CEO-ul Chevron: Schimbările climatice sunt bune pentru business, impulsionează cererea de gaz

CEO-ul Chevron: Schimbările climatice sunt bune pentru business, impulsionează cererea de gaz

Sursa: chevron.com

scris 25 mai 2016

Combustibilii fosili nu vor dispărea, ci, dimpotrivă, cererea va crește ca urmare a campaniei publice de promovare a pericolelor implicate de schimbările climatice, este avertismentul transmis CEO-ul Chevron, John Watson, investitorilor, activiștilor și decidenților politici.

La nivelul opiniei publice internaționale există o presiune din ce în ce mai ridicată pentru înlocuirea combustibililor fosili cu alte forme de energie mai puțin poluante, presiune materializată în acordul de la Paris. Majoritatea companiilor de petrol și gaze, printre care Royal Dutch Shell PLC și BP PLC au preluat, cel puțin retoric, mesajul și au promis redactarea de rapoarte privind impactul schimbărilor climatice asupra activității lor.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai puțin cele două mari companii americane, Exxon și Chevron. Exxon are propriile probleme, fiind acuzată că a ascuns, timp de mai multe decenii, date privind impactul activității companiei asupra schimbărilor climatice.

Chevron, ca și Exxon, se află sub presiunea unora dintre acționari care, la presiunea activiștilor, au propus redactarea de către conducerea executivă a unui raport care să detalieze riscul la care este supusă activitatea companiei ca urmare a schimbărilor climatice. Atât conducerea executivă a Exxon, cât și cea a Chevron, se opun categoric.

Chevron speră să câștige cote de piață suplimentare

Iar CEO-ul Chevron nu numai că nu este de acord cu această propunere, ci neagă chiar și premisele de la care pleacă. În opinia sa, schimbările climatice vor avantaja business-ul Chevron, măcar și numai pentru că vor conduce la o înlocuire a utilizării cărbunelui ca materie primă cu gazul natural, mai puțin poluant. Iar cererea de hidrocarburi nu numai că nu va scădea, ci va crește.

“Sper să câștigăm cote de piață în anumite sectoare (în urma adoptării unor politici de combatere a emisiilor - n.r.)”, a declarat, potrivit The Wall Street Journal, Watson, adoptând o poziție contrară omologilor săi din industrie care, în ultimul timp s-au aliat cu activiștii ecologiști.

Restul industriei a cedat presiunilor

Royal Dutch Shell PLC, BP PLC, și chiar și Exxon au anunțat că îmbrățișează ideea impunerii unei “taxe pe carbon” impusă poluatorilor, care să o factureze apoi consumatorilor. Astfel s-ar crea o presiune pe partea de cerere, cu scop final reducerea consumului. În plus, majoritatea competitorilor Chevron au efectuat investiții alternative în diferite forme de energie regenerabilă și au investit în cercetarea unor eventuale tehnologii de reducere a emisiilor de carbon.

Watson este cunoscut pentru viziunea sa favorabilă pieței libere, în urma studiilor efectuate la Chicago în anii ’80, unde influența școlii create de laureatul premiul Nobel pentru Economie, Milton Friedman, era la acea vreme extrem de puternică. De altfel, Watson îl citează des pe Friedman în discursurile sale.

Doar o inovație revoluționară, și nu intervențiile guvernamentale, va reduce amplitudinea schimbărilor climatice

CEO-ul Chevron nu este un sceptic în ceea ce privește existența schimbărilor climatice, însă consideră că doar o inovație tehnologică revoluționară, și nu intervențiile guvernamentale, vor reduce substanțial amplitudinea schimbărilor climatice.

Watson și-a exprimat însă scepticismul cu privire la punerea în practică a acordului de la Paris, unde peste 200 de state s-au angajat să reducă emisiile cu efect de seră. “Poți semna acorduri, precum cel de la Paris, e un pas înainte. Însă nu este clar dacă ele vor funcționa, atât timp cât le semnezi și creezi impresia că vor fi și reglementate, chiar dacă nimeni nu a identificat resursa financiară de trilioane de dolari“, susține Watson.

Teste de stres “ecologic”

Shell, BP și ConocoPhillips au salutat ideea de a raporta public riscurile la care sunt supuse activitățile lor ca urmare a schimbărilor climatice. Acționarii celor trei companii au aprobat efectuarea de teste de stres “ecologic”. Companiile au emis mai multe informații, printre care și estimări cu privire la nivelul de reducere a cererii în urma unei eventuale atingeri a țintelor convenite la Paris, însă au evitat să ofere estimări cu privire la nivelul de depreciere a activelor în cazul implementării măsurilor propuse la Paris.

Statele în curs de dezvoltate sunt preocupate de energie ieftină, și nu de schimbările climatice.

CEO-ul Chevron susține că poziția sa publică este una realistă. Aproape fiecare aspect al vieții moderne depinde de utilizarea de combustibili fosili. Majoritatea americanilor trăiesc de pe o zi pe alta, “de la leafă la leafă”, și nu doresc să cheltuiască mai mult pe energie. În plus, statele în curs de dezvoltare sunt mai interesate de energia ieftină și de poluarea locală, decât de schimbările climatice la nivel global.

Watson recunoaște, însă, că un salt tehnologic revoluționar va avea loc și acela va fi cea mai mare provocare la care vor fi supuse companiile producătoare de hidrocarburi. Singura întrebare este dacă acesta va avea loc în următorii 30 sau în următorii 100 de ani. CEO-ul Chevron se află în tabăra celor care consideră că este nevoie de 100 de ani pentru ca o astfel de inovație care va înlătura combustibilii fosili să apară. 

viewscnt
Afla mai multe despre
chevron
exxon
schimbări climatice
reducerea emisiilor
hidrocarburi
combustibili fosili