Oamenii de știință au salvat ADN-ul uman pe un cristal care poate rezista miliarde de ani

Oamenii de știință au salvat ADN-ul uman pe un cristal care poate rezista miliarde de ani
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris astăzi, 10:24

Cercetătorii britanic au reușit să stocheze toate informațiile ADN-ului uman într-un cristal, care ar putea fi folosit pentru a readuce umanitatea la viață după o posibilă extincție.

Oamenii de știință de la Universitatea din Southampton au folosit lasere pentru a inscripționa datele pe un cristal 5D, care, spre deosebire de alte formate de stocare, nu se degradează în timp.

Urmărește-ne și pe Google News

„Spre deosebire de marcarea doar pe suprafața unei bucăți de hârtie 2D sau bandă magnetică, această metodă de codificare folosește două dimensiuni optice și trei coordonate spațiale pentru a scrie în tot materialul” susțin oamenii de știință britanici.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
China folosește semnalele sateliților pentru a detecta avioanele invizibile CITEȘTE ȘI China folosește semnalele sateliților pentru a detecta avioanele invizibile

Cristalele de memorie 5D pot stoca până la 360 terabytes de informații, iar formatul a fost premiat cu recordul mondial Guinness pentru cel mai durabil material de stocare a datelor în 2014.

Acesta este unul dintre cele mai durabile materiale din punct de vedere chimic dar și termic de pe Pământ. Cristalul poate rezista unor forțe masive, temperaturi extreme și chiar expunerii la radiații cosmice.

Cristalul cu memorie 5D inscripționat de cercetători a fost stocat în arhiva Memoria Omenirii - o capsulă a timpului specială dintr-o peșteră de sare din Hallstatt, Austria.

Echipa speră că această metodă va putea fi folosită în viitor pentru a înregistra genomurile speciilor de plante și animale care se confruntă cu extincția.

viewscnt
Afla mai multe despre
adn
cristal
omenire
stocare
laser