Ministrul Energiei, răspunzând Opoziției: E posibil un holding Nuclearelectrica-Hidroelectrica

Ministrul Energiei, răspunzând Opoziției: E posibil un holding Nuclearelectrica-Hidroelectrica
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 nov 2021

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, propus pentru același portofoliu în Guvernul PNL-PSD-UDMR condus de premierul desemnat Nicolae Ciucă, a declarat că se gândește la înființarea unui holding din care să facă parte cei mai mari și mai rentabili producători de energie electrică din România, companiile de stat Nuclearelectrica și Hidroelectrica.

El a făcut inițial această declarație la audierea sa în Parlament, răspunzând unei întrebări adresate de către deputatul AUR Dumitru Focșa: "Luați în calcul unificarea Hidroelectrica cu Nuclearelectrica și cu alți producători de energie, în cadrul unei singure companii naționale? Nu credeți că aceasta ar fi o măsură care ar duce la crearea unui jucător solid pe piața energiei, capabil de investiții?".

Urmărește-ne și pe Google News
Allianz-Țiriac Asigurări a primit unda verde finală pentru achiziția Gothaer Asigurări Reasigurări CITEȘTE ȘI Allianz-Țiriac Asigurări a primit unda verde finală pentru achiziția Gothaer Asigurări Reasigurări

"Referitor la întrebarea domnului Focșa, un posibil holding Nuclearelectrica-Hidroelectrica, da, este posibil un holding nuclear-hidro, cred că ar fi o companie cu mare impact regional, v-am spus asta și în comisie", a răspuns Popescu.

Ministrul a reluat ideea în dialogul cu jurnaliștii de după audiere.

ULTIMA ORĂ Certificatul verde - reglementat printr-un nou act normativ. Noul Guvern vrea să schimbe sistemul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Certificatul verde - reglementat printr-un nou act normativ. Noul Guvern vrea să schimbe sistemul

"Ne gândim la un jucător pe piață, ne gândim demult la acest lucru, am discutat și cu conducerea Hidroelectrica, și cu conducerea Nuclearelectrica. Un jucător mare pe piață care să poată să iasă din România, pe piața regională. Așa cum alte companii (din regiune – n.r.), cum e MOL (din Ungaria – n.r.), cum e CEZ (din Cehia – n.r.) au ieșit, de ce nu am ieși și noi? De ce nu am avea curaj să ieșim pe piața regională de energie electrică?", a spus Popescu.

Înființarea unui astfel de holding nu apare în programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR, însă ideea creării unui "campion național" energetic prin fuziunea mai multor companii producătoare de energie controlate de stat este vehiculată de mulți ani în spațiul public. În trecut, au fost elaborate și proiecte propriu-zise în acest sens, nici unul concretizat.

ULTIMA ORĂ Certificatul verde - reglementat printr-un nou act normativ. Noul Guvern vrea să schimbe sistemul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Certificatul verde - reglementat printr-un nou act normativ. Noul Guvern vrea să schimbe sistemul

De exemplu, în urmă cu 6 ani, actualul director general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, pe atunci secretar de stat la Ministerul Energiei, a promovat public această idee.

"Întotdeauna ne-am dorit o companie națională puternică, capabilă să intre într-o competiție reală cu jucătorii mari de la nivel mondial. Am fost la un pas, dar nu s-a reușit, inclusiv din motive politice. Trebuie să reluăm această soluție", a spus Badea în 2015.

Lăptăria cu Caimac trece pe profit. COVID și criza de materii prime și componente au generat întârzieri în livrarea echipamentelor de producție, linia de producție unt va fi livrată doar în ianuarie 2022 CITEȘTE ȘI Lăptăria cu Caimac trece pe profit. COVID și criza de materii prime și componente au generat întârzieri în livrarea echipamentelor de producție, linia de producție unt va fi livrată doar în ianuarie 2022

Anterior, în 2013, în mandatul de ministru al Energiei al lui Constantin Niță (PSD), social-democrații au elaborat un proiect de lege privind înființarea “Fondului Român de Investiții Strategice în Energie și Resurse Energetice”.

În 2011, se pune problema înființării a doi "coloși" energetici de stat, respectiv Electra SA (din care urmau să facă parte complexurile energetice Turceni, Craiova și Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Națională a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Jiu și Hidroserv Râmnicu Vâlcea) și Hidroenergetica SA (Electrocentrale Deva, Electrocentrale București, sucursalele Termoelectrica Paroșeni și Termoserv Paroșeni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrița, Buzău, Cluj, Curtea de Argeș, Hațeg, Porțile de Fier, Oradea, Sebeș și Slatina, filialele Hidroserv Bistrița, Hidroserv Slatina, Hidroserv Porțile de Fier, Hidroserv Curtea de Argeș și Hidroserv Sebeș).

Proiectul a eșuat inclusiv din cauza opoziției Fondului Proprietatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
holding hidroelectrica nuclearelectrica
virgil popescu ministrul energiei
campion national energetic