Investitorii, mai interesați de dividende decât protestele de stradă

Investitorii, mai interesați de dividende decât protestele de stradă
scris 8 feb 2017

Într-o perioadă de tensiuni politice și de manifestații de stradă, indicele reprezentativ al Bursei de Valori București s-a menținut în zona maximelor ultimelor 17 luni. Interesul a mers mai mult către dividende, spune un broker.

La Bursa de Valori București am consemnat astăzi o ședință de tranzacționare de corecții, cu volume la jumătatea mediei perioadei, rulajul pieței de acțiuni fiind de 17,47 milioane lei (3,89 milioane euro). Indicele reprezentativ BET a pierdut 0,31%, până la nivelul de 7.605,17 puncte, însă rămâne în zona maximelor ultimelor 17 luni. Un declin de o amplitudine apropiată, -0,28%, a avut-o indicele compozit BET Plus.

Urmărește-ne și pe Google News

Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, explică parcursul pozitiv al bursei în pofida contextului politic agitat. Cotațiile sunt ajutate de dividendele acordate de companiile din domeniul utilităților, care sunt și foarte tranzacționate. „Se cumpără cu precădere titlurile blue-chip”, spune Șerdean.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI „Fabricat în România”, pe platforma bursei

În Europa, am avut o sesiune neconcludentă, cu oscilații modeste la nivelul principalilor indici. Indicele Euro Stoxx 50 al celor mai lichide acțiuni de pe continent a câștigat 0,07%, potrivit Bloomberg. Indicele FSTE100 de la Londra a avut o evoluție, de asemenea, atenuată, +0,04%, în timp ce indicele CAC40 a închis cu 0,26% peste referință. Excepția a reprezentat-o indicele DAX de la Frankfurt care a alunecat cu 0,05% sub închiderea din sesiunea precedentă.

La nivel regional, indicele WIG20 de la Varșovia a coborât cu 0,14%, în timp ce indicii BUX de la Budapesta și PX de la Praga s-au apreciat cu 0,17% și, respectiv, 0,84%.

„Bursa a fost decuplată nu numai de la evoluția politică; este decuplată și de la retragerile din piețele mari”, spune Șerdean. El amintește că în timpul oscilațiilor indicelui american Dow Jones Average Industrial, presărată de căderi de câteva zeci de puncte, investitorii activi nu s-au speriat. „Se acumulează și, pe orice retragere, se intră la cumpărare”, adaugă brokerul.

Dan Paul (Asociația Brokerilor): Mișu Negrițoiu este prima barieră pentru piața de capital CITEȘTE ȘI Dan Paul (Asociația Brokerilor): Mișu Negrițoiu este prima barieră pentru piața de capital

Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu transferuri însumând aproape 8 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,81%, până la prețul de 2,5000 lei/acțiune, un nou maxim de după acordarea dividendelor de anul trecut. „Clar, locomotiva pieței noastre de capital e Banca Transilvania”, spune Șerdean.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 0,34%, până la prețul de 11,70 lei/acțiune, nivel cu 1,51% sub ultima valoare de tranzacționare de 11,88 lei/acțiune a anului trecut.

Fondurile de investiții riscă pierderi de până la un miliard de lei în cazul unor fluctuații ale ratelor de dobândă CITEȘTE ȘI Fondurile de investiții riscă pierderi de până la un miliard de lei în cazul unor fluctuații ale ratelor de dobândă

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu schimburi însumând 2,48 milioane lei, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au corectat cu 0,90%, până la prețul de 27,45 lei/acțiune. Indicele energetic BET-NG a pierdut 0,72%, pe contrasens fiind titlurile Transgaz (TGN) care s-au apreciat cu 0,31%, până la prețul de 326,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,02 milioane lei.

„Pe termen scurt, mă aștept ca piața să rămână axată pe companiile de utilități”, spune Șerdean de la IFB Finwest. Sunt rezultate care ar urma să se răsfrângă și asupra SIF-urilor care au în portofoliu dețineri importante la acesști emitenți.

Indicele sectorului fondurilor închise BET-FI a suferit un recul de 0,42%, până la nivelul de 31.563,40 puncte. Din componența sa, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,78%, până la prețul de 0,8860 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,14 milioane lei.

EXCLUSIV SIF Moldova, obligată de instanță să restituie Asociației Investitorilor bani executați greșit, din fonduri europene CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Moldova, obligată de instanță să restituie Asociației Investitorilor bani executați greșit, din fonduri europene

Dividendele ar putea susține mai departe piața, după cum s-a întâmplat la acest început de an. „Nu-au fost mulți vânzători dispuși să dea acțiunile la prețurile astea”, spune Șerdean. Tema dividendelor ar putea susține trendul ascendent chiar până la datele de înregistrare, undeva în luna mai, ținta pe indicele BET nefiind exclus să fie chiar în zona de 8.000 de puncte, cu peste 5% deasupra nivelurilor actuale.

Este interesant cum randamentele dividendelor vor putea păstra atractivitatea pentru acțiunile de la BVB având în vedere că pe piețele externe am putea asista. Pe indicii americani sunt divergențe negative pe indicatori tehnice, avertizează brokerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ifb finwest
ovidiu serdean
bvb
bursa
banca transilvania
brd
romgaz
fondul proprietatea