Menținerea schemei de plafonare a prețurilor la energie este o decizie înțeleaptă în contextul actual de pe piețele internaționale, inclusiv după declanșarea conflictului din Orientul Mijlociu, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
VEZI AICI ȘI GALERIE FOTO Ministrul Energiei a coborât în Mina Livezeni: Extracție cu un utilaj de proveniență sovietică, din anii ‘80. Ministrul va deschide Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei
Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup
Detalii aici
"Văzând ceea ce se întâmplă pe piețele internaționale, inclusiv după declanșarea conflictului din Orientul Mijlociu, cred că este o decizie înțeleaptă să păstrăm schema de plafonare-compensare și să nu îi expunem pe consumatori, nici pe cei casnici, nici pe agenții economici, unor fluctuații de preț care generează lipsă de competitivitate sau nesiguranță cu privire la posibilitatea achitării facturilor", a spus Burduja.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a adăugat că este bine că avem această plafonare a prețurilor, deoarece piața internațională de gaze a luat o dinamică nefavorabilă consumatorului, și a subliniat că va milita pentru menținerea schemei de plafonare-compensare, scrie Agerpres.
"Noi ne dorim foarte mult menținerea schemei de plafonare-compensare exact așa cum este ea și vă dădeam mai devreme un argument de ce este bine că astăzi avem o plafonare a acestor prețuri: pentru că vedem deja cum piața internațională de gaze naturale a luat o dinamică nefavorabilă consumatorului. Deci, eu, ca ministru al Energiei, voi milita pentru menținerea acestei scheme de compensare-plafonare", a precizat ministrul.
De asemenea, acesta a menționat că va milita și pentru plata la timp sau cât mai din scurt a sumelor pe care statul român le datorează furnizorilor de energie electrică și de gaze naturale.
"Tot românul trebuie să știe că diferența dintre prețul la factură, factura aceea care ne vine la finalul lunii, și prețul din piață este suportată de companiile din furnizare. Aceste sume s-au acumulat. Furnizorii nu cumpără toată cantitatea de energie electrică sau de gaze pe piața SPOT, ei au contracte dinainte. Chiar dacă pe piață SPOT vedem scăderea prețurilor, aceste sume, compensările, vor veni în continuare la valori semnificative, pentru că sunt parte dintr-un coș pe care fiecare furnizor îl are pe baza contractelor pe care le are. E adevărat, din datele pe care le-am văzut de la ANRE, nivelul compensărilor solicitate în aceeași perioadă anul trecut față de astăzi este mult, mult mai mic astăzi", a explicat Burduja.
Potrivit acestuia, din perspectiva Ministerului Energiei, schema de compensare-plafonare a funcționat pentru consumatorul final, dar în prezent restanțele către furnizori sunt în prezent de 1,251 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE O nouă amendă record în retail, după cea aplicată Selgros"Știți bine, ne-am străduit să găsim fonduri adiționale pe care să le punem în piață și să rambursăm acele sume către furnizori și am reușit lucrul acesta printr-o Ordonanță de Urgență prin care am luat banii disponibili în fondul acela aferent taxării adiționale a companiilor din energie. Am reușit să punem în piață undeva cred că spre 4 miliarde de lei, poate 3 miliarde și ceva. Doar ministerul nostru a pus peste 2 miliarde de lei în piață pentru consumatorii noncasnici. (...) Între timp mai vin solicitări la zi. Vă spun, 1,251 miliarde de lei, atât datorează acum Ministerul Energiei către furnizori și ne așteptăm să mai vină astfel de sume până la finalul anului, pentru că, în funcție de fiecare companie din zona de furnizare, ei au venit cu facturile la aprilie, la mai, dar unii sunt încă la ianuarie-februarie. Deci, este un efort bugetar. Noi avem săptămânal corespondență cu Ministerul Finanțelor pe acest subiect și ne străduim să găsim de la buget aceste fonduri. Și am și cerut la rectificarea bugetară peste 3 miliarde de lei, doar pentru noi la minister, să putem să achităm toate aceste restanțe", a punctat ministrul Energiei.