ANALIZĂ Companiile din energie vor asigura majorarea veniturilor din dividende ale statului

ANALIZĂ Companiile din energie vor asigura majorarea veniturilor din dividende ale statului
scris 23 feb 2017

Statul român ar putea încasa dividende de peste 2,2 miliarde de lei de numai 6 companii din domeniul energetic la care este principal acționar, dacă acestea vor respecta memorandumul de distribuire a 90% din profitul net pe anul trecut drept dividente, procent stabilit de actualul Guvern Grindeanu. Măsura a fost contestată la momentul adoptării, analiștii susținând că statul sacrifică investițiile din sectorul energetic.

Transelectrica, Transgaz, Conpet, Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Romgaz sunt companiile care vor contribui decisiv la majorarea veniturilor statului din dividende. Așa cum observa Profit.ro chiar și OMV Petrom, companie la care este acționar minoritar, a decis ca peste 80% din profitul net din 2016 să fie distribuit acționarilor ca dividende, un procent asemănător celui impus recent de guvernul României companiilor de stat la care este principal acționar. Astfel, statul român va încasa aproximativ 40 de milioane de euro (175 de milioane de lei) de la cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, la care este acționar cu 20,63%. Asta după ce în 2016, pentru exercițiul financiar aferent anului 2015, statul român nu a încasat niciun leu dividend.

Urmărește-ne și pe Google News

De altfel, actualul guvern și-a bugetat o majorare a veniturilor din dividende pentru 2017 în valoare de aproximativ un miliard de lei față de sumele încasate anul trecut. Veniturile din dividende înregistrează una dintre cele mai spectaculoase majorări în proiectul de buget, de 42,53%, comparativ cu încasările de anul trecut. Guvernul Grindeanu și-a bugetat venituri de 3,147 miliarde de lei din dividende, cu aproape un miliard peste cele înregistrate în 2016, de 2,2 miliarde de lei.

ANALIZĂ Guvernul Grindeanu vrea să obțină 1 mld. de lei în plus de la companiile la care e acționar, luându-le dividende mai mari din profit CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Guvernul Grindeanu vrea să obțină 1 mld. de lei în plus de la companiile la care e acționar, luându-le dividende mai mari din profit

Rapoarte anuale publicate de companiilor deținute de statul român arată că încasările din dividende ale statului vor veni în special din sectorul energetic.

Transelectrica va alimenta bugetul cu 150 milioane lei

Astfel, Transelectrica (TEL) va contribui cu 150 de milioane de lei la veniturile statului din dividende, pentru participațiunea de 58,68% pe care acesta o deține. Transelectrica a suferit o scădere de 8,7% a veniturilor operaționale față de 2015, ca urmare a reducerii tarifelor reglementate, în timp ce cantitatea de energie transportată a rămas relativ constantă. Profitul operațional a scăzut cu 18,7%, depășind, însă, nivelul bugetat; profitul net a scăzut cu 20,5%. Potrivit ratei minime de distribuție impusă acum prin lege, Transelectrica ar putea plăti un dividend brut de 3,50 lei/acțiune, echivalentul unui randament de 10,62% la prețul de referință al închiderii de marți, suține o analiză Tradeville.

Transgaz: dividend de 45,54 lei/acțiune

Transgaz, companie la care statul este acționar majoritar cu 58,5%, va achita la rândul său dividende de 313 milioane de lei la buget. După rezultatele modeste din primele nouă luni, Transgaz (TGN) a reușit o revenire puternică în ultimul trimestru, vremea rece crescând consumul de gaze. La nivel anual, compania a marcat o creștere a veniturilor din exploatare de 12%, în cadrul căreia veniturile din transportul intern au avansat cu 8%. La rândul lor, profitul operațional și cel net au marcat creșteri de 19,1%, respectiv 21,9%, rezultatul net atingând un maxim post-listare. La o rată de distribuție de 90% către acționari, Transgaz ar putea plăti un dividend brut de 45,54 RON/acțiune, echivalentul unui randament de 12,65% la prețul de referință al închiderii de ieri.

