesta prin practicarea unor prețuri de ruinare cu consecințe deosebit de grave pentru asigurarea securității în aprovizionarea cu materie primă necesară fabricării combustibilului nuclear”.

Romeo Urjan, noul director general al CNU, a declarat recent pentru News.ro că societatea va participa la licitația pe care Nuclearelectrica o va organiza în curând pentru achiziția de uraniu, necesar celor două reactoare de la Cernavodă.

Producătorul de energie Nuclearelectrica era până anul trecut singurul client al CNU. În decembrie 2015, contractul dinte cele două companii a fost reziliat de drept, deoarece prețul cerut de CNU a fost mult mai mare decât prețul de piață și cu 76% mai mare decât prețul agreat prin contract în 2014.

Nuclearelectrica a ajuns astfel să importe uraniu tocmai din Canada, de la compania Cameco Inc.

Nuclearelectrica a încheiat până acum două contracte pe câte șase luni cu firma canadiană, pentru a da posibilitatea Companiei Naționale a Uraniului să participe la licitație.

"Trebuie înțeles că CNU nu este în acest moment competitivă cu prețurile practicate pe piața internațională. CNU are nevoie de ajutor pentru noi investiții în minerit și în instalații de procesare și rafinare. Numai cu aceste investiții CNU va putea ajunge din nou competitivă și va fi în poziția de a returna finanțarea", a afirmat șeful CNU.

CNU se confruntă cu dificultăți financiare grave din cauză că, începând cu anul 2011, compania de stat nu a mai beneficiat de subvenții și din cauză că exploatările la zăcămintele din Bihor și Banat s-au oprit.

Un alt factor care a cauzat situația dezastruoasă în care CNU se află este blocarea proiectului privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheș-Grințieș, județul Neamț.

Guvernul a aprobat luna trecută alocarea sumei de 101.426 lei pentru aplicarea, în cursul acestui an, a unor măsuri de protecție socială pentru 332 de salariați disponibilizați de la Compania Națională a Uraniului.

Fondurile se alocă din bugetul asigurărilor de șomaj pe anul 2016, pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia persoanele disponibilizate de la societate.

La începutul lunii octombrie, Guvernul a aprobat un ajutor de salvare pentru CNU în limita sumei de 62 milioane de lei, pentru o perioadă de șase luni. Pe 5 noiembrie, societatea a intrat în posesia primei tranșe din împrumut, în valoare de 47,2 milioane de lei.

Compania Națională a Uraniului estimează pentru acest an pierderi de 101,3 milioane lei (22,5 milioane euro), potrivit proiectului privind bugetul de venituri și cheltuieli al companiei.

CNU a fost înființată în 1997 și are în administrare resursele minerale de uraniu din România. Compania Națională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcționării centralei de la Cernavodă.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
nuclearelectrica