Statul român a cheltuit până acum 20 de miliarde de lei cu decontarea facturilor la energie și gaze și Ministerul Energiei are nevoie de alte 3 miliarde de lei la rectificare, însă bugetul de stat a câștigat mai mult decât atât din suprataxarea sectorului energetic, susține Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Aceasta deși, în urmă cu o săptămână, ministrul Finanțelor declara că decontarea facturilor reprezintă un pericol pentru ținta de deficit bugetar.
VEZI AICI ȘI GALERIE FOTO Ministrul Energiei a coborât în Mina Livezeni: Extracție cu un utilaj de proveniență sovietică, din anii ‘80. Ministrul va deschide Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei
Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup
Detalii aici
"Eu, ca ministrul al Energiei, militez pentru menținerea schemei de plafonare-compensare exact așa cum este ea. De asemenea, voi milita pentru plata la timp sau cât mai din scurt a sumelor pe care statul le datorează furnizorilor de energie și gaze. Tot românul trebuie să știe că diferența dintre preț și factură este suportată de companiile din furnizare", a spus Burduja, într-o conferință de presă.
El a precizat că, până acum, suma suportată de statul român cu decontarea s-a ridicat la 20 de miliarde de lei. Ministerul are restanțe de plată de 1,25 miliarde de lei către furnizori și a cerut la rectificare 3 miliarde de lei pentru a susține aceste deconturi până la finalul anului.
Însă Ministerul Finanțelor a încasat mai mult din suprataxarea sectorului, odată cu declanșarea crizei energetice, susține Burduja.
"Însă trebuie să verificați cu ministerul Finanțelor cât s-a încasat la bugetul de stat în contextul crizei energetice din taxarea suplimentară a companiilor energetice, din dividendele pe care companiile le-au transmis către bugetul de stat. Toate aceste sume acoperă, din datele pe care noi le avem, sumele cheltuite cu această schemă. Acoperă îndestulător aceste sume", a argumentat ministrul Energiei.
"Vom depune o sesizare la ANRE. Din semnalele pe care le avem, există o abordare incorectă din partea unor furnizori. Urmează ca ANRE să investigheze aceste spețe și poate aplica amenzi substanțiale, din cifra de afaceri, dacă se constată o lipsă de fair play sau încălcarea legii", a menționat ministrul Energiei.