Intrarea în revizie a Petrobrazi nu va afecta alimentarea stațiilor de distribuție, însă va influența rezultatele financiare ale OMV Petrom

Intrarea în revizie a Petrobrazi nu va afecta alimentarea stațiilor de distribuție, însă va influența rezultatele financiare ale OMV Petrom
scris 23 mai 2016

Intrarea în revizie a rafinăriei Petrobrazi pentru aproximativ o lună nu va afecta piața autohtonă a carburanților, însă va influența negativ rezultatele companiei pentru cel de-al doilea trimestru al anului.

Petrobrazi, rafinăria celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, are o capacitate de producție de 4,5 milioane tone anual, producția sa fiind suficientă pentru alimentarea a 3 milioane de autovehicule.

Urmărește-ne și pe Google News

Revizia este una programată, așa că OMV Petrom și-a luat toate măsurile necesare pentru a-și putea alimenta în continuare stațiile cu carburanți. De obicei, la începutul intrării în revizie a rafinăriei, stocurile de produse (benzină, motorină, GPL etc.) sunt la un nivel maxim, iar cele de materii prime la unul minim, pentru ca la finalul perioadei situația să fie una exact opusă, a declarat Adrian Mincu, director administrativ în cadrul rafinăriei Petrobrazi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Rata de utilizare neajustată cu perioada de revizie va influența rezultatele financiare ale OMV Petrom pentru trimestrul doi

Potrivit acestuia, în celelalte două luni ale trimestrului, rafinăria va funcționa la o rată de utilizare similară celei din primul trimestru. Cu alte cuvinte, per total, rata de utilizare a rafinăriei se va situa undeva la 66% din cea înregistrată în primul trimestru al anului.

OMV Petrom a înregistrat un profit de 360 milioane de lei din activitatea de downstream (față de profitul de 345 milioane de lei din primul trimestru al anului trecut) și o pierdere de 80 de milioane de lei din cea de upstream (față de profitul de 164 milioane de lei din primul trimestru al anului trecut). Rezultatul pozitiv al activității din downstream este explicat prin majorarea ratei de utilizare a rafinăriei la 94% (față de 86% în perioada similară a anului trecut). Așa cum remarcase încă de acum două săptămâni Profit.ro, este de așteptat ca închiderea temporară, timp de o lună, a rafinăriei să reducă substanțial rata de utilizare a acesteia.

Revizie și modernizare

Costurile închiderii rafinăriei pentru această perioadă se vor ridica la 40,5 milioane euro, din care 16,8 milioane euro revizia propriu-zisă și 23,7 milioane euro modernizarea instalației de cocsare, a rețelei de utilități și cogenerare și a parcului de rezervoare.

”În perioada reviziei, forța de muncă se va suplimenta cu aproape 3.200 de oameni, angajați ai contractorilor, care vor participa la lucrările de revizie”, a afirmat Mincu. Contractorii sunt majoritar firme din România, iar “invazia” de 3.200 de persoane va stimula probabil activitatea economică din Ploiești, dar va afecta și traficul, a adăugat Mincu.

În perioada de revizie, pe platformă va lucra un număr triplu de angajați ai companiilor subcontractoare și nu ai OMV Petrom

În perioadele de producție, rafinăria are circa 1.000 de angajați, din care 900 lucrează efectiv pe platformă. În plus, în rafinărie mai activează un număr semnificativ mai mare de angajați ai “contractorilor semipermanenți”, a mai precizat directorul administrativ ala rafinăriei.

Petrobrazi este cea de-a doua rafinărie din România, din punct de vedere al capacității de producție, după Petromidia, cu o capacitate nominală anuală de 5,1 milioane tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
petrobrazi
revizie
mai