Decizie finală: Impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici poate crește cu 45% până în 2022. Apare o nouă schemă de sprijin alternativă de tip primă fixă

Decizie finală: Impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici poate crește cu 45% până în 2022. Apare o nouă schemă de sprijin alternativă de tip primă fixă
scris 26 iun 2018

Factura lunară la energie electrică poate crește cu 2,6 lei/100 de KWh până în 2022 numai ca urmare a majorării impactului certificatelor verzi, a decis astăzi plenul Camerei Deputaților, care a votat, în calitate de Cameră Decizională, proiectul de lege ce modifică sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Acesta prevede că, în urma modificărilor aduse legislației certificatelor verzi, “impactul mediu la consumatorul final să fie de maxim 11,7 euro/MWh în anul 2018, de 12,5 euro/MWh în anul 2019, de 13 euro/MWh în anii 2020 și 2021 și de 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022”.

Urmărește-ne și pe Google News
WeAccelerate, programul prin care start-up-urile pot crește într-un ritm accelerat cu sprijinul Telekom Romania. Înscrie-te și tu! CITEȘTE ȘI WeAccelerate, programul prin care start-up-urile pot crește într-un ritm accelerat cu sprijinul Telekom Romania. Înscrie-te și tu!

De ce este important: În prezent, impactul certificatelor verzi asupra unui MWh este de 46,469 lei, aproximativ 10 euro, fără TVA. Dacă ANRE ar aproba impactul la 14,5 euro/MWh în 2022, ar însemna o majorare a impactului certificatelor verzi cu 45% în factură. Cu alte cuvinte, de la 55,3 lei/MWh (cu TVA) un consumator casnic ar fi obligat să achite, în 2022, suma de 81 lei/MWh (cu TVA).

Aviației Park, unul dintre primele proiecte rezidențiale unde poți beneficia de Ipoteca Verde CITEȘTE ȘI Aviației Park, unul dintre primele proiecte rezidențiale unde poți beneficia de Ipoteca Verde

Inițial, impactul era considerat fix, în ultima ședință membrii comisiei de Industrii a Camerei introducând însă cuvântul “maxim”, ceea ce transformă sumele în praguri pe care Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu le poate depăși.

Majorarea impactului este justificată de autorii proiectului prin necesitatea “preluării tuturor certificatelor verzi emise în perioada de aplicare a sistemului de promovare prin certificate verzi”. Numărul anual de certificate verzi preluat în piața de certificate verzi rezultă având în vedere impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali, consumul final de energie electrică și prețul de tranzacționare al certificatelor verzi.

Parlamentul a mai decis și amânarea temporară a tranzacționarea a două certificate verzi pentru centralele electrice solare și a introdus o nouă schemă alternativă de sprijin, de tip primă fixă.

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pot să opteze fie pentru noua schema de ajutor de stat de tip primă fixă, fie pentru sistemul de promovare prin certificate verzi.

ExxonMobil a depus actele pentru a primi licență de furnizor de gaze naturale. Ultima șansă de adoptare a Legii exploatărilor din Marea Neagră înainte de vacanța parlamentară CITEȘTE ȘI ExxonMobil a depus actele pentru a primi licență de furnizor de gaze naturale. Ultima șansă de adoptare a Legii exploatărilor din Marea Neagră înainte de vacanța parlamentară

Totodată, va fi permisă și agregarea a doi sau mai mulți producători din surse regenerabile din tehnologii diferite. “

Parlamentarii susțin că energia regenerabila prin natura ei este impredictibilă și dependentă de factorul meteo. Prin agregarea a doi sau mai mulți producători din surse regenerabile din tehnologii diferite, cantitatea de dezechilibre în sistem scade, iar vânzarea energiei se poate face mai eficient. Obligația producătorilor de energie din surse regenerabile de a vinde energia „în bandă” îi transforma pe aceștia de-facto in traderi și crește în mod nejustificat cantitatea de energie vândută/cumparată în PZU/piața de echilibrare, cu efecte adverse asupra formarii prețului.

“Un producător mic nu are capacitatea de a forma produse standard de unul singur, prin natura mărimii nu poate avea departamente sofisticate de trading, iar în situația actuală el se vede de-facto exclus din piata bilaterală de energie electrică”, susțin autorii amendamentului votat marți de Camera Deputaților.

Deputații au mai decis și ca firmele care trebuie să achiziționeze certificate verzi să fie obligate să cumpere cel puțin 50% dintre acestea de pe piața anonimă spot de certificate verzi, cu excepția contractelor bilaterale încheiate anterior intrării în vigoare a OUG 24/2017 și/sau a numărului de certificate verzi transferate din contul de producător în cel de furnizor pentru situația când operatorul economic are obligația de achiziție de certificate verzi și are calitate atât de producător, cât și de furnizor.

Cu alte cuvinte, furnizorii care sunt și producători de energie regenerabilă, precum ENEL sau CEZ, de exemplu, vor fi exceptați de la obligativitatea achiziționării de minimum 50% de certificate verzi de pe OPCOM cu cantitatea de certificate verzi aferente producției de energie regenerabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
impact
factura
certificate verzi
prima fixa