EXCLUSIV Exxon confirmă: Negociază vânzarea a 50% din Neptun Deep, o posibilă compromitere cel puțin pe termen scurt și mediu a exploatării gazelor din Marea Neagră

EXCLUSIV Exxon confirmă: Negociază vânzarea a 50% din Neptun Deep, o posibilă compromitere cel puțin pe termen scurt și mediu a exploatării gazelor din Marea Neagră
scris 26 nov 2019

ExxonMobil a confirmat pentru Profit.ro că în prezent testează piața în vederea vânzării fie a subsidiarei din România, fie a participației de 50% pe care o deține în Neptun Deep și susține că încă nu a fost identificat un cumpărător.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Testăm interesul pieței pentru preluarea ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited și/sau a cotei sale de participare în perimetrul XIX Neptun din România. Furnizăm informații potențialelor părți interesate, dar menționăm că nu s-a încheiat niciun acord și nu a fost identificat niciun cumpărător”, a precizat ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Este prima declarație a Exxon pe tema vânzării participației în Neptun Deep, până în prezent compania preferând să nu comenteze informațiile apărute în presă, guvernanții români susținând că nu au o astfel de informație, iar președintele Klaus Iohannis spunând că Exxon se va răzgândi. În pofida faptului că Exxon a trimis notificări către reglementatorii români, dar și către OMV Petrom, în care îi informează de decizia sa de a-și vinde participația, noul ministru al Economiei și Energiei, Virgil Popescu, a adoptat poziția fostului guvern, de a susține că nu știe nimic despre acest subiect. “La minister nu există nimic, există vorbe pe surse. Eu aștept să văd în continuare și mi-aș dori ca de exemplu Romgaz să vină, dacă Exxon iese, să preia (participația Exxon - n.r.). De ce să nu fie și o companie românească în acest proiect. Dar s-așteptăm să vedem decizia Exxon-ului.”

Decizia Exxon pare a compromite cel puțin pe termen scurt și mediu exploatarea gazelor din Marea Neagră, procesul de vânzare fiind unul complicat. În plus, este puțin probabil ca vreunul din marii producători la nivel global să fie interesați de Neptun Deep. Impactul deciziei Exxon a fost prezentat AICI de Profit.ro.

Mai este important: Guvernanții români au pariat totul pe o singură carte: că ExxonMobil nu părăsește România, indiferent de majorarea fiscalității prin Legea Offshore sau plafoarea prețului prin OUG 114, după ce au investit 700 de milioane de dolari în Neptun Deep. Numai că gigantul american este cea mai importantă companie de petrol și gaze la nivel global, cu venituri anuale de 300 miliarde dolari, un profit în 2018 de 21 de miliarde de dolari și investiții anuale în explorare de peste 25 de miliarde de dolari, și nu OMV Petrom (partenerul său autohton în proiect) pentru care fiecare miliard este o problemă de viață și moarte.

De asemenea interesant: În raportul anual pe 2018 al companiei, depus la Comisia de supraveghere a pieței de capital din SUA, la Neptun Deep au fost capitalizate sub formă de active costuri de explorare în valoare de 536 milioane dolari în perioada scursă între 2012, anul descoperirii zăcămintelor, și 2016, când au fost finalizate lucrările de explorare, acesta fiind cel mai scump proiect de producție de hidrocarburi cu lucrări de explorare finalizate și gata să fie lansat din portofoliul de 40 de astfel de proiecte al gigantului american ExxonMobil.

În mesajul transmis acum Profit.ro, Exxon a precizat că are tot interesul ca proiectul să progreseze.

EXCLUSIV Cum a ajuns Transgaz marele câștigător al prăbușirii prețului gazelor? Depogaz a stopat înmagazinările în numele furnizorilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum a ajuns Transgaz marele câștigător al prăbușirii prețului gazelor? Depogaz a stopat înmagazinările în numele furnizorilor

"Continuăm să ne îndeplinim rolul și obligațiile de operator pentru ca proiectul să progreseze și continuăm toate demersurile pentru obținerea autorizațiilor necesare”, au precizat reprezentanții companiei.

Aceasta este o lovitură pentru partenerul său, OMV Petrom, care spera probabil că va putea obține statutul de operator, în condițiile în care Exon se retrage. Compania americană pare însă că are alte planuri, de a ceda licența de operator împreună cu participația de 50% eventualilor cumpărători.

Ignorând total posibilitatea retragerii Exxon din proiectul Neptun Deep, despre care de altfel a și susținut că nu știe nimic, șeful OMV, Rainer Seele, a anunțat la începutul acestei luni că OMV Petrom va adopta anul viitor o decizie finală de investiție favorabilă în cazul proiectului Neptun Deep în cazul în care proiectul de modificare a Legii offshore, elaborat de fostul guvern Dăncilă va fi adoptat.

Profit.ro arăta încă de la acea dată că OMV Petrom nu poate lua o decizie de investiție în absența uneia similare a partenerului și, totodată, operatorului zăcământului, Exxon, sau a cumpărătorilor participației și licenței de operator deținute de Exxon. Cu alte cuvinte, până la vânzarea participației de către Exxon, nu poate adoptată nicio decizie finală de investiție favorabilă. nici măcar de către OMV Petrom.

Compania americană confirmă astfel informațiile publicate de Profit.ro, potrivit cărora Romgaz și mai multe companii au primit săptămâna trecută o scrisoare de la consultanții angajați de Exxon, ScotiaBank, în vederea achiziționării fie a subsidiarei din România, fie a participației deținute de aceasta la Neptun Deep.

Directorul general Romgaz, Adrian Volintiru a anunțat că principalul producător de gaze din România este interesat să cumpere un pachet minoritar de 15-20%.

În timp ce la București președintele Klaus Iohannis speră ca Exxon să se răzgândească și să nu se retragă din Marea Neagră, iar noul ministru al Economiei caută scrisoarea americanilor prin minister, gigantul petrolier din Houston a scos la vânzare pe piața internațională participația de 50% pe care o deține în Neptun Deep, fiind avansată o estimare de 250 de milioane de dolari a acesteia.

EXCLUSIV VIDEO Profit TV Cea mai mare afacere imobiliară a anului. Shikun & Binui, controlat de un comerciant de diamante, semnează. Surse Profit.ro: Tranzacție pentru Hermes Business Campus CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Profit TV Cea mai mare afacere imobiliară a anului. Shikun & Binui, controlat de un comerciant de diamante, semnează. Surse Profit.ro: Tranzacție pentru Hermes Business Campus

Datele sunt indicate de Reuters, fără să fie clar a cui este această estimare, respectiv a consultanților Exxon sau a agenției de presă, însă dat fiind faptul că aceasta este cuprinsă într-o listă mai largă de active scoase la vânzare de compania americană, pare a fi o estimare mai degrabă a consultanților.

Estimarea este surprinzătoare, luând în calcul faptul că Exxon susține că a investit peste 750 milioane de dolari în Neptun Deep (1,5 miliarde de doalri împreună cu partenerul său OMV Petrom). Pe de altă parte, însă, suma de 250 milioane de dolari se apropie de cea de 290 milioane de dolari (1,125 miliarde lei) raportată drept pierdere în perioada 2008-2018 de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, sucursala din România a firmei din Bahamas care deține participația la Neptun Deep.

Potrivit Reuters, Exxon Mobil accelerează programul de vânzări, în urma presiunilor investitorilor, și plănuiește înstrăinarea unor active în valoare de 10 de miliarde de dolari, suplimentar țintei de 15 miliarde de dolari pe care a stabilit-o pentru 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
vanzare
neptun deep
omv petrom
romgaz