Actualele prevederi ale legii offshore, trimisă joi de președintele Klaus Iohannis înapoi în Parlament spre reexaminare, nu permit adoptarea unei decizii favorabile de investiție în Neptun Deep, transmite Rainer Seele, președintele executiv al OMV, principalul acționar al OMV Petrom, răspunzând unei întrebări puse de un analist Deutsche Bank referitoare la “ostilitatea Guvernului român față de investitorii din upstream”.
Declarația președintelui OMV este o variantă mai puțin diplomatică a celei făcute în aceeași zi de CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, care afirma că așteaptă clarificările Guvernului în ceea ce privește cadrul de taxare și de deduceri.
“Avem în plan să luăm decizia finală de investiție în acest an, dar trebuie să avem o claritate a regimului fiscal, trebuie să vedem infrastructura de transport a gazelor și avem nevoie de o piață a gazelor liberalizată", a declarat Verchere.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom condiționează luarea unei decizii de investiție privind Neptun Deep în acest an de “regimul fiscal, de liberalizarea pieței gazelor și de dezvoltarea infrastructurii”Aproape simultan, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu analiști din băncile de investiții, Seele răspundea unui analist Deutsche Bank, în legătură cu decizia Guvernului român din urmă cu o lună de a majora fiscalitatea.
Întrebare analist Deutsche Bank
“Cum va influența (majorarea impozitării din România - n.r.) planul OMV Petrom de a adopta în acest an o decizie de investiție pentru Domino (din care face parte Neptun Deep -n.r.)? De ce Guvernul român a fost atât de ostil la adresa investitorilor din upstream?”, a întrebat analistul băncii germane.
“Din ce am discutat cu OMV Petrom a rezultat că sunt în continuare determinați să adopte o decizie de investiție în a doua jumătate a acestui an. Au ajutat evoluțiile recente din România la adoptarea unei decizii de investiții? În niciun caz! Sunt de acord cu ceea ce ai spus, acesta nu era cadrul (fiscal -.r.) corect pe care am fi vrut să-l vedem (….) Termenii din prezent, cei pe care i-am văzut în ultima lună, nu sunt suficienți (adoptării unei decizii de investiție - n.r.)”, a afirmat Seele.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a majorat cu 6% profitul la jumătatea anului în pofida reducerii producției și a reviziei Petrobrazi, dar și în contextul în care prețul internațional al petrolului a urcat cu circa 40%În timp ce Verchere a precizat că, în prezent, OMV Petrom negociază cu autoritățile prin intermediul asociațiilor patronale, Seele afirma că OMV Petrom este dispusă să intensifice discuțiile cu Guvernul român pentru a identifica și a conveni asupra unui cadru fiscal care să fie suficient adoptării unei decizii favorabile de investiție.
Răspuns Rainer Seele
“Din ceea ce înțeleg, ambele părți (OMV Petrom și Guvernul României - n.r.) vor cu adevărat să fie adoptată o decizie de investiție, nu am auzit niciodată că Guvernul României ar vrea să diminueze atractivitatea țării pentru investitori. Din câte am auzit, va exista o nouă rundă de discuții pe tema legii offshore. Să așteptăm termeni mai buni. Termenii din prezent, cei pe care i-am văzut în ultima lună, nu sunt suficienți (adoptării unei decizii de investiție - n.r.). Cooperăm cu autoritățile pentru a identifica cadrul legal corect, acceptabil pentru ambele părți, atât pentru guvern, cât și pentru investitori, pentru a putea adopta o decizie de investiție favorabilă”, a continuat Seele.
CITEȘTE ȘI Gazul din Marea Neagră - între discursul politic și fundamentele economice. Exxon pariază pe petrol, în defavoarea gazului, și garantează investitorilor un randament de 20%Șeful OMV și-a manifestat nemulțumirea și în ceea ce privește restricțiile impuse de Parlament exportului de gaze naturale, în pofida faptului că a declarat că înțelege dorința autorităților române de a nu importa gaz, atât timp cât există posibilitatea unei producții interne superioare cererii autohtone.
“Avem nevoie de un cadru (fiscal -n.r) stabil, bazat pe termeni predictibili și acceptabili atât în ceea ce privește taxele și redevențele, cât și în ceea ce privește libertatea de circulație a gazului pe piețele europene. Este și în interesul nostru să furnizăm cât mai mult gaz posibil pe piața autohtonă, pentru că este de înțeles că, din punct de vedere al balanței comerciale, România nu vrea să importe gaz, cât timp are atât de mult gaz produs intern în exces. Însă, după ce am alimentat toți clienții din România, avem nevoie de libertatea de a vinde gazul în străinătate. Acest lucru este absolut necesar!”, a afirmat Seele.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Care sunt problemele create de suprataxarea gazelor din Marea Neagră? Producția offshore autohtonă devine necompetitivă în raport cu importurile ruseștiOMV Petrom a anunțat joi, cu ocazia prezentării raportului cu rezultatele financiare ale companiei pe trimestrul al doilea că își propune să adopte o decizie finală de investiție în 2018, “aceasta depinzând de regimul fiscal, de liberalizarea pieței gazelor și de dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale”.
Aceasta este prima reacție a companiei după cea oferită la cald de CEO-ul Christina Verchere, în momentul votării de către Parlament a legii offshore, prin care a fost majorată semnificativ impozitarea din domeniu.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Ce uită politicienii: ca să impozitezi agresiv trebuie să ai ce! Cazul gazelor din Marea Neagră și modelul venezuelean“După ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi aici ne îndepărtăm de adoptarea unei decizii finale favorabilă de investiție”, afirma CEO-ul OMV Petrom la acea vreme.