Bursa crește, susținută de promisiunea guvernului pentru dividende reprezentând 90% din profit la companiile de stat

Bursa crește, susținută de promisiunea guvernului pentru dividende reprezentând 90% din profit la companiile de stat
scris 31 ian 2017

Bursa de Valori București a crescut în medie cu aproape jumătate de procent, indicele reprezentativ BET depășind nivelul de 7.500 de puncte. Societățile din domeniul energetic au susținut creșterile, în contextul în care investitorii mizează pe dividende mai mari după solicitările guvernului pentru companiile unde este majoritar pentru o repartizare reprezentând 90% din câștiguri, spune un trader.

La Bursa de Valori București am consemnat astăzi o ședință pozitivă, în care indicele reprezentativ a închis peste un prag de rezistență important. Este o inerție a cotațiilor într-o zi în care rulajul pieței reglementate s-a cifrat la 19,60 milioane lei (4,35 milioane euro). „A fost o ședință cu o lichiditate sub media anuală”, a declarat pentru Profit.ro, Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani.

Urmărește-ne și pe Google News

Oferă o explicație pentru volumele slabe. Cumpărătorii nu au excelat, preferând să facă achizițiile la prețuri pe care încă le consideră rezonabile, în timp ce vânzătorii nu au presat asupra cotațiilor considerând că încă mai este loc pentru un avans al acestora. Ambele tabere sunt, însă, gata să reacționeze dacă pe piețele externe vor fi corecții tehnice mai ample, cu perspectiva de a se transmite și la BVB.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent CITEȘTE ȘI Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent

Murgoci observă că piața locală de capital a reușit 2 sesiuni bune, în pofida evoluțiilor de pe bursele mature. Și astăzi, indicele Euro Stoxx 50, care măsoară evoluția celor mai lichide titluri din Europa, a pierdut 0,94%, potrivit Bloomberg. Declinul a fost ceva mai atenuat, de 0,25%, pentru indicele FTSE100 de la Londra, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt s-au depreciat cu 0,75% și, respectiv 1,25%.

Prin contrast, la nivel regional, bursele au închis ușor „pe verde”: +0,26% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,01% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,18% pentru indicele PX de la Praga.

Energie pentru bursă

Într-o zi cu apreciere a cotației petrolului, titlurile energetice de la BVB au avut creșteri consistente, surprinse de saltul de 0,91% al indicelui energetic BET-NG, câștig dublu față de creșterile de 0,46% și 0,45% pentru indicele BET Plus și indicele BET, ultimul cu o închidere la nivelul de 7.517,85 puncte.

Aprecierile pe segmentul energetic și de utilități sunt explicabile și prin politica de dividend propusă de stat, acționarul majoritar al acestor companii, spune Murgoci. Repartizările de câștiguri ar urma să reprezinte 90% din profiturile nete obținute anul trecut. „Transgaz și Transelectrica au excelează”, a declarat traderul de la Estinvest, amintind că cele 2 companii anul trecut abia au avut dividende reprezentând 50-60% din câștiguri.

Cu cât se scumpește factura la curent în urma dublării prețului energie electrice pe bursă CITEȘTE ȘI Cu cât se scumpește factura la curent în urma dublării prețului energie electrice pe bursă

Titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 0,94%, până la prețul de 323,00 lei/acțiune, pe cel mai mare rulaj al zilei, de 4,57 milioane lei. După ce și ieri au crescut cu 2,27%, astăzi titlurile Transelectrica (TEL) s-au apreciat cu 2,86%, până la prețul de 32,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 858.000 de lei.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 2,67 milioane lei, l-au avut titlurile Electrica (EL), care au crescut cu 3,07%, până la prețul de 14,12 lei/acțiune. Pe acest emitent s-a realizat și o tranzacție specială pe piața deal, în valoare de 351.000 de lei. Transferuri de 2,36 milioane lei s-au efectuat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au staționat pe nivelul de preț de 27,45 lei/acțiune al sesiunii precedente.

Evoluții divergente pe titlurile cu profil financiar

Murgoci crede că piața ar mai avea suflu, chiar dacă este probabil să piardă din amplitudine. De la începutul anului, indicele BET a câștigat 6,10%. În sesiunea de astăzi, o notă distinctă a făcut-o indicele financiar BET-FI, care s-a corectat cu 0,20%, până la nivelul de 31.343,70 puncte. Este un recul înregistrat deși principalul emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 0,23%, până la prețul de 0,8870 lei/acțiune, pe transferuri de 1,64 milioane lei.

Din titlurile mai lichide în sesiunea de astăzi, singurul cu închidere „roșie” a fost Banca Transilvania (TLV). Titlurile instituției de credit au pierdut 0,42%, până la prețul de 2,3600 lei/acțiune, pe schimburi de 2,52 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a avansat cu 0,35%, până la prețul de 11,48 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,08 milioane lei. Pe acest emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție de tip deal a zilei, în valoare de 759.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
fondul proprietatea
bursa
marcel murgoci
estinvest
transgaz
transelectrica
electrica