Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât că E.ON România, unul din cei doi mari furnizori de gaze de pe piața locală, trebuie să plătească Societatății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), o companie deținută de Ministerul Energiei, peste 4 milioane de lei, plus dobândă, drept compensație pentru încălcarea drepturilor acționarului minoritar privind distribuirea de dividende, au anunțat luni avocații care s-au ocupat de acest caz Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP), scrie News.ro
"Disputa născută în legătură cu contractul de privatizare a Electrica Moldova a privit, pe de o parte, acțiunea formulată pe cale principală de către E.ON, având drept obiect lămurirea efectelor derivate din exercitarea opțiunii de vânzare (Opțiunea Call) de către E.ON și, pe de altă parte, cererea reconvențională prin care Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a solicitat angajarea răspunderii contractuale a acționarului majoritar, urmare a nedistribuirii de dividende în toată perioada cât SAPE a fost acționar, deși rezultatele financiare ale societății privatizate permiteau acest lucru", a precizat casa de avocatură.
Decizia vine la o săptămână după ce Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro pentru 13,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care în prezent este împărțită în E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, sub suma cerută de statul român, de circa 550 milioane euro, după cum a anunțat atunci Profit.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Procesul a durat doi ani și jumătate. Grupul energetic italian Enel a confirmat oficial,în urmă cu o săptămână, că a primit decizia Curții de Arbitraj de la Paris, menționând că rezultatul acestui arbitraj este în linie cu așteptările companiei, și a precizat că analizează în prezent detaliile acestei hotărâri.
În septembrie 2014, Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) că Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj în cazul Enel.
Enel deține trei din cele opt distribuții regionale de energie electrică din România. Grupul are 2,7 milioane de clienți pe piața românească, în zona Capitalei, Banat și Dobrogea. Enel are peste 3.100 de angajați în România.
Grupul E.ON este prezent în România din 2005 și are circa 3 milioane de clienți în sectoarele de gaze naturale și energie electrică. Compania administrează 81.000 km de rețea energie electrică și peste 20.000 km de rețele gaze naturale.