Distribuitorul de energie din grupul Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român, a cerut falimentul Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște

Distribuitorul de energie din grupul Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român, a cerut falimentul Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște
scris 18 iun 2021

Compania Distribuție Energie Electrică România (DEER), operatorul de distribuție de electricitate din grupul listat la Bursă Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din capital, a depus la tribunal cerere de intrare în faliment a Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România, pentru o datorie restantă curentă, acumulată după intrarea în insolvență a combinatului, de peste 3 milioane de lei.

Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) și Hidroelectrica, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Detalii pot fi văzute AICI

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

DEER a cerut "deschiderea procedurii falimentului față de COS Târgoviște SA ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor de plată privind creanța curentă în sumă de 3.255.350,39 lei", indică un document al administratorului judiciar al combinatului, analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Nu este singura cerere de acest tip înregistrată la instanță. Falimentul COS Târgoviște a fost cerut și de către furnizorul de materie primă Uni Steel Impex SRL din București, distribuitor de feroaliaje și metale neferoase controlat de Mirabela Filișan și Adrian Popa, potrivit termene.ro.

În întâmpinarea la cererea de faliment depusă de operatorul de distribuție din grupul Electrica SA, COS Târgoviște arată că a început negocierile cu distribuitorul în vederea încheierii unei convenții de plată a datoriei și menționează că "întârzierile (la plată – n.r.) s-au datorat plăților către șomajul tehnic al foștilor salariați, acesta fiind motivul obiectiv comunicat de către reprezentanții COS Târgoviște în toate negocierile purtate cu reclamanta".

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Mai mult, combinatul arată că cererea de intrare în faliment formulată de DEER este neîntemeiată, pentru că COS Târgoviște a intrat în insolvență în 2013, înainte de intrarea în vigoare a Legii actuale a insolvenței (85/2014), și deci i se aplică legea veche (85/2006), care nu stipulează dreptul deținătorilor de creanțe curente de a cere falimentul debitorului.

Judecătorii vor decide peste circa o săptămână dacă aprobă intrarea în faliment a combinatului sau confirmă modificarea și completarea planului de reorganizare a COS Târgoviște votată deja de creditori, care prevede "începerea de urgență a procedurii de vânzare prin licitație publică a activului funcțional COS Târgoviște prin transfer de active (activitate)". Suma încasată din vânzare ar urma să fie folosită pentru plata datoriilor bugetare către ANAF, în cuantum de peste 200 milioane lei.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Un număr de 5 potențiali investitori sunt interesați de preluarea activului de producere de oțel pentru construcții al COS Târgoviște, după cum a relatat Profit.ro.

COS Târgoviște, aflat de aproape 8 ani în insolvență, este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel și este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov.

Guvernul pregătește împușcarea rapidă a urșilor apreciați ca agresivi CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește împușcarea rapidă a urșilor apreciați ca agresivi

Cel mai mare creditor al combinatului, care a și propus modificarea planului de reorganizare, este offshore-ul cu acționariat necunoscut Alphard Financial Corp. din Insulele Virgine Britanice, ce deține creanțe totale de aproape 254 milioane lei asupra COS Târgoviște.

Modificarea planului de reorganizare aprobată recent de creditori nu exclude cu totul nici revenirea la varianta inițială de salvare a combinatului, prin darea în plată a activului către stat. Aproape toți salariații COS Târgoviște au fost concediați, ca urmare a opririi producției, fiind păstrați doar cei necesari continuării procedurii de insolvență, ținerii în funcțiune a rețelelor de utilități și conservării echipamentelor.

Ford Motor cumpără platforma Electriphi CITEȘTE ȘI Ford Motor cumpără platforma Electriphi

Activul funcțional industrial "Producere oțel de construcții" al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special ministerului, la 301,83 milioane lei. Din această sumă, dacă s-ar face darea în plată, s-ar scădea obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar fi desemnată de Ministerul Economiei să preia activul, neimpozabilă sau impozabilă). Astfel, darea în plată s-ar face la suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei, foarte apropiată de totalul datoriilor COS Târgoviște la ANAF, de puțin peste 200 milioane lei.

COS Târgoviște a terminat anul trecut cu pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net de 140,4 milioane lei din 2019, și o cifră de afaceri de numai 44,6 milioane lei, în scădere cu peste 92% comparativ cu anul anterior (590,8 milioane lei). Numărul mediu de salariați a scăzut de la 1.311 la 921.

viewscnt
Afla mai multe despre
cos targoviste
stergere datorii bugetare cos targoviste
dare in plata active functionale cos targoviste