Iohannis cere Parlamentului să revină asupra legii prin care debranșările de la RADET-uri nu vor mai fi permise decât în afara zonelor unitare de încălzire decretate de primării

Iohannis cere Parlamentului să revină asupra legii prin care debranșările de la RADET-uri nu vor mai fi permise decât în afara zonelor unitare de încălzire decretate de primării

Președintele klaus Iohannis a solicitat, miercuri, Parlamentului reexaminarea proiectului de lege prin care debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate. Proiectul prevede totodată ca TVA pe energia termică destinată populației să fie redusă de la nivelul actual de 19% la doar 5%, cu aplicare de anul viitor.

În plus, proiectul de lege stabilește că în toate blocurile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică va fi obligatorie montarea, până la 31 decembrie 2020, de sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament.

Urmărește-ne și pe Google News

Schimbările au fost anunțate de Profit.ro de la finele lunii iunie ca fiind pregătite, fiind adoptate de Parlament la începutul lunii iulie. Astfel de interdicții de instalare a centralelor termice de apartament au fost gândite încă din perioada Guvernului Năstase, în 2002-2003, pe fondul unei creșteri spectaculoase a debranșărilor de la RADET, dar nu au fost aplicate până astăzi.

Gazul din Marea Neagră - între discursul politic și fundamentele economice. Exxon pariază pe petrol, în defavoarea gazului, și garantează investitorilor un randament de 20% CITEȘTE ȘI Gazul din Marea Neagră - între discursul politic și fundamentele economice. Exxon pariază pe petrol, în defavoarea gazului, și garantează investitorilor un randament de 20%

De ce este importantPrimăria Capitalei a recepționat recent un studiu comandat anterior care recomandă ca, în cele mai multe zone compacte de blocuri "comuniste" din București, debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire și instalarea de centrale termice individuale să fie interzisă, prin declararea lor ca fiind zone unitare de încălzire. Aceste zone unitare cu monopol RADET ar urma însă să ocolească în general cartierele unde predomină casele, vilele și blocurile mai vechi, unele cu centrale de clădire, dar și multe din ansamblurile rezidențiale mai noi.

Mai este interesant: Vara trecută, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat o Strategie de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, în care era menționată și intenția stabilirii de zone unitare de încălzire în București, în care să existe un singur sistem de termoficare, respectiv cel centralizat, ceea ce înseamnă interzicerea deconectărilor și debranșărilor de la RADET și a instalărilor de centrale termice individuale.

Ce reclamă șeful statului: Iohannis consideră că interdicția debranșării în anumite zone pot prejudicia atât beneficiarii, cât și companiile ce activează în domeniul soluțiilor de energie termică alternative celor centralizate.

Șeful statului arată că proiectul redefinește conceptul de „condominiu” ca reprezentând un „sistem de încălzire având la bază o singură soluție tehnică de încălzire”.

”Considerăm că o astfel de formulare restrânge dreptul consumatorilor de a-și alege produsele și serviciile în acord cu propria voință și nevoile acestora. Textul normativ poate conduce inclusiv la ideea instituirii unei interdicții indirecte a debranșării de la sistemul centralizat pentru utilizatorii din condominii, nesocotind regulile comerțului liber și economiei de piață, prin instituirea unui monopol al sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică”, subliniază președintele.

Parte din acționarii minoritari Innogy și-au cedat acțiunile către E.ON, grupul german cu operațiuni și în România. Tranzacția reconfigurează industria energetică germană CITEȘTE ȘI Parte din acționarii minoritari Innogy și-au cedat acțiunile către E.ON, grupul german cu operațiuni și în România. Tranzacția reconfigurează industria energetică germană

Președintele obiectează cu privire la instituirea pentru autoritățile administrației publice locale o competență exclusivă în tot ceea ce privește înființarea, organizarea, gestionarea și funcționarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, precum și în ceea ce privește crearea, dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea și exploatarea bunurilor proprietate publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale care compun sistemul de utilitate publică respectiv.

