SONDAJ Portretul românului consumator de energie după liberalizare: nu-și schimbă furnizorii, regretă controlul statului, nu e mulțumit de cum i se apără interesele, dar susține Pactul Verde cu tot cu interzicerea mașinilor pe carburanți fosili

SONDAJ Portretul românului consumator de energie după liberalizare: nu-și schimbă furnizorii, regretă controlul statului, nu e mulțumit de cum i se apără interesele, dar susține Pactul Verde cu tot cu interzicerea mașinilor pe carburanți fosili
scris 15 iun 2021

Semnificativ mai puțin de jumătate dintre respondenții unui sondaj de opinie realizat luna trecută iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică (40,2%) sau gaze naturale (36,4%), după ce prețurile pentru populație au fost dereglementate de la 1 ianuarie 2021, respectiv 1 iulie 2020.

Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia și Biriș Goran, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Detalii pot fi văzute AICI

Datele reies din Barometrul Securității Energetice - Editia a 3-a, realizat de Inscop Research & Strategic Thinking Group la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS) din cadrul Institutului de Științe Politice și Relații internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI).

Agroland Agribusiness intră pe bursă ca o companie cu o valoare de 40 milioane lei. Tranzacționată la un nivel de 32 de ori profitul net din 2020, compania promite o creștere „mult accelerată”. „Am crescut bine, poate un pic foarte abrupt.” CITEȘTE ȘI Agroland Agribusiness intră pe bursă ca o companie cu o valoare de 40 milioane lei. Tranzacționată la un nivel de 32 de ori profitul net din 2020, compania promite o creștere „mult accelerată”. „Am crescut bine, poate un pic foarte abrupt.”
Urmărește-ne și pe Google News

"36,4% dintre români iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de gaze naturale (din totalul gospodăriilor conectate la rețeaua de gaze naturale), în timp ce 57,8% resping această posibilitate. 5,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Cei care iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de gaze naturale sunt cu precădere persoane cu studii superioare și gulere albe. 40,2% dintre cei chestionați iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică. 53,7% resping această posibilitate, iar 4,8% declară că nu știu. 1,2% nu sunt conectați la rețea. 0,2% nu răspund. Cei care iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică  sunt precădere persoane cu studii superioare, gulere albe și locuitorii regiunii Vest", se arată într-o prezentare a rezultatelor Barometrului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ de 1.056 de persoane cu vârsta de cel puțin 18 ani.

Husqvarna - suedezii deschid primul concept store din București CITEȘTE ȘI Husqvarna - suedezii deschid primul concept store din București

Potrivit sursei citate, părerile românilor în privința statului ca administrator al activităților și companiilor din sectorul energetic sunt împărțite.

"46,7% dintre cei intervievați consideră că statul este un administrator mai bun al activităților din sectorul energetic (petrol, gaze, electricitate), în timp ce 47% sunt de părere că firmele private ar fi administratori mai buni ai activităților din sectorul energetic. Nu știu sau nu răspund 6,3%", se menționează în prezentare.

Safetech Innovations se pregătește să intre în Marea Britanie și SUA. \ CITEȘTE ȘI Safetech Innovations se pregătește să intre în Marea Britanie și SUA. "Am fost abordați de numeroase fonduri de investiții internaționale"

Pe de altă parte, 78,3% dintre români cred că statul ar trebui să păstreze controlul la companiile din energie în care deține pachetul majoritar de acțiuni. La polul opus, 17,9% consideră că statul ar trebui să privatizeze companiile din energie în care mai deține pachetul majoritar de acțiuni. Ponderea non-răspunsurilor este de 3,8%.

"52,1% sunt de părere că statul ar oferi servicii mai bune pentru cetățeni, dacă ar avea controlul asupra companiilor din sectorul energetic (petrol, gaze, electricitate), în timp ce 40,5% cred că firmele private din sectorul energetic oferă servicii mai bune pentru cetățeni. 7,3% nu știu sau nu răspund. 49,1% își exprimă acordul față de afirmația ”Privatizarea companiilor de stat din sectorul energetic a determinat o creștere a eficienței și eliminarea corupției din aceste companii”, în timp ce 42,9% resping această idee. Ponderea non-răspunsurilor este de 8%", se mai spune în document.

Pandemia a alimentat sentimentul de corupție în Uniunea Europeană. Frecvența mitei în spitale, mai ridicată în România și Bulgaria CITEȘTE ȘI Pandemia a alimentat sentimentul de corupție în Uniunea Europeană. Frecvența mitei în spitale, mai ridicată în România și Bulgaria

Doar 40,1% sunt de acord cu afirmația ”România își promovează bine interesele naționale în cadrul UE”, iar 53,9% își exprimă dezacordul. Procentul non-răspunsurilor este de 6%.

"Persoanele cu studii primare și locuitorii din regiunea Sud Vest Oltenia tind să creadă într-o măsură mai mare decât celelalte categorii că România își promovează bine interesele naționale în cadrul Uniunii Europene. Sunt de părere că România nu își promovează bine interesele în cadrul UE în special tinerii între 18 și 29 de ani, persoanele cu studii superioare, gulerele albe, persoanele care locuiesc în regiunea București Ilfov", explică realizatorii sondajului.

Așteptările americanilor referitoare la inflația din următoarele 12 luni, la cel mai ridicat nivel atins vreodată CITEȘTE ȘI Așteptările americanilor referitoare la inflația din următoarele 12 luni, la cel mai ridicat nivel atins vreodată

66,8% dintre români au o părere bună despre Pactul Verde European propus de Comisia Europeană prin care statele membre ale UE se angajează să reducă poluarea. 18,5% au o părere nici bună, nici proastă, iar 3,5% o părere proastă. 9,9% declară că nu au auzit despre acest pact, iar 1,3% nu știu sau nu răspund.

"Aducându-li-se la cunoștință faptul că unul dintre obiectivele ”Pactului Verde European” este renunțarea la autovehiculele propulsate de motoare termice (benzină, motorină) pentru autovehicule propulsate de motoare electrice sau pe hidrogen, 63,6% dintre români declară că au o părere bună, 21,2% că au o părere nici bună, nici proastă, iar 11,2% o părere proastă. 1,5% declară că nu au auzit despre acest pact, iar 2,4% nu știu sau nu răspund", se mai arată în prezentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
schimbare furnizor energie
schimbare furnizor gaze
liberalizare preturi energie gaze
scumpire energie gaze