Ministerul Finanțelor lucrează la mai multe propuneri de modificare a Codului Fiscal, conform programului de guvernare, printre care reintroducerea impozitului pe venitul global, urmând ca din 2018 cota de impozitare de 16% să fie redusă la 10%. De acest impozit pe venitul global ar urma să beneficieze inclusiv gospodăriile, care vor putea fi înregistrate ca atare la Fisc.
Surse oficiale au declarat, totodată, pentru Profit.ro că printre modificările avute în vedere de Guvern odată cu introducerea impozitului pe venitul global se numără și eliminarea plății de contribuții de asigurări sociale și de sănătate de către angajator, acestea urmând a fi plătite doar de angajat, ca metodă de simplificare. Programul de guvernare al PSD prevede că salariul brut al angajatului ar urma să fie majorat prin includerea contribuțiilor datorate de angajator. Salariul net al angajatului va rămâne neschimbat, iar costul angajatatorului va fi același.
Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat miercuri că Guvernul are în vedere reintroducerea globalizării veniturilor, așa cum a fost până în 2005, pentru care, din 2018, va fi plătită o cotă unică de 10%. Ștefan a ținut astfel să infirme informațiile privind introducerea unui impozit progresiv pentru venituri, precizând că doar în cazul veniturilor sub 2.000 lei, tot de anul viitor, impozitul va fi zero, așa cum prevede programul de guvernare.
Ștefan a arătat că, astfel, până în luna mai, contribuabilii vor depune o declarație privind veniturile globale, în baza căreia vor putea beneficia de o seride de deduceri fiscale, precum contribuții la scheme de pensii private, asigurări de sănătate private, studiile școlare, investiții în eficiența energetică a clădirilor.
Ministrul a vorbit și de posibilitatea stimulării contribuabililor de a solicita bonul fiscal, cei care fac dovada într-un an fiscal a unei anumite sume prin bonuri fiscale putând beneficia de o anumită deducere.
Așa cum a anunțat Profit.ro la începutul anului, Guvernul va înființa funcția de consultant fiscal, care va fi angajat de stat pentru a oferi oricărui contribuabil îndrumare gratuită pentru completarea declarației de impozit pe venitul global și alte informații de natură fiscală.
Ministrul Finanțelor a anunțat că impozitul global va putea fi aplicat și gospodăriilor.
"A apărut necesitatea introducerii noțiunii de gosopodărie recunoscută fiscal. Dacă un grup de persoanae, câteva peronae, indiferent că îi leagă o relație de rudenie sau nu, gospodăresc împreună, deci își constuie un patriomnoiu comun, atunci se înregistrează ca atare la Fisc - Fiscul are evidența gospodăriilor - și atunci când se face calcul pe impozit global, se are în vedere gospodăria", a declarat Viorel Ștefan.
Ministrul a fost solicitat de presă să clarifice ce va însemna mai exact gospodăria și a subliniat că relația de rudenie nu este o condiție.
"Prin gospodărie în spiritul acestei legi a Codului fiscal, să zicem o gospodărie din punct de vedere fiscal, înțelegem un grup de persoane înrudite sau nu care aceptă sub semnătură să declare la Fisc că și-au constituit împreună un patrimoniu comun și își desemnează un lider al lor, un reprezentat în relația cu Fiscul. Face o astfel de declarație, o asociere, dar nu este în scop comercial, este în scopul de a gospodări împreună, înseamnă de a-ți asigura, de a-ți gestiona nevoile familiale împreună, pentru că putem vorbi de o familie, dacă sunt înrudiți, sau putem să vorbim de să nu fie condiția de a fi rude, că în aceeași curte mai este cineva, da. Și atunci dacă ei acceptă, declară că sunt de acord să-și constituie această gospodărie, dau semnătură atunci, toate veniturile persoanelor din gospodărie se judecă împreună", a explicat ministrul, care a precizat însă că probabil în mod natural unul din criteriile care vor determina astfel de constituiri de gospodării este cel al localizării.
Sistemul de deductibilități va fi raportat la veniturile realizate de toate persoanele membre ale unei astfel de gospodării.
Ce prevede programul de guvernare
Programul de guvernare prevede că, începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferențiat pe venitul global (IVG), de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România, va fi completată o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării.
Această declarație de IVG va avea ca bază de plecare declarația de patrimoniu, care va fi depusă o singură dată, în același condiții precum declarația de venit global.
Arondarea populației la consultanții fiscali, precum și funcționarea acestora va fi prin hotărâre de guvern în urma dezbaterilor publice. Pe lângă rolul de a completa și depune declarațiile de mai sus, consultantul fiscal va prelua și sarcina de a plăti toate taxele și impozitele datorate de către persoanele fizice aflate în portofoliu său, către administrațiile și instituțiile publice centrale și locale.
Selectarea și pregătirea celor care doresc să devină consultanți fiscali se va face etapizat, până cel târziu la 1 decembrie 2018, atunci când, pe modelul din SUA, fiecare român va beneficia de suportul unui astfel de consultant.
Atât pentru cei cu activități independente, cât și pentru salariați și pensionari, impozitul pe veniturile mai mici de 2.000 lei/ lună va fi 0.
CITEȘTE ȘI Gabriel Biriș: Sute de firme și-au pierdut codul de TVA doar pentru că au uitat să notifice Fiscul pentru contracte minore. Sistemul nu lucrează pentru eiPSD a promis, în programul de guvernare, o nouă reducere a contribuțiilor plătite pentru angajați, de 4,25 puncte procentuale din 2018. Totodată, au afirmat că vor elimina 4 din cele 6 contribuții plătite în prezent.
Astfel, vor rămâne doar contribuțiile pe sănătate și cea de asigurări sociale, datorate de către angajat, dar rămânând în sarcina angajatorului plata acestora către stat. Pentru a face acest lucru, la sfârșitul anului 2017, va fi modificată baza de calcul a salariului brut prin creșterea acestuia cu 22,75%. Măsura nu va implica creșterea cheltuielilor salariale pentru angajator ci doar uniformizarea salariului brut cu totalul cheltuielilor aferente unui salariu.
Cei cu activități independente, atât PFA cât și alte tipuri de persoane juridice vor datora impozit pe venit 10%, față de 16% în prezent, iar contribuțiile sociale și de sănătate se vor plăti doar ca persoană fizică și nu pe activitatea desfășurată. CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activități desfășurate.
CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează veniturile independente, dar care sunt scutite de plata acestei contribuții (pensionari, persoane cu handicap, tineri, persoane aflate în întreținere etc).
Pentru a încuraja dezvoltarea localităților, impozitul pe venit va fi vărsat integral in bugetele administrațiilor publice locale începând cu 1 ianuarie 2018.