ADNOC, acționar indirect al OMV Petrom, se asociază cu Exxon pentru a construi cea mai mare fabrică de hidrogen din lume

ADNOC, acționar indirect al OMV Petrom, se asociază cu Exxon pentru a construi cea mai mare fabrică de hidrogen din lume
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 sep 2024

Gigantul petrolier de stat din Abu Dhabi, ADNOC, acționar, indirect, și la cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a achiziționat un pachet de 35% din cea mai mare fabrică de hidrogen albastru din lume, odată ce va fi construită, pe care fostul operator al Neptun Deep, Exxon Mobil, o realizează în Texas.

ADNOC deține o pătrime din grupul austriac OMV, care, la rândul său, are o participație de 51,16% din cel mai important producător autohton de hidrocarburi, OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO ANPC a închis un restaurant din Eforie Nord CITEȘTE ȘI FOTO ANPC a închis un restaurant din Eforie Nord
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Exxon și-a vândut pentru aproximativ un miliard de dolari participația pe care o deținea în zăcământul Neptun Deep către cel mai important producător de gaze din România, Romgaz.

Unitatea de producție din Texas este una uriașă, propunându-și să producă până la un miliard de picioare cubice (2.400 tone) pe zi de hidrogen cu emisii scăzute de carbon, cu aproximativ 98% din dioxidul de carbon capturat, au precizat companiile, care însă n-au dezvăluit valoarea estimată a investiției. Potrivit unui oficial ADNOC însă, aceasta se va ridica la “miliarde de dolari”.

Comparativ, MOL a anunțat recent declanșarea producției la cea mai mare fabrică de hidrogen, verde, ce-i drept, din regiune, de 1.600 tone pe an, iar OMV Petrom investește 140 milioane euro în două facilități de producție de hidrogen verde, cu o capacitate totală de 8.000 tone pe an.

FOTO Auchan deschide în România un nou supermarket de mari dimensiuni CITEȘTE ȘI FOTO Auchan deschide în România un nou supermarket de mari dimensiuni

În plus, facilitatea din Texas va produce și un miliard tone de amoniac albastru.

Vicepreședintele executiv ADNOC pentru soluții cu emisii reduse de carbon și dezvoltare de afaceri, Michele Fiorentino, a declarat că producția va fi utilizată pentru a alimenta „fie sistemul de rafinare al Exxon Mobil, fie va fi vândut cumpărătorilor terți de hidrogen albastru conectați la rețeaua de conducte de pe coasta Golfului”.

Amoniacul albastru va fi folosit pentru a alimenta fie Asia de Nord-Est, fie Europa, care sunt cele două centre principale ale cererii.

O decizie finală de investiție în proiect este așteptată la jumătatea anului 2025 sau în a doua jumătate a anului viitor, a precizat acesta.

INFOGRAFIC Valoarea chiriilor continuă să crească. Cât este cerut acum pentru un apartament CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Valoarea chiriilor continuă să crească. Cât este cerut acum pentru un apartament

Începerea producției este estimată pentru 2029, urmând a atinge capacitatea maximă în 12 luni, în funcție de cerere.

Cele două companii speră ca facilitatea din Texas să poată aplica și pentru stimulente guvernamentale. În conformitate cu legislația actuală, stimulentele sunt alocate proiectelor care produc așa-numitul hidrogen verde prin utilizarea apei și a energiei regenerabile.

Cu toate acestea, fabrica din Texas, chiar dacă va produce hidrogen albastru din gaz natural, ar trebui să se califice pentru creditele fiscale, deoarece un proiect de captare a carbonului ar elimina 98% din aceste emisii.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
adnoc
exxon
hidrogen albastru
hidrogen verde