Riscul ca mai multor companii energetice, printre care și OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, să le fie impuse sancțiuni de către administrația SUA a crescut considerabil în urma deciziei a 39 de senatori (din totalul de 100) de a adresa o scrisoare pe 15 martie Trezoreriei și Departamentului de stat, în care cer Administrației SUA să folosească “toate mijloacele de care dispune pentru a stopa construcția Nord Stream 2”.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Scrisoarea este semnată de “vedete” ale politicii americane, democrate și republicane, precum John McCain, Marco Rubbio sau Ted Cruz. Aceștia susțin că o eventuală construcție a Nord Stream 2 va submina economia Ucrainei, dar și a celorlalte state de tranzit est-europene al gazului rusesc către Europa. În opinia lor, dacă nu va fi construit gazoductul, Gazprom ar putea fi obligat să se comporte ca un actor de piață și nu ca un monopolist.
Proiectul Nord Stream 2 a fost lansat în 2015 și este un joint-venture între Gazprom și mai mulți parteneri europeni, precum Uniper, OMV, Engie, Wintershall și Royal Dutch Shell. Dacă va fi construit, noul gazoduct va dubla capacitatea actuală de transport de gaze pe ruta Rusia-Germania, de 55 de metri cubi pe an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Departamentul de Stat al SUA a reacționat imediat și a avertizat companiile europene că se vor confrunta cu sancțiuni dacă participă la construcția gazoductului rusesc Nord Stream 2, pe motiv că "proiectul subminează securitatea energetică în Europa”.
”După cum se știe, ne opunem proiectului Nord Stream 2. Credem că proiectul Nord Stream 2 ar submina securitatea și stabilitatea energetică globală a Europei. Acesta ar oferi Rusiei un alt instrument de presiune asupra țărilor europene, în special a unor țări precum Ucraina “, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, citată de Zero Hedge.
CITEȘTE ȘI Gazprom a primit banii de la companiile europene partenere pentru Nord Stream 2Nauert a precizat că Washington-ul poate introduce măsuri punitive împotriva participanților la proiect folosindu-se de o prevedere a Actului de combatere a adversarilor SUA prin intermediul sancțiunilor (CAATSA), prin care recent au fost impuse sancțiuni împotriva a 19 persoane și cinci entități ruse, inclusiv Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei și Direcției Generale de Informații (GRU) pentru presupusa lor interferență în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.
“În cadrul Departamentul de Stat, am petrecut mult timp discutând cu partenerii și aliații noștri de peste hotare și explicându-le ramificațiile CAATSA și modalitățile prin care o persoana, o companie sau un stat pot încălca prevederile CAATSA și risca să devină subiectul impunerii unor sancțiuni“, a declarat Nauert.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană cere mandat să negocieze cu Rusia pe tema gazoductului Nord Stream 2"Nu avem obiceiul să comentam impunerea de sancțiuni, însă am precizat în mod categoric că firmele care participă la proiecte de construcție a infrastructurii necesare exportului de energie rusă ar putea să se expună sancțiunilor CAATSA”, susține purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat.
Nord Stream 2 este un proiect controversat în UE, Germania și Austria fiind principalele state care-l susțin, în timp ce mai multe state est-europene, printre care Polonia, Letonia, Lituania, România și Ungaria, se opun realizării acestuia.