Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunță că ia măsuri pentru a asigura continuitatea și siguranța în alimentarea cu gaze naturale a clienților finali prin determinarea stocului minim obligatoriu de gaze naturale pentru iarna 2023-2024. Astfel, la 1 mai, titularii licențelor de furnizare a gazelor naturale au obligația să umple 41% din depozitele de înmagazinare subterană, 67% la 1 iulie, 88% la 1 septembrie și 100% la 1 noiembrie.
Pentru iarna 2022-2023, a fost înmagazinată o cantitate de 2,957 miliarde mc, respectiv un procent de 96,55% grad de stocare la 31 octombrie 2022, ”fapt care ne-a permis să traversăm iarna în cele mai bune condiții”, arată ANRE, preluat de news.ro.
”În vederea armonizării legislației secundare cu modificările și completările aduse legislației primare și legislației europene specifice, în ședința Comitetului de reglementare din data de 24.02.2023, am aprobat Metodologia privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licențelor de furnizare a gazelor naturale au obligația de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană”, precizează ANRE.
Conform metodologiei, stocul minim obligatoriu reprezintă minim 90% din capacitatea totală de înmagazinare la nivel național.
Pe durata de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 27/2022 , furnizorii și producătorii de energie termică vor avea prioritate în ceea ce privește accesul la capacitatea de înmagazinare, în limita cantităților prevăzute în decizia ANRE pentru stabilirea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenței de furnizare a gazelor naturale/producătorii de energie termică (PET) client direct are obligația de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană.
Obligația de constituire a stocului minim se îndeplinește în conformitate cu traiectoria de constituire a stocurilor preluată conform anexei la Regulamentul de Punere în Aplicare (UE) 2022/2301 al Comisiei din 23 noiembrie 2022 de stabilire a traiectoriei de constituire de stocuri, cu obiective intermediare pentru anul 2023 pentru fiecare stat membru care dispune de instalații de înmagazinare subterană a gazelor pe teritoriul său și direct interconectate la zona sa de piață, respectiv: 1 februarie: 40%, 1 mai: 41%, 1 iulie: 67%, 1 septembrie: 88% și 1 noiembrie: 100%.
CITEȘTE ȘI UPDATE Ciolacu și Ciucă, discuție cu Black Sea Oil pentru o eventuală derogare de la plata taxei de solidaritate. Concluzia discuției”Prin această măsură de constituire a stocului minim de gaze naturale pentru iarna 2023-2024, vom asigura continuitatea și siguranța în alimentare a clienților finali”, arată ANRE.
Premierul Nicolae Ciucă a confirmat recent informațiile Profit.ro conform cărora gradul de umplere a depozitelor de gaze ale României a scăzut sub 50%, fiind în prezent la 49,5% din capacitate, asigurând în același timp că măsurile luate de Guvern asigură rezervele de gaze naturale necesare consumului cetățenilor și mediului de afaceri.
Pentru perioada viitoare, inclusiv pentru sezonul rece 2023-2024, România are capacitatea să depoziteze peste 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cantitate suficientă inclusiv în condițiile creșterii consumului intern, a mai transmis Guvernul.
Cantitatea de gaze înmagazinată în depozitele operate de Depogaz și Depomureș va scădea la finalul zilei de luni la aproximativ 16,36 TWh, reprezentând 49,9% din capacitatea totală de depozitare de 32,79 TWh.
CITEȘTE ȘI Autoturismele diesel din România, la un nou minim istoric. Electricele și hibridele ocupă aproape un sfert din piațăÎn urmă cu un an, la aceeași dată, România mai avea înmagazinați doar 9,78 TWh, reprezentând 29,6% din capacitatea totală de depozitare, cifre similare celor din 2021.
România a intrat în această iarnă cu un nivel record al depozitării, de 98,4% din capacitatea totală (32,27 TWh), înregistrat pe 13 noiembrie 2022.
Evoluția cantităților de gaze înmagazinate pe 20 februarie din ultimii 7 ani
Recordul cantităților de gazele aflate în depozite pe data de 20 februarie a fost înregistrat în 2020, de 20,6 TWh sau 62,4%. Acesta a fost efectul reglementării prețurilor din 2018, furnizori preferând să înmagazineze gaze la prețuri plafonate, după care, în urma prăbușirii cotațiilor sub cel plafonat, să mai plătească tarifele aferente unui ciclu de înmagazinare în speranța unor vremuri mai bune.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cutremurele din Turcia și Siria produc unde de șoc pe piața imobiliară din România: Apartamentele construite înainte de 1977 vor avea prețuri în cădere liberă. Jumătate din clădiri ar trebui „casate” sau consolidateÎn perioada 2017-2019, pe 20 februarie, cantitățile de gaze coborâseră deja sub 25% din capacitatea totală de depozitare.
Doar în 2020, România a stat mai bine la înmagazinarea de gaze decât în prezent
Cei 16,36 TWh ar putea fi extrași în aproximativ 45 de zile, la capacitatea maximă de extragere de 344 GWh/zi în condițiile în care în prezent din depozite se extrag în medie 115 GWh/zi.
În condițiile în care România nu este lovită, pentru o mai mare perioadă de timp, de o iarnă nu grea, ci extremă, capacitatea depozitată este suficientă, alături de cea din producție internă, de aproximativ 250 GWh/zi, și de importuri, destul de reduse în ultimul timp, pentru acoperirea consumului intern, care în aceste zile mai călduroase, a coborât la sub 400 GWh/zi.