Acționarii Exxon Mobil Corp. și Chevron Corp. au respins miercuri, la limită, propunerile ca cele două companii de petrol și gaze să realizeze și să publice rezultatele unor teste de stres menite a determina riscurile la care este supus business-ul lor de eforturile guvernelor de a reduce amplitudinea schimbărilor climatice.
În pofida votului negativ, propunerile au primit un suport neașteptat de mare din partea investitorilor tradiționali, nu numai a celor cu preocupări ecologiste.
Rezultatele preliminare arată că 41% dintre investitorii Chevron și 38% dintre cei ai Exxon au considerat oportună organizarea unor astfel de teste de stres. Printre aceștia se numără fonduri de pensii, fonduri suverane și de investiții care se pare, în ultimul timp, au început să trateze cu mai multă atenție amenințarea pe care utilizarea de combustibili fosili ar putea să o reprezinte pentru tendința globală de combatere a schimbărilor climatice.
O înfrângere cât o victorie
Numărul de acționari care susțin adoptarea de măsuri pentru atenuarea schimbărilor climatice este semnificativ și va continua să crească în vitorul apropiat, susține, potrivit The Wall Street Journal, Beth Richtman, administrator de investiți la Sistemului de Pensii al Angajaților Publici din California, cu un portofoliu de active de 290 miliarde de dolari, și care deține acțiuni Exxon în valoare de un miliard de dolari și acțiuni Chevron estimate la 600 de milioane de dolari.
CITEȘTE ȘI CEO-ul Chevron: Schimbările climatice sunt bune pentru business, impulsionează cererea de gazChiar dacă votul acționarilor pe această temă n-ar fi fost unul care să oblige conducerile executive ale respectivelor companii la efectuarea de teste de stres ecologice, susținătorii ideii s-au raportat la rezultatele acestuia ca la o adevărată victorie, care trimite un semnal industriei.
Cele două companii, Exxon și Chevron, au încercat să împiedice exercitarea votului, demers anihilat de reglementatorii pieței de capital din SUA.
Casa Albă vrea să oblige contractorii federali să efectueze teste de stres ecologice
Ca și cum desfășurarea votului n-ar fi fost suficientă, tot miercuri Casa Albă a anunțat că intenționează să propună o modificare a legislației prin care orice companie care semnează un contract cu vreo agenție federală să precizeze dacă dezvăluie informații cu privire la riscurile la care este supusă activitatea lor în urma schimbărilor climatice, dar și eforturile depuse pentru reducerea emisiilor.
CITEȘTE ȘI Armata SUA e cel mai mare consumator de produse petroliere. Cât consumă, cât plătește și de la cine cumpără?Prevederea, care ar putea fi adoptată până în toamnă, va afecta majoritatea contractelor semnate la nivel federal. Guvernul SUA este cel mai mare cumpărător entitate publică de produse petroliere la nivel global.
Departamentul de Apărare al SUA - cel mai mare consumator instituțional de produse petroliere
Potrivit Profit.ro, în 2014 Departamentul de Apărare din SUA a utilizat nu mai puțin de 87 de milioane de barili de carburanți, pentru care a plătit 14 miliarde de dolari. Mai mult de jumătate din cantitatea de carburanți cumpărată este utilizată pentru alimentarea forțelor aeriene ale SUA.
Potrivit unui studiu mai vechi al Brookings Institute, Departamentul de Apărare este cel mai mare consumator instituțional de produse petroliere la nivel global, fiind responsabil pentru utilizarea a 93% din energia achiziționată de guvernul SUA.
Cum dintr-un baril de petrol doar aproximativ 10% se transformă în kerosen (compustibilul utilizat de avioane), rezultă că armata SUA este responsabilă pentru rafinarea mai multor sute de barili de petrol, cantitate ce poate ajunge până la 870 milioane de barili (dacă ar cumpăra numai kerosen), sau aproximativ 3% din producția de țiței globală. Adică un volum de 10 ori mai mare decât întreaga producție a României, care în 2014 a fost de 85 de milioane barili de petrol. În 2014, OMV Petrom a rafinat în România 207 mii de tone de kerosen, aproximativ 1,5 milioane de barili. Iar armata SUA cumpără anual aproximativ 45 milioane barili de kerosen!