Consiliul Concurenței: Avem în curs o analiză a prețurilor de echilibrare pe piața de energie

Consiliul Concurenței: Avem în curs o analiză a prețurilor de echilibrare pe piața de energie
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:47

Analizăm prețurile de echilibrare de pe piața de energie și ne uităm foarte atent la cum se formează acestea, dar până acum nu există niciun fel de suspiciune că lucrurile funcționează cu încălcarea Legii concurenței, a declarat, într-o conferință de specialitate, vicepreședinte Consiliului Concurenței, Dan-Virgil Pascu.

"În ce privește prețurile de echilibrare, avem în curs o analiză, nu o investigație. Nu există niciun fel de suspiciune că lucrurile funcționează cu încălcarea Legii concurenței, însă căutăm să înțelegem de unde prețurile acestea. Știți mai bine decât mine că acestea sunt punctuale, nu au caracter de continuitate. În orice caz, ne uităm foarte atent pe piața aceasta de echilibrare și încercăm să înțelegem cum se formează prețurile. Am venit, într-adevăr, cu propuneri către legiuitor. Noi avem o cooperare bună și cu ANRE. Avem o problemă, într-adevăr, pe interconectare, pe piața de echilibrare cu țările din proximitate Ungaria, Bulgaria, Grecia, Slovacia, acolo ar trebui ar trebui investit. Evident că în situația în care am avea o piață regională, interesant ar fi să avem o piață unică realmente și pe componenta de echilibrare. Prețurile nu vor mai fi așa de mari nici în România", a afirmat Pascu.

Urmărește-ne și pe Google News
SURPRIZĂ - FOTO Cel mai mare lanț de cafenele al Greciei vine în România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - FOTO Cel mai mare lanț de cafenele al Greciei vine în România
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

În ceea ce privește investigația referitoare la Hidroelectrica, acesta a precizat că autoritatea este mulțumită de modul în care compania își respectă angajamentele, scrie Agerpres.

"În ceea ce privește Hidroelectrica, am avut într-adevăr o investigație. Noi am suspectat că cei de la Hidroelectrica rețin sau nu comercializează cantitate de energie electrică pe piața pentru ziua următoare, pentru a crește artificial prețurile și a câștiga. Pe de altă parte, pe piața de echilibrare, investigația noastră s-a încheiat cu angajamente. Ei și-au asumat niște obligații. Angajamentele au o durată de trei ani. Suntem în ultimul an. Vom face o evaluare finală, însă monitorizăm periodic obligațiile (...) Ei și-au asumat, s-au angajat să despartă departamentele care se ocupă de comercializarea pentru PZU, respectiv piața de echilibrare. Până la momentul la care vorbim, suntem foarte mulțumiți de maniera în care Hidroelectrica a înțeles să-și respecte angajamentele", a subliniat reprezentantul autorității de concurență.

Potrivit sursei citate, Consiliul Concurenței monitorizează piața de energie electrică și a gazelor naturale de foarte multă vreme.

Undă verde: OMV Petrom preia trei producători de energie electrică din surse regenerabile CITEȘTE ȘI Undă verde: OMV Petrom preia trei producători de energie electrică din surse regenerabile

"Utilizăm toate instrumentele pe care le avem la dispoziție, de la investigații de încălcare, investigații sectoriale, analize, studii. Suntem implicați în procesele de avizare legislativă (...) Văzând calendarul inițial, am crezut că termenul de aprilie 2025 e în legătură cu competiția electorală care se află acum, aceasta fiind rațiunea pentru care nu sunt deschise. Veștile cu privire la depozitele cu 101% sunt, fără îndoială, îmbucurătoare. Noi la Consiliul Concurențe rămăsesem la 99,78%. E absolut important să mai trecem un sezon rece. Cel puțin în ce privește piața gazelor naturale, aceasta este pronunțat meteo-dependentă. De la 1 aprilie (2025, n.r), lucrurile vor trebui să meargă gradual. Componenta de protecție socială, evident, este o importanță majoră și nu poate fi neglijată. După liberalizarea pieței de gaze, doar 43% dintre consumatorii din România au optat pentru dreptul de exigibilitate. Ceilalți au rămas la fostul furnizor, iar dintre aceia care au optat pentru dreptul de a schimba furnizorul, 91% nu l-au schimbat. Deci, în realitate, deși există un cadru legal foarte funcțional, există, arhitectura asta juridică normativă (...) Trebuie lucrat cumva la educarea consumatorului final și trebuie ca el să înțeleagă care îi sunt drepturile, care îi sunt obligațiile și care sunt posibilitățile", a menționat Dan-Virgil Pascu.

Responsabili din domeniul energetic românesc, alături de reprezentanți ai asociațiilor de profil, participă, joi, la conferința anuală InvestEnergy și la Gala dedicată specialiștilor din energie, care se desfășoară sub patronajul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). 

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
energie
pret