Avalanșă de avarii în ultimele zile în sistemul energetic. Șefii companiilor, convocați la sediul Guvernului

Avalanșă de avarii în ultimele zile în sistemul energetic. Șefii companiilor, convocați la sediul Guvernului
scris 16 ian 2019

Opt unități de producție de energie electrică, toate aparținând unor companii de stat sau la care statul este acționar majoritar, s-au aflat în avarie în ultimele două zile. Printre acestea se numără unități de producție de la Turceni, parte a Combinatului Energetic Oltenia (CEO), unde minerii au declanșat un protest spontan, dar și unități de la Iernut sau București. În aceste condiții, nu este de mirare că România importă masiv curent și că prețul electricității a atins maximul istoric: 507 lei/MWh pentru energia livrată joi.

Acestea sunt doar unitățile de producție intrate în avarie neplanificat. Pe lângă acestea se află zilnic în revizie planificată alte centrale. Și ca imaginea să fie completă, mai există unități, cu o capacitate de 3.500 de MW indisponibile pe termen lung.

Urmărește-ne și pe Google News

Frecvența avariilor poate indica faptul că perioada geroasă din ultimul timp i-a făcut pe guvernanți să forțeze la maxim producția de electricitate, în condițiile în care România a importat pe 20 decembrie și un maxim de 1903 MW. Numai că în aceste centrale nu s-a mai investit de mult, guvernul fiind preocupat să încaseze bani de la companiile proprii prin orice mijloc.

Iar investițiile viitoare par a fi excluse de taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. Majoritatea avariilor s-au produs la unități de producție pe cărbune, cele mai afectate de OUG 114, atât de taxa de 2%, cât și de viitorul control al prețurilor pe care ANRE este obligată să-l impună, companiile cu costuri mari de producție fiind cele mai afectate.

Convocarea șefiilor companiilor din domeniu la sediu guvernului ca urmare a grevei declanșate la CE Oltenia, nu va rezolva decât problema salariilor. problema investițiilor este definitiv compromisă de adoptarea OUG 114.

Record absolut al prețului la electricitate CITEȘTE ȘI Record absolut al prețului la electricitate

De exemplu,potrivit datelor Transelectrica, miercuri, la ora 11 au intrat ale avarie 2 unități, una de la Isalnița, cu o capacitate de 315 MW) și una de șa Paroșeni, cu o capacitate de 150 MW. Unitatea de producție de la Isalnița va funcționa până joi seară la jumătate din capacitatea sa de producție, motivul invocat fiind “reparație uscători M4/K7A și eliminare pierderi ulei servomotor eșapare stânga K7A”.

Tot până joi la miezul nopții nu va funcționa nici unitatea de la Paroșeni, avaria invocată fiind “verificare aparatura de măsură și control nivel tambur, înlocuire concasor zgură și cenușă”.

Marți, pentru o oră a intrat în avarie și o unitate de la Iernut, care a funcționat la jumătate de capacitate. Motivul: “Imposibilitate încărcare TA5 din cauza depășirii limitei de dilatare relativă CIP”

Tot marți s-au înregistrat avarii la nu mai puțin de 3 unități de la Turceni.

Unitatea 3 (de 330 MW) nu a funcționat 5 ore, pentru a fi reparat “separatorul linie 400 kV bloc 4”, iar unitatea 7 (tot de 330 MW) nu a funcționat 15 minute ca urmare a unei “declanșări intempestive”.

Unitatea 4 de la Turceni (tot de 330 MW) nu funcționa încă de duminică, având “cazanul spart”.

Tot marți, CET București Vest (de 195 MW) nu a funcționat timp de cinci ore, ca urmare a unei “declanșări intempestive”. Aceeași unitate intrase în avarie și duminică pentru 2 ore (motivul invocat - “Protecție temperatură crescută lagăr TG”.

Tot de duminică până miercuri, ca și unitatea de producție 7 de la Turceni, a intrat în varie și Mintia (de 200 MW), ca urmare a spargerii a două cazane: C3A și C3B.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
avarii
revizii planificate