Conpet ar putea acorda un dividend excepțional

Și transportatorul de produse petroliere Conpet (COTE) va achita statului dividende de 35,8 milioane de lei, echivalente participațiunii de 58,7 % pe care statul o deține. Conpet a raportat în 2016 o scădere de 0,3% a veniturilor din exploatare față de 2015. Evoluția bună a segmentului de importuri nu a putut compensa segmentul intern, care încă reprezintă 78% din totalul veniturilor. Îngrijorător pentru potențialul viitor de creștere, cantitatea contractată de Lukoil a ajuns anul trecut la maximul capacității de prelucrare a rafinăriei. Profitul din exploatare a crescut cu 8%, iar cel net cu 1,8%. La o rată de distribuție a profitului de 95%, similară celei din ultimii ani, Conpet ar putea oferi un dividend de 7,06 RON/acțiune, echivalentul unui randament brut de 7,16% la prețul de referință al închiderii de ieri. “Nu excludem nici propunerea unui dividend excepțional din rezervele de numerar ale companiei”, se precizează în analiza a Tradeville.

Nuclearelectrica ar putea acorda dividende de 80 milioane lei statului român

Profitul net de 108,6 milioane de lei anunțat de Nuclearelectrica pentru 2016 ar putea permite companiei, în absența altor elemente speciale, să acorde statului român dividende de 80 de milioane de lei, pentru participațiunea de 80% pe care acesta o deține. Extinderea cu 20 de zile peste durata normală a perioadei de oprire planificată a reactorului 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă, care a dus la scăderea producției de energie și a veniturilor din exploatare ale Nuclearelectrica, coroborată cu evoluția defavorabilă a cursurilor principalelor valute în care compania derulează operațiuni, a dus la scăderea cu 27% a profitului net al Nuclearelectrica (SNN) în 2016, la 108,66 milioane lei.

Hidroelectrica: perla coroanei

Hidroelectrica ar putea fi mina de aur a guvernului Grindeanu. Profitul brut record anunțat recent de conducerea companie, de 1,5 miliarde lei, ar putea permite, în absența altor elemente speciale, statului român să încaseze dividende de un miliard de euro, pentru cele 80% de procente pe care le deține la companie. Asta dacă Guvernul nu va accepta propunerea celuilalt acționar, Fondul Proprietatea, care, prin vocea Oanei Truță, vicepreședinte Franklin Templeton Investment și reprezentant al Fondului Proprietatea în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, de acordare a unui dividend extraordinar înaintea listării.

Romgaz: profit de un miliard de lei

Romgaz ar putea contribui, la rândul său, cu 630 de milioane de lei la veniturile din dividende ale statului român (acționar majoritar cu 70%), dacă va decide distribuirea a 90% din profitul de un miliard de lei, în absența altor elemente speciale, drept dividende. Profitul net al producătorului de gaze controlat de statul român Romgaz a scăzut cu peste 14% anul trecut, la 1,02 miliarde lei, în urma reducerii cifrei de afaceri cu aproape 16%, la 3,4 miliarde lei, determinată de scăderea cu 24% a producției de gaze naturale, pe fondul creșterii puternice a importurilor de gaze ale României. Gazele din import au ajuns anul trecut să concureze cu succes la preț cu cele de producție internă, în condițiile în care importurile nu sunt grevate de impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute de producătorii români din dereglementarea pieței, care impune practic acestora un prag de preț de 72 lei/MWh.

“În ultimele săptămâni, cotațiile utilităților au fost animate de decizia care obligă companiile de stat să distribuie cel puțin 90% din profitul pe anul trecut sub formă de dividende (sau vărsăminte), față de minim 50% valabil până acum. Cel puțin pe termen scurt, investitorii au lăsat deoparte îngrijorările legate de lipsa investițiilor și cadrul de reglementare nefavorabil, atrași de posibilitatea unor distribuții generoase.”, susține Georgiana Androne, analist de investii în cadrul Tradeville.

Bani pentru salariile bugetarilor

La sfârșitul lunii ianuarie, Guvernul Grindeanu a decis ca societățile naționale, companiile naționale, societățile cu capital integral sau majoritar de stat precum și regiile autonome vor fi obligate să transfere la bugetul de stat cel puțin 90% din profitul net realizat anul trecut.

Măsura majorării cotei de profit vărsate la buget de către companiile de stat a fost avută în vedere și de Guvernul Cioloș, cu majorarea cotei respective de la 50% la 75% pentru anul 2015.

Executivul anterior a argumentat necesitatea majorării cotei de profit transferate la buget de către companiile de stat în vederea susținerii majorării salariilor pentru bugetari.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
transelectrica
transgaz
conpet
nuclearelectrica
hidroelectrica
omv petrom