Clariant amână finalizarea fabricii de bioetanol de lângă Craiova

Clariant amână finalizarea fabricii de bioetanol de lângă Craiova
scris 4 aug 2020

Compania elvețiană din industria chimică Clariant, care a lansat în toamna anului trecut construcția unei fabrici de bioetanol celulozic la Podari, lângă Craiova, investiție în valoare totală apreciată la 140 milioane euro, estimează că lucrările de construcție vor fi finalizate în ultimul trimestru al anului viitor, după ce, inițial, spera ca în 2020 să și înceapă producția de combustibil alternativ.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Lucrările de construcție a propriei noastre fabrici de biocombustibil la scară industrială din România progresează bine. Estimăm recepția în octombrie 2021, în toamnă, în trimestrul IV, aș spune, în trimestrul IV 2021", a declarat directorul financiar al Clariant, Stephan Lynen.

Urmărește-ne și pe Google News

Noua fabrică va fi construită pe un teren cu o suprafață de 98.000 de metri pătrați, iar lucrările vor fi realizate cu ajutorul unei echipe formate din 800 de muncitori. Biroul Clariant din Podari avea în toamna lui 2019 un număr de 11 angajați, iar compania spunea atunci că procesul de recrutare va continua.

Măștile de protecție, bune și împotriva sistemelor de supraveghere în masă CITEȘTE ȘI Măștile de protecție, bune și împotriva sistemelor de supraveghere în masă

Fabrica Clariant din Podari va avea o capacitate de producție de aproximativ 50.000 de tone de etanol celulozic pe an și va utiliza tehnologia proprie a companiei (sunliquid) pentru producerea etanolului din paie și alte deșeuri rezultate din activități agrico. Proiectul va presupune o investiție proprie de peste 100 de milioane de euro, la care se daugă o finanțare de 40 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.

După finalizarea lucrărilor, fabrica de la Podari va fi cea de-a patra fabrică de bioetanol din portofoliul tehnologic al companiei bazată pe tehnologia sunliquid, după cele din Germania, Polonia și Slovacia. Fabrica din Germania are însă o capacitate de producție de 50 de ori mai mică decât cea a facilității care va fi construită în România. Totodată, spre deosebire deosebire de fabrica pregătită în România, fabricile deschise în Polonia și Slovacia nu sunt operate direct de Clariant, ci funcționează în baza unor licențe pentru tehnologia sunliquid.

Fabrica de bioetanol pe care grupul Clariant o construiește lângă Craiova, va avea 100 de angajați, dar va crea, în total, circa 400 de locuri de muncă, potrivit reprezentanților companiei. Noua unitate de producție va fi “emblematică” pentru grup, au spus anterior investitorii.

Spotify adaugă posibilitatea ascultării și controlării simultane a unui playlist de mai multe persoane CITEȘTE ȘI Spotify adaugă posibilitatea ascultării și controlării simultane a unui playlist de mai multe persoane

Proiectul este coordonat de un român, Dragoș Gavriluță. Acesta lucrează din 2001 pentru grupul elvețian și a ocupat, timp de mai mulți ani, poziția de general manager al Clariant Canada. Din 2012, a condus divizia Clariant Excellence Americas, după care s-a întors în România pentru a coordona proiectul de la Podari.

În 2016, primăria din Craiova a anunțat că grupul Clariant vrea să deschidă o fabrică de bioetanol în oraș, investiție pentru care a și cerut, de altfel, un ajutor de stat de circa 69 milioane de lei. Cererea a fost însă respinsă de Ministerul Finanțelor.

Bioetanolul este un combustibil alternativ obținut din reziduuri agricole, cum sunt paiele, care vor fi cumpărate de la fermierii locali.

Foarte recent, grupul Clariant a fost amendat cu 155,77 milioane de euro pentru rolul său în formarea unui cartel pe piața europeană de etilenă, cu scopul de a reduce prețurile practicate de vânzători.

viewscnt
Afla mai multe despre
clariant fabrica bioetanol podari
constructie fabrica clariant
fabrica bioetanol langa craiova
amenda clariant