Termocentrala Rovinari mai are cărbune doar pentru o zi și jumătate, încetarea grevei minerilor de la Complexul Energetic Oltenia fiind absolut necesară pentru continuarea activității, susțin oficialii companiei. De altfel, aceștia au făcut miercuri dimineața o nouă ofertă angajaților, în urma căreia minerii de la cariera Jilț Nord, unde a fost declanșat protestul, s-au întors la lucru, ei fiind totodată intimidați de acțiunile în justiție inițiate de oficialități.
“Termocentrala Rovinari mai poate funcționa, la stocul de cărbune pe care îl are, nu mai mult de o zi și jumătate - două”, a declarat marți seara, la un post de televiziune local, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza.
Protestul minerilor intervine într-o perioadă în care România importă masiv electricitate, producția internă nefăcând față nivelului ridicat al consumului. Drept urmare, de la începutul anului, energia de pe piața spot din România este cea mai scumpă din Europa și bătut, în repetate rânduri, recordurile ultimilor doi ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cursul nopții de marți spre miercuri au avut loc negocieri între conducerea CE Oltenia și reprezentanții minerilor, care au primit o nouă propunere: Acordarea unui adaos lunar, începând din luna martie, de 700 lei brut pentru personalul muncitor din activitatea de producție și mentenanță, de 500 lei brut pentru conducători formații de lucru și de 400 lei brut pentru personalul de conducere din activitatea minieră și energetică.
Potrivit presei locale, aceste sume nu vor fi incluse în salariu, și se vor adăuga vouchere-lor de vacanță, acordate începând cu luna mai, în valoare de 1450 lei.
Noile majorări nu ajung la procentul de 45% solicitat de greviști însă sunt substanțial mai mare decât creșterea salarială de 10-12% propusă inițial de oficiali și reprezentanții ministerului energiei.
Nu se știe încă dacă minerii vor accepta noile propuneri, însă un semn că situația este în curs de rezolvarea este reluarea lucrului la cariera Jilț Nord, de unde a și început protestul, vinerea trecută.
Luni, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara s-a solidarizat cu greviștii de la CE Oltenia și a anunțat, printr-un comunicat de presă, că, în prezent, “caută soluții legale de a trece la manifestări de protest pentru a susține, în semn de solidaritate, revendicările colegilor din cadrul CE Oltenia”
Confruntată cu mari probleme financiare, CE Oltenia pare a fi principala victimă a OUG 114, prin care se impune o taxă de 2% pe cifra de afaceri a tuturor companiilor licențiate de ANRE și se revine la o politică de plafonare a prețului electricității, care ar urma să-i afecteze pe producătorii cu costuri ridicate de producție.