Cum vede Comisia Europeană rolul României în reducerea dependenței UE de gazele rusești

Cum vede Comisia Europeană rolul României în reducerea dependenței UE de gazele rusești

Instantaneu de la inaugurarea stației de comprimare gaze naturale Podișor din cadrul gazoductului BRUA, octombrie 2019. Sursă foto: Administrația Prezidențială

scris 20 mai 2022

România este văzută ca esențială pentru reușita planului Uniunii Europene de a pune capăt dependenței continentului de importurile de gaze naturale din Federația Rusă, inclusiv pentru asigurarea aprovizionării Ucrainei și Republicii Moldova, ca țară de tranzit al fluxurilor de gaze din alte surse, reiese din documentele planului REPowerEU al Comisiei Europene.

"Cele mai importante nevoi sunt cele legate de satisfacerea cererii din Europa Centrală și de Est și din nordul Germaniei, precum și de întărirea coridorului sudic de gaze. (...) De mare importanță pentru securitatea aprovizionării în Europa Centrală și de Est sunt două coridoare de gaze: coridorul Transbalcanic (Turcia-Bulgaria-România) și coridorul vertical (interconectorul Grecia-Bulgaria, interconectorul România-Bulgaria și BRUA), care vor facilita livrarea de gaze naturale din țări terțe (nemembre UE – n.r.)", afirmă Bruxelles-ul.

Urmărește-ne și pe Google News

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit sursei citate, printre măsurile avute în vedere la nivel comunitar se numără asigurarea livrării de gaze în flux invers (reverse flow) din România către Ucraina și Republica Moldova, prin conducta transbalcanică.

În plus, Comisia Europeană intenționează să le dea acces celor două țări, precum și statelor din Balcanii de Vest și din Parteneriatul Estic, la platforma UE de achiziții comune de gaze naturale.

VIDEO Maia Sandu, discurs istoric aplaudat puternic în Parlamentul European, pentru aderarea la UE: Pentru noi acest statut este luminița de la capătul tunelului CITEȘTE ȘI VIDEO Maia Sandu, discurs istoric aplaudat puternic în Parlamentul European, pentru aderarea la UE: Pentru noi acest statut este luminița de la capătul tunelului

"Pentru a întări nivelul de pregătire în caz de perturbare a aprovizionării, Comisia face apel la statele membre să își actualizeze planurile de urgență, să mărească capacitățile de livrare în flux invers de la vest la est până iarna viitoare și să încheie acorduri de solidaritate între țările vecine. În plus, va fi întocmit un plan coordonat la nivelul UE de reducere a consumului, pentru identificarea de criterii comune de întrerupere a furnizării, iar Comisia va emite îndrumări cu privire la criteriile de prioritizare a consumatorilor neprotejați", se menționează în documente.

După cum a relatat Profit.ro, autoritățile din România discută încă din prima parte a anului cu cele din statele vecine Ungaria și Bulgaria, ale căror sisteme de transport al gazelor naturale sunt interconectate cu cel național românesc, încheierea de acorduri interguvernamentale privind luarea de măsuri solidare de întrajutorare în caz de criză a gazelor, măsuri care pot merge până la sistarea furnizării gazelor către marii consumatori industriali dintr-una dintre țări pentru menținerea aprovizionării populației și clienților sociali dintr-o alta.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze rusia
taiere gaze rusia
invazie rusia ucraina
importuri lng qatar