Furnizorul și distribuitorul de energie Electrica a dat în judecată mai mulți directori și administratori pentru recuperarea unui prejudiciu de 235,6 de milioane de lei, la care se adaugă dobânzi de 47,27 milioane lei, decizia fiind luată pentru a recupera prejudicii din trecut, stabilite în urma controalelor Curții de Conturi a României.
”Electrica informeaza acționarii și investitorii asupra formulării, în data de 27 noiembrie 2019, a unei cereri de chemare în judecată ce face obiectul dosarului nr. 35729/3/2019, aflat pe rolul Tribunalului București: pentru atragerea răspunderii persoanelor care au ocupat funcțiile de administrator și respectiv de directori ai Electrica, pentru obligațiile neîndeplinite/îndeplinite necorespunzător, conform art. 155 din Legea nr. 31/1990, care au determinat înregistrarea prejudiciilor reținute de Curtea de Conturi a României (CCR), așa cum această acțiune a fost aprobată în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor (AGOA) Electrica din data de 14 noiembrie 2019; precum și -împotriva reprezentantului Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului în AGOA Electrica din data de 10 decembrie 2008 și a emitentului mandatului de vot la respectiva AGOA, în vederea implementării măsurilor dispuse de CCR pentru remedierea abaterilor constatate la punctele 1-5 din Decizia CCR nr. 12/27 decembrie 2016, emisă ca urmare a efectuării controlului cu privire la modul de administrare a patrimoniului Electrica pentru perioada 1 ianuarie 2013 - 30 iunie 2014”, arată un anunț al companiei transmis Bursei de Valori București (BVB).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cuantumul total al pretențiilor este de 235.609.455 lei, sumă ce va fi reactualizată cu rata inflației, la care se adaugă dobânzi legale calculate începând cu data producerii prejudiciului, până la data repărării integrale a acestuia.
Valoarea estimată a dobânzilor până la data de 14 noiembrie 2019 este de 47.275.221 lei.
Cea mai mare sumă din total, de 224,6 milioane de lei, reprezintă prejudiciu pentru execuția de lucrări aferente obiectivului “Sistem AMR necesar activității de măsurare și dispecer de consum la nivel Electrica SA”, pentru care bunurile achiziționate, deși au fost evidețiate în contabilitate, nu se regăsesc fizic în patrimoniu și nici nu au fost utilizate pentru activitățile desffășurate conform obiectului de activitate, fiind necesare desfășurării altor persoane juridice (filialele societății).
Restul prejudiciilor reprezintă majorări nejustificate a unor cheltuieli.
Lista persoanelor “împotriva cărora se impune formularea unei acțiuni civile în instanță pentru atragerea răspunderii”: Administrator: Olteanu Cristian, Nicușor Mihai, Șaptefrați Mihai, Dumitrașcu Gabriel, Coșeriu Sorin, Untescu Marius Eugen, Folescu Ioan, Țurlea Marian, Toader Ion Bacu, Mârza Florin, Brădean Magdalena, Patriche Cezar Flavian, Ioan Roșca, Dorin Cătălin Spătaru, Niculae Pleșa, Constantin Dinescu, Ionuț Sebastian Iavor, Marius Marin Petrescu; Director: Folescu Ioan – director general, Dumitru Federeniuc – directorul Direcției tehnice, Maria Spandonide - director Direcția finanțe patrimoniu, Ioan Silivaș – director Direcția Furnizare Energie Electrică, Corneliu Stan – director general, Ioan Roșca – director general.
Grupul Electrica a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net consolidat de 161 milioane lei, în scădere aproape la jumătate de la 314,91 milioane lei în perioada similară a anului trecut.
Veniturile operaționale totale ale Grupului Electrica, în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2019, au atins valoarea de 4,723 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere de 14,5%, sau 597 milioane lei, față de aceeași perioadă a anului 2018.
În primele nouă luni ale anului 2019, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 13,27 TWh (în creștere cu 0,5% față de 9 luni 2018) către un număr de aproximativ 3,77 milioane de utilizatori.
Operatorii de distribuție din cadrul grupului au distribuit energie electrică pe o arie care acoperă aproximativ 40,7% din teritoriul național.
Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice.
Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,7 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională - cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.