GRAFICE Crește dependența de gazul rusesc. Gazprom bifează o majorare record a exporturilor spre România. Subsidiara sa WIEE a devenit pentru prima dată lider pe piața angro

GRAFICE Crește dependența de gazul rusesc. Gazprom bifează o majorare record a exporturilor spre România. Subsidiara sa WIEE a devenit pentru prima dată lider pe piața angro
scris 18 iun 2021

România va deveni din ce în ce mai dependentă de Gazprom ca urmare a scăderii producției autohtone din ultimii ani și a deciziei guvernanților de a descuraja producția offshore. Dovadă: gigantul rus a anunțat că, în perioada 1 ianuarie-15 iunie, cea mai mare majorare a exporturilor a fost înregistrată în România, de 3,4 ori peste cea din perioada similară a anului trecut. Drept urmare, 1 din cele 2 companii prin care compania rusă exportă gaze în România, WIIE (subsidiara a Gazprom Schwiez AG), a devenit pentru prima dată în istorie în această iarnă lider pe piața angro de gaze din România, relevă date analizate de Profit.ro.

Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) și Hidroelectrica, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Detalii pot fi văzute AICI

În pofida faptului că a avansat conjunctural pe poziția de cel de-al doilea producător de gaze din UE (în urma retragerii Marii Britanii), România și-a majorat dependența de gaz rusesc, importurile crescând, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), cu 13,7% (cu peste 100.000 tone echivalent petrol), în timp ce producția internă s-a micșorat cu 5,1% în primele patru luni ale acestui an. Ponderea importurilor în total consum a ajuns la nivelul celei din anii 2010, de 25%,

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În această săptămână, Gazprom a anunțat că, în primele 5 luni și jumătate ale acestui an, și-a majorat exporturile în statele din afara Comunității Statelor Independente cu 26,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 92,3 miliarde metri cubi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Cea mai mare majorare a exporturilor raportată de gigantul rus a fost către România, cu 240%, urmată de Turcia, cu o creștere de 191,3% și Germania, cu 41,8% față de perioada 1 ianuarie-15 iunie 2020.

Explicația diferenței dintre datele INS și Gazprom provine din faptul că, în urma construirii noului gazoduct Turk Stream, începând cu luna aprilie, România nu mai importă gaze decât prin punctul de interconectare cu Bulgaria, Negru Vodă. Gazul provine din TurkStream, iar capacitățile de import au fost rezervate, potrivit unor surse din piață, de 1 dintre cele 2 companii prin care Gazprom exportă gaze în România.

Gazprom exportă direct gaze în România prin intermediul a două companii, Gazprom Schweiz AG (și filiala sa WIEE) și Conef (și filiala sa Imex Oil).

În plus, dacă, la începutul lunii aprilie, România importa aproximativ 60 GWh/zi, în prezent nivelul importurilor prin Negru Vodă s-a dublat, ajungând la 120 GWh pe zi (din care aproximativ 50 GWh/zi sunt exportați către Ungaria).

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Așa se face că, pentru prima dată în istorie, în această iarnă, subsidiara Gazprom Schwiez AG, WIEE, a devenit lider pe piața angro de gaze naturale (dacă îi înlăturăm pe cei 2 mari producători autohtoni, Romgaz și OMV Petrom), cu cote cuprinse între 20% și 27%, peste cota cumulată ale celor două companii ale grupului francez Engie, Engie România și Engie Energy Management România.

Tradițional, pe această piață, lideri erau cei doi mari furnizori autohtoni, Engie sau E.ON, care aduceau tot gaz rusesc, însă în urma semnării unui contract la nivel de grup european cu gigantul rus.

În ultimii ani, până la intrarea în incapacitate de plată, principalii furnizori pe piața angro au fost AIK Energy și Valahia Gaz (care au și fuzionat înainte de a dispărea de pe piață).

Aceștia aduceau tot gaz rusesc pe piața autohtonă, însă pe ruta vestică (Austria/Ungaria), beneficiind de un preț de hub, gazul rusesc de pe piețele europene concurând cu cel norvegian sau cu LNG-ul american sau african. Acesta este motivul pentru care acest gaz nu apărea în raportările Gazprom ca fiind exportat în România, ci numai cel care intra în țară prin est, beneficiind de un preț stabilit de gigantul rus.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

În urma inversării prețului de pe piața austriacă și cea autohtonă, importurile pe ruta vestică nu au mai fost atractive, iar AIK Energy a intrat în incapacitate de plată.

Clienții AIK au trebuit să-și găsească rapid un nou furnizor angro, iar cifrele sugerează că acesta a fost intermediarul Gazprom, WIEE.

Datele ANRE arată că în această iarnă, una ușoară, WIEE a introdus și vândut în România, 2,24 TWh, nivel realizat doar în urmă cu 5 ani, când iarna a fost una extrem de grea și când WIEE a importat în România 2,76 TWh.

Chiar și așa, în iarna 2016/2017, WIEE nu a fost lider de piață, Engie importând cantități mai ridicate.

Iar în noiembrie 2016, pe piața din România nu activau decât 5 importatori și 13 furnizori angro, și nu 14 importatori și 76 furnizori angro, câți au fost în februarie 2021.

Școala Informală de IT organizează „Challenge Accepted Hackathon”, un eveniment pentru digitalizarea instituțiilor publice. Echipa câștigătoare va primi din partea InnovX-BCR un premiu de 10.000 de euro CITEȘTE ȘI Școala Informală de IT organizează „Challenge Accepted Hackathon”, un eveniment pentru digitalizarea instituțiilor publice. Echipa câștigătoare va primi din partea InnovX-BCR un premiu de 10.000 de euro

WIEE nu este singurul intermediar Gazprom care s-a reactivat în această iarnă, și cealaltă firmă prin care gigantul rus exportă gaz în România, Conef, reapărând după o absență de 3 ani, cu cote de câteva procente atât pe piața importurilor, cât și pe cea angro.

Conef nu a mai figurat, potrivit rapoartelor ANRE, pe piața importatorilor sau pe cea angro din decembrie 2017.

Poziția WIEE Romania în cadrul grupului Gazprom (Sursa: Gazprom Schweiz AG)

Poziția WIEE Romania în cadrul grupului Gazprom (Sursa: Gazprom Schweiz AG)

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
import
wiee
conef
dependenta
gaz rusesc