ANRE riscă să rămână fără "dinți" la CCR. Enel atacă

ANRE riscă să rămână fără "dinți" la CCR. Enel atacă
scris 2 dec 2021

Furnizorul de energie electrică și gaze naturale Enel Energie Muntenia, unul dintre cei mai mari din piață, parte a grupului italian de utilități omonim, a obținut admiterea cererii sale de sesizare a CCR în vederea soluționării unei excepții de neconstituționalitate privind o prevedere din Legea energiei care permite Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să dicteze amenzi mai mari de 100.000 de lei jucătorilor din sectorul energetic, inclusiv ca procente din cifrele de afaceri anuale ale contravenienților.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Speța este importantă pentru întreaga industrie, întrucât un eventual succes al Enel la CCR ar limita toate amenzile ANRE la maximum 100.000 de lei și ar da posibilitatea achitării a jumătate din minim, ceea ce ar însemna că, pentru orice contravenție, jucătorii din energie și gaze ar scăpa plătind cel mult câteva zeci de mii de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea interesant: Hidroelectrica a primit cele mai mari amenzi de la ANRE în perioada 1 iulie 2020 - 30 iunie 2021, în timp ce Enel este compania pe numele căreia au fost depuse cele mai multe reclamații.

În martie anul acesta, ANRE a amendat Enel Energie Muntenia cu 400.000 de lei cu argumentul de nerespectare a obligației prevăzute de Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali de a încheia contractele de furnizare a energiei în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clienți a documentelor necesare, după acceptarea de către clienți a condițiilor propuse de furnizor.

Deficitul la zece luni a ajuns la 4,03% din PIB, 48 miliarde de lei, cu mult sub ținta de 7,13% pentru tot anul CITEȘTE ȘI Deficitul la zece luni a ajuns la 4,03% din PIB, 48 miliarde de lei, cu mult sub ținta de 7,13% pentru tot anul

Autoritatea a amendat atunci mai mulți furnizori, cu suma totală de peste 2 milioane lei, la 2 luni de la liberalizarea furnizării pentru clienții casnici, într-un moment de haos și confuzie printre consumatori, cauzat de reglementarea neclară și incoerentă a liberalizării și de lipsa de informare a populației.

Enel Energie Muntenia a contestat în instanță amenda primită de la ANRE, iar în cadrul procesului a cerut sesizarea Curții Constituționale, reclamând drept contrară Legii fundamentale o dispoziție cu privire la amenzi din Legea energiei.

Allianz-Țiriac Asigurări a primit unda verde finală pentru achiziția Gothaer Asigurări Reasigurări CITEȘTE ȘI Allianz-Țiriac Asigurări a primit unda verde finală pentru achiziția Gothaer Asigurări Reasigurări

Dispoziția respectivă exceptează contravențiile la Legea energiei de la prevederile din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic general al contravențiilor, care limitează la maximum 100.000 lei amenzile stabilite prin legi și ordonanțe și permit contravenienților să achite în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ care o stabilește.

În cazul contravenției pentru care ANRE a sancționat Enel Energie Muntenia - "nerespectarea reglementărilor comerciale aprobate de ANRE" – amenda minimă prevăzută de Legea energiei este de 20.000 lei. Autoritatea a aplicat însă în acest caz nivelul maxim al sancțiunii, de 400.000 lei.

Turcii nu mai pot cumpăra telefoane iPhone și alte electronice după prăbușirea lirei. Mesaje de eroare CITEȘTE ȘI Turcii nu mai pot cumpăra telefoane iPhone și alte electronice după prăbușirea lirei. Mesaje de eroare

Furnizorul a reclamat la judecătorie că exceptarea de la limita maximă de 100.000 lei și de la posibilitatea de a achita jumătate din suma minimă în 15 zile încalcă mai multe articole din Constituție, privind statul de drept, supremația legilor, egalitatea în drepturi, dreptul de proprietate privată, libertatea economică, economia de piață și restrângerea exercițiului drepturilor și libertăților.

Judecătorii de la instanța civilă au admis cererea de sesizare a Curții Constituționale formulată de Enel Energie Muntenia. CCR nu a stabilit încă un termen de pronunțare, dosarul fiind pe rol.

Nomura atenționează: România, alături de Turcia, Egipt și Sri Lanka, cu risc crescut de a se confrunta cu o criză valutară CITEȘTE ȘI Nomura atenționează: România, alături de Turcia, Egipt și Sri Lanka, cu risc crescut de a se confrunta cu o criză valutară

Speța este importantă pentru întreaga industrie, întrucât un eventual succes al Enel la CCR ar limita toate amenzile ANRE la maximum 100.000 de lei și ar da posibilitatea achitării a jumătate din minim, ceea ce ar însemna că, pentru orice contravenție, jucătorii din energie și gaze ar scăpa plătind cel mult câteva zeci de mii de lei.

Asta în condițiile în care cea mai mare amendă în sumă fixă prevăzută în prezent de Legea energiei este de 1 milion de lei, existând și sancțiuni contravenționale exprimate procentual, de la 0,2% la 10% din cifrele de afaceri anuale ale celor considerați a fi în culpă.

Slovacia urmează exemplul Austriei și instituie lockdown dur CITEȘTE ȘI Slovacia urmează exemplul Austriei și instituie lockdown dur

Potrivit Agerpres, societatea de stat Hidroelectrica a primit cele mai mari amenzi de la ANRE în perioada 1 iulie 2020 - 30 iunie 2021, în timp ce Enel este compania pe numele căreia s-au depus cele mai multe reclamații. În privința energiei electrice, pe numele Hidroelectrica s-au primit 806 reclamații, în urma căreia compania a primit 109 sancțiuni în valoare totală de 1,59 milioane de lei. Enel Energie Muntenia a avut 2.481 de plângeri pe numele său și a primit 132 de amenzi în valoare de 1,325 milioane de lei. Enel Energie a generat 1.210 reclamații și a primit 105 sancțiuni de 1,22 milioane de lei.

Șefii grupului italian au anunțat recent că Enel își programase investiții de peste 2 miliarde de euro în proiectele de energie regenerabilă și rețelele de distribuție din România, însă măsurile adoptate de Guvernul de la București pentru combaterea creșterii prețurilor la energie, dacă vor rămâne în vigoare, vor conduce la revizuirea acestor sume. Aceștia au precizat, totodată, că Enel va încerca să se opună acestor măsuri pe cale legală.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel energie muntenia
anre amenzi
enel amenda anre
amenzi energie