”Corelarea celor două norme mai sus indicate permite interpretarea că soluția legislativă ar impune locuitorilor din cadrul unităților administrativ-teritoriale să utilizeze doar anumite soluții aferente energiei termice, stabilite de autoritățile administrației publice locale, ceea ce ar echivala cu o restricționare a accesului la soluții alternative pe care utilizatorii le pot considera mai eficiente. Or, prin restricționarea unor anumite soluții aferente energiei termice se pot crea premisele descurajării concurenței pe piața energiei termice și a soluțiilor alternative, creându-se astfel o situație de poziție dominantă a societăților care oferă energie termică în sistem centralizat, cu consecința lipsirii beneficiarilor de posibilitatea de a alege soluția cea mai eficientă pentru nevoile lor”, mai arată Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, prevederile creează totodată și premisele încălcării art. 8 alin. (1) din Legea concurenței, potrivit căruia: „Sunt interzise orice acțiuni sau inacțiuni ale autorităților și instituțiilor administrației publice centrale ori locale și ale entităților către care acestea își deleagă atribuțiile, care restrâng, împiedică sau denaturează concurența”.

Companiile din energie sunt tot mai aproape de a achita noua ”taxă pe stâlp”. Guvernul și-a dat acordul ”tacit” CITEȘTE ȘI Companiile din energie sunt tot mai aproape de a achita noua ”taxă pe stâlp”. Guvernul și-a dat acordul ”tacit”

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților prevede că debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare (SACET) nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate.

În acest sens, acesta schimbă definiția zonei unitare de încălzire, "din areal geografic aparținând unei unități administrativ-teritoriale, în interiorul căruia se poate promova o singură soluție tehnică de încălzire", în "areal geografic aparținând unei unități administrativ-teritoriale, în interiorul căruia se adoptă în condițiile prezentei legi o singură soluție tehnică de încălzire în condiții de eficiență economică și protecția mediului".

De asemenea, au fost modificate prevederile cu privire la condițiile în care blocurile și apartamentele individuale se pot debranșa, respectiv deconecta de la SACET-uri, precizându-se că aceste operațiuni se pot efectua doar în cazul condominiilor care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică.

Iohannis cere Parlamentului să revină asupra legii prin care debranșările de la RADET-uri nu vor mai fi permise decât în afara zonelor unitare de încălzire decretate de primării
Pensionarii din energie vor beneficia și după liberalizare de electricitate gratuită, dar costurile nu vor mai fi suportate direct de ceilalți consumatori CITEȘTE ȘI Pensionarii din energie vor beneficia și după liberalizare de electricitate gratuită, dar costurile nu vor mai fi suportate direct de ceilalți consumatori

Într-o primă variantă a proiectului de lege, debranșarea și deconectarea în zone unitare de încălzire erau în mod explicit interzise, cu formularea "deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu și debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică".

Vara trecută, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat o Strategie de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, în care era menționată și intenția stabilirii de zone unitare de încălzire în București, în care să existe un singur sistem de termoficare, respectiv cel centralizat, ceea ce înseamnă interzicerea deconectărilor și debranșărilor de la RADET și a instalărilor de centrale termice individuale.

Iohannis cere Parlamentului să revină asupra legii prin care debranșările de la RADET-uri nu vor mai fi permise decât în afara zonelor unitare de încălzire decretate de primării
Iohannis cere Parlamentului să revină asupra legii prin care debranșările de la RADET-uri nu vor mai fi permise decât în afara zonelor unitare de încălzire decretate de primării

Asemenea oricărei legi, nici aceasta nu are caracter retroactiv, astfel că actualii posesori de centrale termice de apartament nu sunt vizați de noile interdicții.

Veste bună pentru guvern: începând de astăzi se distribuie dividendele Romgaz. Statul va încasa 1,35 miliarde lei CITEȘTE ȘI Veste bună pentru guvern: începând de astăzi se distribuie dividendele Romgaz. Statul va încasa 1,35 miliarde lei

În plus, potrivit actului normativ citat, în toate blocurile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea, până la 31 decembrie 2020, de sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor, este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

Astfel, căldura și apa caldă livrate populației au fost incluse pe lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii pentru care este aplicată cea mai redusă cotă de TVA prevăzută de Codul Fiscal, de 5%. În acest fel, pentru același nivel al tarifelor și al consumului, facturile de căldură și apă caldă livrate în sisteme centralizate se vor reduce cu 11,7% față de situația din momentul de față.

Alte state din UE în care se practică cote reduse de TVA la căldură și apă caldă, față de cele standard, sunt Ungaria (cotă generală TVA de 27%, 5% la energia termică), Franța (cotă generală TVA de 20%, 5,5% la energia termică), Grecia (23% și 13%) Irlanda (23% și 13,5%), Letonia (21% și 12%), Lituania (21% și 9%) sau Luxemburg (15% și 12%).

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
tva energie termica
reducere tva
tva