Companiile și unitățile administrativ-teritoriale/
Potrivit unei hotărâri adoptate miercuri de Guvern, în cazul schemei pentru sectorul energiei produse din surse regenerabile, ajutorul maxim care poate fi acordat pentru un proiect de investiții nu poate depăși 15 milioane euro, iar numărul maxim de beneficiari de ajutor de stat în cadrul schemei este de estimat la 40. Schema de ajutor se va aplica până la sfârșitul anului 2020.
Schema de ajutor de stat se adresează întreprinderilor mari, mijlocii sau mici, microîntreprinderi, inclusiv întreprinderi nou înființate, ale căror conturi nu au fost aprobate, care au înscrisă în Statutul societății activitatea privind producerea de energie electrică/termică, corespunzătoare Diviziunii 35: „Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat” din codurile CAEN și unităților administrativ-teritoriale/
Prin sprijinul acordat vor fi finanțate investiții pentru realizarea sau modernizarea capacităților de producție a energiei electrice sau termice din biomasă și biogaz, precum și pentru realizarea sau modernizarea capacităților de producție a energiei termice din apă geotermală.
CITEȘTE ȘI RCS&RDS s-a "fript" în iarnă cu strategia prețurilor mici la energie și vrea să reducă la jumătate livrările către marii clienți industrialiÎn cazul schemei pentru investițiile în cogenerare, suma maximă care se va putea acorda pentru un proiect de investiții nu va fi mai mare de 15 milioane de euro.
Potențialii beneficiari sunt societățile din industrie, administratorul unui parc industrial sau distribuitorul de energie termică al unui parc industrial cu consumuri energetice de peste 200 tep (tone echivalent petrol/an), care pot dovedi un necesar util de energie termică pentru procesele industriale cu o durată de minim 4000-5000 h/an și care necesită simultan și o cantitate suficientă de energie electrică ce poate fi asigurată de grupuri de cogenerare.
Beneficiarii pot depune proiecte numai individual, nu în parteneriat încheiat exclusiv în scopul depunerii aplicațiilor de finanțare.
Investiția din cadrul proiectului nu trebuie să mai fi beneficiat de finanțare din fonduri publice în ultimii 5 ani înainte de data depunerii cererii de finanțare, cu excepția studiilor preliminare (studiul de prefezabilitate, analiza geo-topografică, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuție).
CITEȘTE ȘI Stadionul Dinamo va fi înlocuit de Stadionul Cotroceni pentru Campionatul European 2020, dacă nu își clarifică situațiaCosturile eligibile sunt cele suplimentare de investiții pentru echipamentele necesare pentru ca instalația să funcționeze ca instalație de cogenerare de înaltă eficiență și costurile suplimentare pentru modernizarea în vederea obținerii unei eficiențe sporite în cazul în care o instalație existentă atinge deja pragul de înaltă eficiență.
Numărul estimat de beneficiari este de 50 de întreprinderi, schema de ajutor de stat urmând săe se aplice tot până la finele anului 2020.