Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să știe ce companii din sectorul energetic vor să efectueze fuziuni, divizări, transformări, sau orice vânzare sau transfer de active, cu un an înainte de realizarea respectivelor operațiuni. În prezent, o companie este obligată să informeze ANRE cu privire la intenția de a renunța la active dintr-un domeniu licențiat de instituție cu doar două luni înainte, termen care ar putea fi extins, potrivit unui proiect de ordin ANRE, la 12 luni.
Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu.
De ce este important: Turbulența legislativă din sectorul energetic din ultimii doi ani, dar și condițiile de piață, au determinat mai mulți actori din domeniu, printre care CEZ sau Enel să-și anunțe intenția de a vinde active din România sau pachete de acțiuni la business-urile autohtone pe care le desfășoară.
Grupul ceh de energie și utilități CEZ a lansat pe 9 septembrie oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La rândul său, pe 8 septembrie, directorul general al Enel, Francesco Starace, a confirmat că ia în calcul vânzarea unor active din România, piață pe care grupul italian consideră că a atins un echilibru operațional și unde nu mai vede “o creștere mare”.
În mod normal, prevederile noului ordin, chiar dacă va fi adoptat, nu pot fi aplicate retroactiv, în cazul celor două companii, dacă au informat deja ANRE, rămânând valabile cele două luni prevăzute de actualul Regulament.
Și mai interesant este că ExxonMobil și-a anunțat deja intenția de a-și vinde participația de 50% la Neptun Deep, una din variantele avansate într-o scrisoare adresată guvernului, Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) și partenerului OMV Petrom, fiind vânzarea companiei care deține licența de explorare, ExxonMobil Exploration and Production Limited, ceea ce ar lăsa ANRM fără niciun cuvânt de spus.
Chiar dacă activitatea de explorare nu intră sub jurisdicția ANRE, ci a ANRM, ExxonMobil Exploration and Production Limited deține însă, începând cu finalul lunii iunie 2018, o licență din partea ANRE, de furnizare de gaze naturale.
Cu alte cuvinte, dacă vrea să vândă întreaga companie, și nu doar participația de 50%, Exxon este obligată să informeze ANRE, care va decide dacă îi va modifica, retrage sau aproba transferul licenței de furnizare, nu de explorare.
CITEȘTE ȘI ANRE ia fața Guvernului și Parlamentului și schimbă normele de aplicare a OUG 114/2018 la indicațiile Comisiei Europene. România poate ajunge în instanță cu infringementul pe gaze intentat de BruxellesPentru a nu sta la mâna ANRE mai mult de un an de zile, în cazul adoptării actului normativ, și pentru a vinde cât mai repede compania, ExxonMobil Exploration and Production Limited ar putea solicita retragerea licenței de furnizare.
Numai că pare mai facil să obții o licență de furnizare decât să renunți la ea. E adevărat că potrivit Regulamentului pentru acordarea autorizațiilor de înființare și a licențelor în sectorul gazelor naturale, ANRE îi poate retrage titularului autorizația de înființare/licența și la cererea sa. În situația, însă, în care “activitatea se desfășoară în baza unui contract de concesiune, contract de asociere cu autoritatea locală sau acord petrolier, ANRE are dreptul să retragă autorizația de înființare/licența numai după ce titularul prezintă acordul partenerului de contract.” Cu alte cuvinte, pentru a putea renunța la licență, Exxon ar trebui să prezinte acordul ANRM.
Potrivit proiectului de ordin ANRE, în toate activitățile licențiate de instituție (de furnizare, distribuție, transport, etc), titularul licenței trebuie să notifice ANRE cu 12 luni în avans “intenția de a efectua modificări ale statutului juridic, în sensul fuziunii/divizării/transformării, în urma cărora activele corporale destinate activităților autorizate prin licență se vor transmite sau vor aparține altei/altor persoane și/sau valoarea capitalului social existent se reduce, într-o tranșă sau pe ansamblu, cu cel puțin 5%. Prin capital social existent al titularului licenței se înțelege capitalul social inițial, la data emiterii licenței, sau capitalul social existent la data ultimei modificări, obținut prin creșteri ori scăderi ale capitalului social inițial, realizate ulterior emiterii licenței. Efectuarea operațiunilor menționate lva conduce, după caz, la modificarea, retragerea sau transferul licenței. ANRE va comunica titularului licenței modalitatea prin care va fi soluționată situația creată ca urmare a punerii în aplicare a intenției notificate de titularul licenței. Operațiunile sunt aduse la cunoștința ANRE printr-o nouă notificare și cu cel puțin 30 de zile înainte de data efectivă la care urmează să aibă loc aceste operațiuni, potrivit hotărârii organelor de conducere ale titularului autorizației de înființare/licenței.”
CITEȘTE ȘI ANRE promite retragerea licențelor centralelor electrice "fictive" ale RomânieiRămâne de văzut cât de legal este proiectul ANRE, acesta limitând drastic dreptul de transfer al proprietății. În plus, majoritaea contractelor de vânzare sunt oricum semnate sub rezerva unor condiți suspensive, care le anulează în cazul neobținerii acordurilor instituțiilor statului, precum Consiliul Concurenței.
La prima vedere, singura motivație a acestui ordin este prelungirea oricărui proces de vânzare de active din domeniul energetic din România, ceea ce însă ar putea diminua atractivitatea acestui sector pentru investitorii străini și diminua investițiile.
Cum orice activ este este de vânzare, în funcție de condițiile financiare, comerciale sau de reglementare de pe respectiva piață, companiile prezente pe piața autohtonă însă, ar putea, toate, ca la începutul fiecărui an să trimită câte o notificare către ANRE privind “intenția” de vânzare a tuturor activelor aferente activităților autorizate prin licență de către instituție. Numai că vor putea face acest lucru cu un risc: acela al retragerii licenței!