Victor Cionga, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Electrica SA, nu a reușit să adune suficiente voturi din partea acționarilor la AGA de luni pentru a-și păstra postul de administrator al companiei. Din vechiul CA al societății și-au păstrat funcțiile Arielle Malard de Rotschild, Cristian Bușu, Michael Boersma și Ioana Alina Drăgan, iar numele noi intrate în Consiliu sunt Corina Georgeta Popescu, șefa departamentului de energie electrică (Energy Assets) din cadrul OMV Petrom și proaspăt numită secretar de stat la Ministerul Energiei, Pedro Mielgo Alvez, președintele neexecutiv al Madrilena Red de Gas, și Bogdan George Iliescu, director executiv la BRD.
Noul CA al Electrica a fost ales de acționari prin metoda votului cumulativ, care presupune că fiecare acționar are dreptul să-și atribuie voturile cumulate aferente deținerii de acțiuni la societate uneia sau mai multor persoane propuse pentru a fi alese în Consiliul de Administrație.
Arielle Malard de Rotschild, Cristian Bușu și Michael Boersma erau administratori ai Electrica SA din septembrie anul trecut și, potrivit legislației în vigoare, au fost înscriși de drept pe lista candidaților pentru noul CA, ca și Victor Cionga. Ioana Alina Drăgan a fost numită membru provizoriu în CA-ul Electrica SA în noiembrie anul acest, în locul noului ministru al Energiei, Victor Grigorescu, care a demisionat din Consiliu înainte de a prelua fotoliul ministerial. Drăgan a fost și ea înscrisă de drept pe lista candidaților, bucurându-se, în plus, de sprijinul Ministerul Energiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dintre cei aleși luni ca membri în CA-ul Electrica SA, cele mai multe voturi au fost obținute de Arielle Malard de Rotschild, urmată de Cristian Bușu, Ioana Alina Drăgan, Corina Georgeta Popescu, Bogdan George Iliescu, Michael Boersma și Pedro Mielgo Alvez. Victor Cionga, fostul șef al Consiliului de Administrație al societății, a întrunit cele mai multe voturi dintre candidații "de sub linie".
Cine sunt noii membri ai CA
Corina Georgeta Popescu, propusă în CA-ul Electrica de Ministerul Energiei, este șefa departamentului de energie electrică (Energy Assets) din cadrul OMV Petrom și a fost numită săptămâna trecută secretar de stat în minister. Popescu a fost, între 1998 și 2006, șef serviciu distribuție și șef serviciu exploatare la Electrica.
Pedro Mielgo Alvez a fost propus de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), unul dintre cei mai importanți acționari ai Electrica după Ministerul Energiei, cu 8,65% din acțiuni. Alvez este în prezent președintele neexecutiv al Madrilena Red de Gas, al treilea distribuitor de gaze al Spaniei, care asigură acest serviciu în 56 de municipalități și 5 districte ale regiunii Madrid.
Bogdan George Iliescu a fost propus administrator la Electrica de către fondul de investiții Swiss Capital. Iliescu este director executiv la BRD, departamentul Corporate Finance, și deține și calitatea de membru în CA la Transgaz.
Schimbarea CA-ului Electrica SA a fost impusă de Ministerul Energiei, cel mai mare acționar al companiei, cu peste 48% din acțiuni. Astfel, în noiembrie, ministerul a reușit în AGA, cu ajutorul unor acționari minoritari, să modifice actul constitutiv al societății, în sensul majorării numărului membrilor Consiliului de Administrație de la 5 la 7, modificare care a avut ca efect necesitatea desemnării unui nou CA.
Într-un document de recomandări, elaborat de fostul CA al Electrica cu susținerea BERD și prezentat acționarilor înainte de AGA, se afirma că noul Consiliu"ar fi bine sa aibă o componență mixtă și echilibrată în ceea ce privește genul, vârsta, etnia, precum și in ceea ce privește experiența profesională, asigurând o diversitate a expertizei și experiențelor". De asemenea, în documentul citat se menționa că este nevoie și de administratori cu contacte foarte bune în lumea politică, "capabili să deschidă uși".
Scandal pe bani mulți
Electrica SA a raportat o creștere cu 27% a profitului net în primele 9 luni din 2015, la 428,18 milioane lei, în timp ce cheltuielile de capital ale companiei au avansat cu doar 1,5%, la 296,95 milioane lei. Creșterea cu 27% a profitului net în ianuarie-septembrie 2015, față de perioada similară a anului trecut, a survenit în condițiile în care compania și-a revizuit în creștere rezultatul net obținut în primele 9 luni din 2014, cu aproape 11%, de la 303,36 la 336,4 milioane lei, ca urmare a reconsiderării momentului recunoașterii în bilanț a obligațiilor de plată a taxei de stâlp.
Veniturile totale companiei au crescut cu 8,4% în primele 9 luni, la 3,96 miliarde lei, iar cheltuielile operaționale ale companiei au avansat cu 9%, la 3,63 miliarde lei. La 30 septembrie 2015, Electrica deținea cash, titluri de stat, certificate de trezorerie și depozite bancare în sumă totală de 2,78 miliarde lei, respectiv circa 624 milioane euro.
În mandatul fostului ministru al Energiei, Andrei Gerea, între minister și CA-ul Electrica SA, din care făcea parte și actualul ministru Victor Vlad Grigorescu, a apărut și s-a acutizat un conflict fățiș, purtat în public.
Astfel, ambele părți și-au adus acuzații grave. Ministerul a susținut că CA-ul Electrica SA a redus masiv investițiile în întreținerea rețelelor de distribuție, în dauna clienților, și că membrii Consiliului au vrut să-și majoreze indemnizațiile de la 2.000 la 3.000 euro pe lună, majorare neacceptată de minister.
În replică, Consiliul de Administrație, sprijinit de mai multe ONG-uri, a afirmat că Ministerul Energiei, condus atunci de membrul ALDE Andrei Gerea, vrea să subordoneze politic compania, să îi schimbe pe membrii actualului CA și să controleze numirile în funcții și cheltuielile filialelor regionale de distribuție.